Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε 7 κρατίδια και βασικό στόχο το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου θέτει στο επίκεντρο τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Γερμανία. Μια μέρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν.«Δεν τασσόμαστε απέναντι σε καμία θρησκεία και κανένα κράτος, αλλά απέναντι στον ισλαμικό εξτρεμισμό, τον οποίο δεν θα ανεχτούμε» ανέφερε το πρωί της Πέμπτης η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το Βερολίνο.

Ήταν οι πρώτες δηλώσεις της μετά την εκτεταμμένη αστυνομική επιχείρηση σε επτά γερμανικά κρατίδια εναντίον τουλάχιστον πέντε οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένων προσώπων που φέρονται να δρουν «κατά της γερμανικής συνταγματικής τάξης» εξυπηρετώντας «ισλαμιστικούς σκοπούς» σύμφωνα με τη Νάνσι Φέζερ.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» που φέρεται να έχει στενές διασυνδέσεις με το Ιράν αλλά και να στηρίζει με τη δράση του επί γερμανικού εδάφους την παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είναι απαγορευμένη στη Γερμανία.

Προώθηση των θέσεων Ιράν και Χεζμπολάχ

Το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου μαζί με το λεγόμενο Μπλε Τζαμί, που λειτουργεί με την υποστήριξή του, ασκούν μεγάλη επιρροή σε σειρά επιμέρους ισλαμικών κέντρων και τζαμιών στη Γερμανία και προωθούν τα ιδεολογικά προτάγματα των ανώτατων Ιρανών θρησκευτικών ηγετών.

Η γερμανική αστυνομία διενήργησε ελέγχους σε συνολικά 54 χώρους που συνδεόνται με ισλαμιστική δράση, από το Αμβούργο και το Βερολίνο μέχρι την Έσση και τη Βαυαρία. Σύμφωνα με την υπ. Εσωτερικών το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου βρισκόταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Κι όλα αυτά, μία μόλις ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη στο Βερολίνο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για διαδοχικές επισκέψεις με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σε τεταμένο κλίμα και εξαιρετικά εύθραστες ισορροπίες, με τις δύο πλευρές να μην δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους για το Ισραήλ και την Χαμάς.

Σε επιφυλακή το Βερολίνο ενόψει άφιξης Ερντογάν

Τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό, ενώ μπορούν να συγκριθούν μόνο με επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ αλλά και με την προηγούμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο το 2018. Χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός, ενώ το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, η κυβερνητική περιοχή αλλά και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Άντλον και την Πύλη του Βρανδεμβούργου θα είναι αποκλεισμένες.

Kατά την παραμονή του Ερντογάν στο Βερολίνο αναμένονται διαδηλώσεις, μεταξύ αυτών υποστηρικτών του ΡΚΚ, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Νάνσι Φέζερ, ερωτηθείσα σχετικά σήμερα το πρωί, από πλευράς υπ. Εσωτερικών υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία του Βερολίνου, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ