Με την ταινία Winona του Αλέξανδρου Βούλγαρη ξεκίνησε την Τετάρτη το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Βερολίνο. Ως την Κυριακή θα προβληθούν γύρω στις 50 ταινίες.Το 5ο Hellas Filmbox Berlin είναι πλέον γεγονός. Σε μια κατάμεστα γεμάτη αίθουσα του κινηματογράφου Babylon στην περιοχή Berlin-Mitte η διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφια Σταυριανίδου κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης την έναρξη του φετινού φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου. Όπως παραδέχθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της, της φαίνεται απίστευτο ότι πράγματι το Hellas Filmbox Berlin κατάφερε να καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στο Βερολίνο.

«Ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια εδώ στον κινηματογράφο Babylon,» είπε στην ομιλία της Σοφία Σταυριανίδου, «με την αβεβαιότητα για το μέλλον και για την εξέλιξη αυτού του θεσμού. Και να που είμαστε εδώ, πέντε χρόνια μετά, ένα από τα δυνατότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Βερολίνου, πάντα μια παρέα δεμένη οι διοργανωτές.» Εκτός από τη συνοχή που εξακολουθεί να διατηρεί η αρχική ομάδα των διοργανωτών και όσοι την πλαισίωσαν στην πορεία, μεγάλη σημασία για τη συνέχεια του Hellas Filmbox εξακολουθεί να έχει η εθελοντική προσφορά, τονίζει ακόμη η Σοφία Σταυριανίδου: «Οι περισσότεροι από την ομάδα δεν πληρώνονται ή πληρώνονται πολύ λίγο για τη δουλειά που κάνουν.»

Έναρξη με μουσική Indie

Στο 5ο Hellas Filmbox θα προβληθούν σχεδόν 50 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Έντονη φέτος είναι η παρουσία των γυναικών – είτε ως σκηνοθέτησες είτε ως ηθοποιοί. Η κρίση στα ζευγάρια είναι το θέμα μιας σειράς ταινιών, το μεταναστευτικό και όπως κάθε χρόνο αντιπροσωπεύονται και παραγωγές που έχουν ως θέμα την ομοφυλοφιλία. Πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα, το φετινό φεστιβάλ είναι σύμφωνα με τη Σοφία Σταυριανίδου πιο λιτό και πιο σινεφίλ. Αυτό εκφράζεται και από τις συζητήσεις που ακολουθούν μετά την προβολή των ταινιών. 20 έλληνες σκηνοθέτες έχουν έρθει για αυτό το σκοπό στο Βερολίνο.

Ένας από αυτούς είναι ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, σκηνοθέτης της εναρκτήριας ταινίας «Winona». «Πάντα με ενδιαφέρει», δηλώνει, «όταν παίζεται η ταινία μου σε μια ξένη χώρα, πόσο μάλλον σε ένα φεστιβάλ που γίνεται από Έλληνες. Με ενδιαφέρει να δω πως θα αντιδράσουν σε μια ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες.» Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης που είναι και μουσικός (The Boy) κάλυψε την Τετάρτη το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς μαζί με τη Δεσποινίς Τρίχρωμη παίζοντας κομμάτια ελληνικής Indie μουσικής.

Αναβάθμιση του διαγωνιστικού προγράμματος

Φέτος οι διοργανωτές επιδιώκουν να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Hellas Filmbox στο οποίο συμμετέχουν είτε πρώτες είτε δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλει οπωσδήποτε η συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή Βίλαντ Σπεκ, τέως διευθυντής του προγράμματος Panorama του φεστιβάλ κινηματογράφου Βερολίνου, της Berlinale. Πως προέκυψε και δέχθηκε αυτή την πρόταση; Ως πρόσφατα ακόμη εργαζόταν «40 χρόνια σαν τρελός», απαντά ο Βίλαντ Σπεκ. «Αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Τώρα θα πρέπει από μόνος μου να δω πως θα αξιοποιήσω τις δυνάμεις μου με παραγωγικό τρόπο. Η πρόταση για συμμετοχή στο Hellas Filmbox μου έγινε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής. Συμφώνησα αμέσως. Άλλωστε, ο ελληνικός κινηματογράφος ήταν πάντα ένα από τα αγαπητά μας θέματα στο Panorama.»

Την Κυριακή το βράδυ ο Βίλαντ Σπεκ θα ανακοινώσει τα βραβεία του φετινού Hellas Filmbox Berlin.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ