Σε έκτακτα οικονομικά μέτρα προχωρά η ιταλική κυβέρνηση χωρίς ωστόσο αυτά να προβλέπουν απολύσεις. Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο υπ. Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν στις Βρυξέλλες.  Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα τα νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Το συνολικό τους ύψος αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο ιταλικός τύπος, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να εξασφαλισθεί 1 δις ευρώ. Παράλληλα θα δοθεί λύση και σε χρόνιες φορολογικές διαφορές.
800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από την αύξηση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια. Θα επιβληθούν και περισσότεροι φόροι στα καπνά, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica.
Από την περικοπή των συνολικών δαπανών όλων των υπουργείων η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 700 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, φέρεται να έχει επιλεγεί μια μέση λύση: κάποιες κρατικές επιχειρήσεις θα περάσουν στην κυριότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η διαλλακτική στάση της ιταλικής κυβέρνησης

O ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν επέλεξε την οδό της διαπραγμάτευσης και των χαμηλών τόνων με τις Βρυξέλλες. Αντίθετα ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι επιθυμούσε μια πιο σκληρή στάση. Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, σχολίασαν ήδη ότι η ιταλική κυβέρνηση κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κύριος στόχος για την κυβέρνηση Τζεντιλόνι ήταν και παραμένει να αποφύγει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Αφενός διότι θέλει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των «αδύναμων ιταλικών τραπεζών», αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena και αφετέρου διότι όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν το φθινόπωρο, όταν η Ιταλία θα πρέπει να καταφέρει να υιοθετήσει νέα, επώδυνα οικονομικά μέτρα, στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ