Η κρατικοποίηση της Uniper στη Γερμανία μοιάζει μονόδρομος. Στόχος της πλειοψηφικής συμμετοχής του κράτους είναι η διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας.Όταν πριν από περίπου μια εβδομάδα ο Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Uniper, αποκλειστικού εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία που δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης, είχε πει «τα χειρότερα έρχονται», ήθελε ενδεχομένως να προετοιμάσει το έδαφος για την σχεδιαζόμενη, όπως όλα δείχνουν, κρατικοποίησή της.

Από χθες η είδηση για πιθανή ανάληψη από το γερμανικό κράτος του συντριπτικού πλειοψηφικού μεριδίου του ενεργειακού παρόχου-κλειδί κυριαρχεί στα σχόλια και τις αναλύσεις των γερμανικών μέσων. Και όχι τυχαία.

Το υπέρογκο πακέτο κρατικής διάσωσης της Uniper, ύψους σχεδόν 19 δισεκατατομμυρίων ευρώ μέσα στο καλοκαίρι (4 δις εκ των οποίων είναι δάνεια από την Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα) φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Έτσι το γερμανικό κράτος, σύμφωνα με γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ, σχεδιάζει να αναλάβει ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ενεργειακού κολοσσού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποοσστό αυτό μπορεί μάλιστα να φτάσει έως το 90%.

Στόχος η αποφυγή συνεπειών «ντόμινο»

Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα, σχολιάζουν ειδικοί και αναλυτές στη Γερμανία. Για μια κρατικοποίηση που δεν μπορεί να αποφευχθεί εξαιτίας της τεράστιας σημασίας της εταιρείας για τον ενεργειακό εφοδιασμό κάνει λόγο η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).

Την ίδια ώρα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, που διατηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε ότι η κρατικοποίηση θεωρείται η πιο ουσιαστική επιλογή, δεδομένου ότι παραμένει αβέβαιο εάν η εταιρεία χρειαστεί και στο μέλλον περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη.

Γερμανοί οικονομολόγοι και εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου κρούουν άλλωστε εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για συνέπειες «ντόμινο» στη γερμανική οικονομία σε περίπτωση κατάρρευσης της Uniper. Κάνουν λόγο για μια επανάληψη της περίπτωσης Lehman Brothers, αυτή τη φορά επί γερμανικού και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκού εδάφους.

Μένει τώρα να δωθεί πράσινο φως και από τη φιλανδική μητρική εταιρεία Fortum Oyg. Tα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν μέχρι στιγμής στο γεγονός ότι η απόφασηγια την κρατικοποίηση της Uniper είναι ειλημμένη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ