Η Άγκυρα συνεχίζει να κατηγορεί την Αθήνα ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση των διερευνητικών επαφών. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι θα πραγματοποιηθούν.Στο κενό βρίσκεται ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί 3 – 5 Μαρτίου στην Αθήνα. Η Άγκυρα δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει και εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προκαλεί στέλνοντας πλοία της σε ελληνικά νησιά. Είτε ότι κάνει διπλωματικές κινήσεις που βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκία.

Η νέα επίθεση ήταν από τον Ομέρ Τσελίκ που είπε ότι η Άγκυρα σημείωσε την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παράγει επιθετικότητα κατά της Τουρκίας και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει στο πεδίο και την διπλωματία.

Σε έντονο απειλητικό υφος πρόσθεσε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να βλέπουν με ασφάλεια το μέλλον εκτός μιας δίκαιης συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο Τσελίκ πήρε την σκυτάλη από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας που είχε χαρακτηρίσει παράνομη την έλευση ελληνικής πυραυλάκατου στο Καστελλόριζο εκφράζοντας την ενόχληση της Άγκυρας. Μάλιστα η ίδια είπε πως η Τουρκία περιμένει απάντηση από την Ελλάδα για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για τα ΜΟΕ που θα πρέπει να γίνει στην Άγκυρα.

Συνεχείς οι κατηγορίες της Άγκυρας

Επί του παρόντος παίζονται καθηστερήσεις. Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι δεν ευθύνεται που δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει για να προσέλθει στον επόμενο γύρο των διερευνητικών. Ο Ερντογάν στις επικοινωνίες που είχε με Μέρκελ και Μακρόν κατηγόρησε την Ελλάδα και για το προσφυγικό.

Η τουρκική διπλωματία ζητά απ’ ευθείας διάλογο για όλα, σε υψηλό επίπεδο. Δεν ήταν τυχαία η δημόσια πρόσκληση για συνάντηση των Υπ Εξ στην Αλβανία. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτό παρουσιάζεται ότι προτείνεται και μάλιστα σε επίπεδο ηγετών, σε κύκλους της ΕΕ από Τούρκους αξιωματούχους.

Η ένταση πάντως σε επίπεδο ρητορικής συντηρείται συστηματικά. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι εάν ο επόμενος γύρος θα γίνει πριν την Σύνοδο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο διπλωμάτες και απο τις δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ