Οι παλινδρομήσεις του Λονδίνου ως προς τις ασφαλείς χώρες οδηγούν σε απώλειες θέσεων εργασίας στις αερομεταφορές και τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.Περισσότερη στήριξη και σαφέστερες οδηγίες ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση η Ένωση Πιλότων Βρετανικών Αερογραμμών BALPA. Το αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων με χώρες οι οποίες μπαίνουν και βγαίνουν στη πράσινη ή την πορτοκαλί λίστα, όπως έγινε για παράδειγμα με τη Πορτογαλία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους αερομεταφορείς, αλλά και τους εργαζόμενους στα βρετανικά αεροδρόμια.

Το λοκντάουν είχε αρνητική επίδραση σε πολλούς οικονομικούς τομείς στη Βρετανία. Έπληξε ωστόσο ιδιαίτερα τους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις με εξειδίκευση σε ταξίδια εξωτερικού, αλλά και όσους εργάζονται στις αερομεταφορές

Ο Μπράιν Στράτον, εκπρόσωπος των βρετανικών πιλότων, κατηγορεί την κυβέρνηση Τζόνσον για παλιδρομήσεις σχετικά με τις πορτοκαλί και πράσινες λίστες: «Κατ΄ αρχήν η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει καμία από τις επιστημονικές έρευνες στις οποίες στηρίζει τις αποφάσεις της. Έχει στη διάθεσή της δύο διεθνείς ομάδες επιστημόνων οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπώσει συστάσεις. Έβαλε την Πορτογαλία στη πράσινη λίστα και μετά την έβγαλε. Η βρετανική κυβέρνηση παίζει παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων, λέγοντας μια ναι και μια όχι σε διακοπές σε συγκεκριμένες χώρες».

Πολλοί εργαζόμενοι παρακολουθούν προγράμματα μετεκπαίδευσης

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη Βρετανία, επικρατεί σύγχυση σχετικά με τις χώρες που το Λονδίνο θεωρεί ασφαλείς, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τελευταία στιγμής πλήθος πτήσεων και να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως στα αεροδρόμια της χώρας.

Ο πρώην υπάλληλος της British Airways, Ντάινες Λιμπάκια έμεινε χωρίς δουλειά και παρακολουθεί τώρα ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης: «Ήταν τρομακτικό. Από μια στιγμή στην άλλη καταρρακώθηκε η αυτοπεποίθησή μου, διότι ό,τι ξέρω να κάνω σχετίζεται με το αεροδρόμιο».

Ο γιός του Ντάινες, Αμάρ, ο οποίος εργαζόταν στο προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση: «Ίσως τα δύο τρίτα όλων όσων γνωρίζαμε έχουν χάσει τη δουλειά τους ή όπως ο πατέρας μου επανεκπαιδεύονται για να κάνουν άλλη δουλειά. Οι θέσεις εργασίες ωστόσο εκτός αεροδρομίου είναι ελάχιστες και δεν σχετίζονται σχεδόν καθόλου με τη δουλειά που κάναμε μέχρι σήμερα».

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση δεν δείχνει να αλλάζει στρατηγική όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τις μετακινήσεις από και προς τη Βρετανία.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (APTN, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ