Η Γαλλία αναμένει με ενθουσιασμό την Ολυμπιακή Φλόγα. Ο πρόεδρος Μακρόν απευθύνει έκκληση για εκεχειρία στoυς Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν σε 100 ημέρες.Ζωντανά μεταδόθηκε την Τρίτη από τη δημόσια τηλεόραση στη Γαλλία η μυσταγωγική τελετουργία της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία. Μαζί της μπήκαν στα γαλλικά σπίτια οι Ολύμπιοι θεοί- ο Δίας, ο Απόλλωνας, η Ήρα- αλλά κυρίως η έννοια και το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, «της σιωπής των όπλων» κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Αυτό συνέβαινε βέβαια στην αρχαιότητα. Σήμερα που τραντάζονται οι ουρανοί από σειρήνες και θανατηφόρα βλήματα, μια εκεχειρία στην Ουκρανία ή στη Μέση Ανατολή φαντάζει απίθανη. Όχι όμως και αδιανόητη. Με τη βοήθεια των Θεών ή έστω των ημίθεων της σύγχρονης εποχής, αυτών που διαφεντεύουν τη μοίρα και τη ζωή των λαών.

Κινεζική βοήθεια στον Μακρόν;

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Tζινπίνγκ είναι σήμερα ένας από αυτούς και σε αυτόν πήγε η σκέψη του οικοδεσπότη των Αγώνων, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Όπως δήλωσε ο Μακρόν τη Δευτέρα, «θέλουμε να εργαστούμε για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή πολλών εκ των εταίρων μας. Είναι μια ευκαιρία» τόνισε.

Ως πρώτον συμμετέχοντα όρισε τον Κινέζο ηγέτη, που έρχεται στο Παρίσι τον Μάϊο. «Θα ζητήσω τη βοήθειά του» είπε ο Μακρόν, θυμίζοντας ότι και ο Σι Τζινπίνγκ είχε «την ίδια δουλειά να κάνει» για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022.

Το φως της Ολυμπιακής Φλόγας θα φτάσει στη Μασσαλία, το μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας και της Μεσογείου, στις 8 Μαίου με το τρικάταρτο ιστιοφόρο «Βelem». Η λαμπαδηδρομία, με την οποία θα φτάσει η Φλόγα στο Παρίσι, σηματοδοτεί την έναρξη ενός συνεχούς εορτασμού σε ολόκληρη τη Γαλλία, για περισσότερο από δύο μήνες.

Σύμβολο της Ειρήνης, της Ενότητας και της Φιλίας μεταξύ των λαών, η Φλόγα θα τοποθετηθεί στον Κήπο του Κεραμικού (Jardin desTuileries) στην καρδιά του Παρισίου, ανάμεσα στο Μουσείο του Λούβρου και την επιβλητική πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ