Πρόσκληση Τατάρ στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα.Την διάνοιξη της πόλης των Βαρωσίων ανακοίνωσαν οι Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τους εορτασμούς της 47ης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στην ομιλία του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ τόνισε πως η διάνοιξη της περίκλειστης πόλης θα γίνει με την άρση του καθεστώτος στρατιωτικοποιημένης ζώνης που διέπει την πόλη, για ένα ποσοστό εδάφους που αναλογεί στο 3,5%.

Αυτή η ενέργεια είπε ο κ. Τατάρ θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων απευθύνοντας στην ουσία κάλεσμα στους ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, «όσοι υποβάλουν αίτηση στην εν λόγω επιτροπή με αίτημα επιστροφής στην πόλη των Βαρωσίων θα λάβουν απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Νέα εποχή για το Βαρώσι δηλώνει ο Ερντογάν

Στην δική του ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια νέα εποχή που ξεκινά για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Η διαδικασία που θα ξεκινήσει είπε, θα είναι «προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά δεν εποφθαλμία τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός. Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν λέγοντας πως στην πόλη θα αρχίσει και πάλι η η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για απαράδεκτη εξαγγελία η οποία όπως είπε είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης του status quo της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ