-Πτώση της δημοτικότητάς της έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της την στηρίζουν.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Παρά τις θερμές εκδηλώσεις υποδοχής που επεφύλαξαν πολλοί Γερμανοί στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που φθάνουν στην Γερμανία, η απόφαση της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ να επιτρέψει την είσοδο στην Γερμανία των μεταναστών, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία, έχει προκαλέσει τριγμούς στο συντηρητικό μπλοκ με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους της να την κατηγορούν, ότι έστειλε λάθος μηνύματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.monaxo
Η διαμάχη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας ξέσπασε, όταν η Αυστρία και η Γερμανία συμφώνησαν να επιτρέψουν το προσωρινό άνοιγμα των συνόρων τους για να επιτρέψουν την είσοδο δεκάδων χιλιάδων μταναστών, που βρίσκονταν στην Ουγγαρία, δημιουργώντας μία κατάσταση, που η δεξιά ουγγρική Κυβέρνηση δεν είχε την βούληση και την ικανότητα να διαχειρισθεί.

CSU: “Tο “πράσινο φως” της Καγκελαρίου προς τους μετανάστες, που ήταν παγιδευμένοι στην Ουγγαρία, αποτελεί εσφαλμένη απόφαση”

Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης ανακοίνωσε, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε το πρωί της Κυριακής τηλεφωνική συνομιλία με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό και συμφώνησε μαζί του, ότι η απόφαση για την υποδοχή των μετααστών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία, είναι προσωρινή και ελήφθη για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ωστόσο, ο Υπουργός Εσωτερικών του Ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Γιόακιμ Χέρμαν της CSU, κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ, ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των κρατιδίων, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της απόφασής της.
Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και άλλα στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) συμφώνησαν κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι το “πράσινο φως” της Καγκελαρίου προς τους μετανάστες, που ήταν παγιδευμένοι στην Ουγγαρία, αποτελεί εσφαλμένη απόφαση.

SPD: “Επρεπε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς για να δείξουμε, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες υπάρχουν και σε δύσκολους καιρούς”

Ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε, ότι επρόκειτο να θέσει το θέμα σε υψηλού επιπέδου σύσκεψη του συντηρητικού συνασπισμού το βράδυ της Κυριακής και προσέθεσε, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υποδεχθεί σχεδόν όλους τους μετανάστες, που φθάνουν στην Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει κοινωνία, που μπορεί να διαχειρισθεί κάτι τέτοιο. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χρειάζεται εδώ ένα σχέδιο» είπε.
Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες του μεγάλου συνασπισμού έσπευσαν να υπερασπισθούν την Καγκελάριο, με την Γενική Γραμματέα τους, Γιασμίν Φαχίμι, να χαρακτηρίζει την απόφασή της «το μόνο σωστό πράγμα, που μπορούσε να γίνει».
«Επρεπε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς για να δείξουμε, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες υπάρχουν και σε δύσκολους καιρούς. Η διαχείριση της κρίσης από την Ουγγαρία είναι αφόρητη» είπε αναφερόμενη στην πρόθεση της Ουγγαρίας να παγιδεύσει τους μετανάστες για να τους οδηγήσει σε καταυλισμούς και στη σειρά των συγκρούσεων, που διεξήχθησαν ανάμεσα στην ουγγρική Αστυνομία και τους πρόσφυγες.

Μετανάστες από Σερβία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο δεν θα δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην Γερμανία

Μάλιστα, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Bild am Sonntag” υποστηρίζει την γραμμή αυτή με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η Μέρκελ σταματά το όνειδος της Βουδαπέστης».
Δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας δείχνει, ότι η δημοτικότητα της Μέρκελ επλήγη από την διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών δεν ανησυχεί για την εισροή μεταναστών.
Ο συνασπισμός της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ αναμένεται να λάβει σειρά μέτρων για την κατασκευή κτιρίων- ασύλων, την αύξηση των πόρων προς τα ομόσπονδα κρατίδια και τις γερμανικές πόλεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου.
Αναμένεται, επίσης, να διευρύνει την ομάδα των χωρών, που θεωρούνται «ασφαλείς» και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές δεν δικαιούνται ασύλου. Ο κατάλογος, στον οποίο περιλαμβάνονται ήδη η Σερβία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναμένεται να συμπεριλάβει ακόμη την Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.
Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού των μεταναστών από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε οι διαδικασίες να επικεντρωθούν στην χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ