«Στόχος μας είναι οι άριστες σχέσεις», τόνισε η πρωθυπουργός, η οποία χρειάζεται Σαουδική Αραβία και Εμιράτα για να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να δώσει έμφαση στο διεθνές προφίλ της και να διαχειριστεί συγχρόνως τις αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την αυστηρή γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνησή της, στο μεταναστευτικό. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι επίσημες επισκέψεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού, στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις οποίες δόθηκε μεγάλη έμφαση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Στόχος μας είναι οι άριστες σχέσεις», τόνισε η πρωθυπουργός, η οποία χρειάζεται ως εταίρους τα Εμιράτα για να κερδίσει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.

Η Μελόνι επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Κατά την συνάντησή της με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, η Ιταλική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την τοπική πετρελαϊκή εταιρία Adnoc, στην οποία δίδεται έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση. H Εni δραστηριοποιείται στην χώρα από το 2018, στην παραγωγή υδρογονανθράκων με διυλιστήρια αλλά και στον τομέα χημικών προϊόντων.

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα του παρελθόντος

Παράλληλα, στόχος της επίσκεψης ήταν να αναθερμανθούν οι σχέσεις, μετά την άδοξο τέλος της της αγοράς της ιταλικής Alitalia από την εταιρία Etihad των Αραβικών Εμιράτων. Αλλά και να γίνει παρελθόν η ένταση, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, το 2021, να σταματήσει, η Ιταλία, να πουλά πυραύλους στην Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα, εξαιτίας της κατάστασης στην Υεμένη. Απόφαση που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση. Πριν από την Μελόνι επισκέφθηκε την χώρα του Κόλπου ο Ιταλός υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, έχουν ξεπεραστεί οριστικά.

Η Ιταλία, παράλληλα, με την επίσκεψη αυτή στο Άμπου Ντάμπι, θέλησε να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, ενόψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP 28, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στα Αραβικά Εμιράτα. Στην χώρα, δραστηριοποιούνται πάνω από 600 ιταλικές επιχειρήσεις.

Η ENI ανεπίσημο υπ. Εξωτερικών

Με το ταξίδι της στην Ινδία και την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η Μελόνι έδωσε έμφαση στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο ασιατικός αυτός γίγαντας (ως πρόεδρος των G20) στην επίλυση του Ουκρανικού, ενώ αποφασίσθηκε στενότερη συνεργασία των δυο χωρών στον αμυντικό τομέα με πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων.

Όπως υπογραμμίζεται, ε την κινητικότητά της σε διεθνές επίπεδο, (από την Λιβύη, μέχρι την Αλγερία και το τελευταίο της αυτό ταξίδι) η Ιταλίδα πρωθυπουργός, από την μια προσπαθεί να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη πολιτικά και από την άλλη να εξασφαλίσει πολύτιμες ενεργειακές συμφωνίες για την χώρα της και -ειδικότερα-την εταιρία υδρογονανθράκων Eni, η οποία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος «ανεπίσημου υπουργείου Εξωτερικών» της Ιταλίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ