«Τρώμε και ομορφαίνουμε» από τον καθηγητή του Παν. Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και τον αναγνωρισμένο  μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη.

Ένα  βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και του γνωστού και βραβευμένου σεφ Ηλία Μαμαλάκη μας μαθαίνει πώς να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τις τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας. Πρόκειται για μια  καλαίσθητη έκδοση με τίτλο «Τρώμε και ομορφαίνουμε», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.  Στον πρόλογο ο κ. Κουρέτας μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών όπως η Ελλάδα απαιτεί μικρές παραγωγές εξειδικευμένων προϊόντων, τα οποία είτε θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να εξαχθούν στην παγκόσμια αγορά, είτε να εξαχθούν ως έχουν, ως μοναδικά ελληνικά προϊόντα, ύστερα από μια βασική επεξεργασία (όπως καθαρισμός), και κατάλληλα συσκευασμένα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Αυτό που κερδίσαμε ουσιαστικά από την τεχνολογία, επισημαίνει ο κ. Μαμαλάκης,  ήταν η ταχύτητα και οι βελούδινες υφές των φαγητών. Το ερώτημα είναι: μήπως χάσαμε και κάτι; Ναι! Χάσαμε μέγα μέρος της ωφελιμότητας της τροφής λόγω της οξίδωσης όταν είναι σε επαφή με το σίδερο, χάσαμε τους ωφέλιμους χυμούς που χτυπιούνται μέσα στα μίξερ. Χάσαμε ένα μέρος της νοστιμιάς».

Ξινόγαλο

Το ξινόγαλο αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ξινόγαλο είναι υψηλότατης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του ασπραδιού του αβγού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, καθώς επίσης περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος. Το ξινόγαλο είναι άριστο φάρμακο για τον εντερικό σωλήνα. Αυτό οφείλεται στα οξυγαλακτικά βακτήρια που περιέχει, τα οποία εμποδίζουν ανταγωνιστικά την ανάπτυξη βακτηρίων, ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις.

-Θεωρείται υψηλότερης διατροφικής αξίας από το γάλα, αφού είναι πιο ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω των προβιοτικών του που το κάνουν πιο εύπεπτο (ο οργανισμός το μεταβολίζει στον μισό χρόνο από ό,τι το γάλα). Δεν δημιουργούνται ως εκ τούτου στομαχικά «φουσκώματα» και άλλες διαταραχές.

– Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του, ιδιαίτερα μετά από χορήγηση αντιβιοτικών.

– Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τις τιμές της χοληστερίνης.

Σκόρδο

Έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυστική γεύση που οφείλεται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Βιταμίνες Β1, Β2, Β3: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι βασικοί παράγοντες για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών για την απελευθέρωση ενέργειας. Η βιταμίνη Β1 βοηθάει στην ανάπτυξη, την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β2 βοηθάει στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών, μαλλιών και ενισχύει την όραση. Η βιταμίνη Β 3 είναι απαραίτητη για την σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών, την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος.

Θειούχες ενώσεις: Το κύριο συστατικό του είναι η αλλισίνη, που είναι δύσοσμη και δημιουργείται κατά την κοπή, κατά την πολτοποίηση του σκόρδου ή κατά τη μάσηση του. Η αλλισίνη αποβάλλεται με τα ούρα και διά της αναπνοής, έτσι το άτομο που έχει φάει σκόρδο μπορεί εύκολα να προδοθεί από την αναπνοή του.

Ιχνοστοιχεία: Το σκόρδο περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, και αλλά στοιχεία χρήσιμα για τον οργανισμό.

Αντιοξιδωτική δράση: Ένας ακόμη λόγος για τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου είναι η ικανότητα του να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου οφείλονται όχι μόνο στις θειούχες ενώσεις που περιέχει, αλλά και στη βιταμίνη (Γ, στη βιταμίνη Β6, το σελήνιο και το μαγγάνιο.

Οστεοαρθρίτιδα: Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αντιμικροβιακή και αντιική δράση: Ακόμη, μεγάλη σπουδαιότητα έχει η θειούχα ένωση αλλισίνη που περιέχει το σκόρδο, η οποία έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση σε συνδυασμό με την βιταμίνη C.

Αντιδιαβητική δράση: Ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα.

Τραχανάς

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό-μοντέρνο Ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή τουτραχανά αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Τα 100 gr ωμού τραχανά, που ισοδυναμούν με ½  φλιτζάνι περίπου, προσφέρουν:

Θερμίδες: Σε μία σούπα τραχανά όπου χρησιμοποιούνται περίπου 30 §Γ, αποδίδονται μόλις 108 θερμίδες.

Υδατάνθρακες: Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες και χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό.

Λιπαρά: τα λιπαρά του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά ούτε έχει υψηλά ποσοστά χοληστερόλης (μόλις 20 mg χοληστερόλης στα 100 gr τραχανά), οπότε μπορεί να καταναλωθεί άφοβα ακόμα και από τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

Πρωτεϊνες: επειδή παρασκευάζεται από γάλα-γιαούρτι, έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος. Τρεις μικρές κούπες αντιστοιχούν σε ένα πλήρες γεύμα, δίνοντας στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Φυτικές ίνες: έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την υγεία του εντέρου και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος μας, καθώς οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στον τραχανά πρεβιοτικές ιδιότητες, ενώ εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.

Μαγνήσιο και Ασβέστιο: έχει υψηλό ποσοστό ασβεστίου λόγω του γάλακτος και της μαγιάς, και μάλιστα το ασβέστιο αυτό είναι απορροφήσιμο σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό μας. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την σύσπαση των μυών και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ