Μία από αυτές είναι ασφαλώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά την επίθεση με ντρόουν στην αμερικανική βάση Tower 22 στην Ιορδανία, σε σημείο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβαν ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι, που εφορμούν σε πλοία δυτικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την παλαιστινιακή Χαμάς. Πάντως, το καθεστώς της Τεχεράνης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και υποστηρίζει ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες δραστηριοποιούνται με δικά τους κριτήρια και κίνητρα.
Σενάρια για χτύπημα στο Ιράν
Στη Νότια Καρολίνα ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο περιστατικό, καλώντας τους παριστάμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης: «Είχαμε μία δύσκολη νύχτα στη Μέση Ανατολή, χάσαμε τρεις γενναίες ψυχές όταν μία από τις βάσεις μας δέχθηκε επίθεση. Σας ζητώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για τους τρεις στρατιώτες μας» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Θα δώσουμε την απάντηση».
Σε γραπτή δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν προ των ευθυνών τους τους υπαίτιους της επίθεσης «σε χρόνο και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε». Για πιθανή αμερικανική επιχείρηση εναντίον του Ιράν κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο «πηγή, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη». Επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν θεωρεί πιθανές και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Από την πλευρά του το CNN επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνονται Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί. Στο μεταξύ, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, «παραμένει ασαφές γιατί το δίκτυο αεράμυνας δεν κατάφερε να εξουδετερώσει το ντρόουν». Στην Ιορδανία σταθμεύουν συνολικά 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Μία «κόκκινη γραμμή» στη Μέση Ανατολή
Για σημαντικό «βήμα κλιμάκωσης» στην ευρύτερη περιοχή κάνει λόγο η Λώρα Τζέιμς, αντιπρόεδρος της Oxford Analytica. «Όλοι έβλεπαν τον θάνατο Αμερικανών πολιτών ως μία κόκκινη γραμμή», επισημαίνει η Τζέιμς στο BBC. «Σε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, μέχρι σήμερα, τα θύματα δεν ήταν Αμερικανοί πολίτες. Πρόκειται λοιπόν για ένα σημείο καμπής. Δεν οδηγεί απαραίτητα σε μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, αλλά είναι ένα ακόμη πολύ επικίνδυνο βήμα. Γιατί τώρα οι ΗΠΑ θα πρέπει δώσουν μία ακόμη πιο ηχηρή απάντηση από ό,τι έκαναν στο παρελθόν σε παρόμοιες επιθέσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα σκοτώσουν κάποιους υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους…»
(APTN, Reuters, dpa, CNN, Bloomberg)