ΣΑπαγόρευση καπνίσματος στην Ευρώπη, και την Ελλάδα με τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος *
Του Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία,
www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de.
Σκίτσο: Πάνος Ιατρίδης, Αθήνα,
www.panosiatridis.blogspot.com
Προλεγόμενα.
Τις αρχές του 2007 ο Κομισάριος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού παρουσίασε τα δραστικά μέτρα καταπολέμησης του καπνίσματος και λόγω των αρνητικών επιδράσεων στην κοινωνία. Το 2008 έπρεπε να είχε αποτελειώσει αυτή η ειδική διαδικασία με προτάσσεις από τους πολίτες.
Ο Κομισάριος ανέφερε, ότι η ΕΕ θα διαπεράσει Νομοθεσία αυτήν τη δεκαετία επίσης για την προστασία των παθητικών καπνιστών, δηλαδή των μη καπνιστών με μια γενική απαγόρευση, αν δεν διαπραγματευθούν σχετικά. Σε μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα είναι οι διευθετήσεις όσον αφορά την απαγόρευση ειδικότερα χαλαρές.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1856 απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες και χώρους, χωρίς θετικά αποτελέσματα, διότι είχε ληφθεί από ενδεχόμενο πυρκαγιών, σε κλειστούς χώρους. και ακόμα τώρα η Ευρώπη έχει περάσει στην ουσιαστική απόφαση για εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος, και αυτό λαβαίνει χώρα και στην Ελλάδα, από τη μια μεριά με επιτυχείς ανταποκρίσεις, αλλά από την άλλη μεριά οι προειδοποιήσεις υγείας δεν πτοούν τις ελληνικές συνήθειες καπνίσματος.
Το κάπνισμα είναι στενά συνδεδεμένο με ελληνικές παραδόσεις, το κλίμα, και σε γενικές γραμμές, με τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η χρήση του τσιγάρου συνδέεται όμως με την κατάθλιψη.
Τι προβλέπεται για την Ευρώπη και την Ελλάδα απο την ΕΕ;
Μέχρι προ ολίγου ίσχυε σε όλες τις χώρες της ΕΕ η απαγόρευση σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς χώρους και προέβλεπε σε μια ρύθμιση πάνω από 75 τετραγωνικά μέτρα, αποφάσιζαν για χώρους καπνιστών, αλλά στη Γερμανία ίσχυε τελεία απαγόρευση για παιδιά κάτω των 18 ετών ή απόφαση χώρου μη καπνιστών.
Έτσι προσωρινά έκρινε και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Γερμανικό δικαστήριο και οι δικαστές τόνισαν, ότι μια γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε κέντρα διασκεδάσεων, καφετέριες και εστιατόρια είναι επιτρεπτή και όλα τα κρατίδια αναπροσαρμόζονται στον ενδιάμεσο χρόνο στη νομική θέση σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στην πρώτη περίπτωση όμως στα χωριά μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί, έστω προσωρινά, γιατί σε πολλές Καφετέριες, Καφενεία λειτουργούν και ιντερνέτ και συνήθως με παιδιά κάτω των 18 ετών και μάλιστα με «προκλητική», παντελή έλλειψη ελέγχου για πολύ μικρά παιδιά, που με την παρουσίασή τους προκαλούνται ήδη αξιόποινες πράξεις. Υπήρχε και η περίπτωση σε μεγάλα τετραγωνικά μέτρα προσωρινά ο διαχωρισμός μέρους σε αίθουσα καπνιστών.
Όμως από τον Οκτώβριο 2010 καταργήθηκε η ρύθμιση του 2008 και υπάρχει στην Ελλάδα η γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες και σε όλα τα εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία με προσωρινή εξαίρεση σε νυκτερινά κέντρα άνω τον 300 μ2 και Live Musik καθώς επίσης και Καζίνα, που ισχύει όμως ως τον Μάιο του 2011.
Στο τέλος Νοεμβρίου όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε στις χώρες-μέλη, να συμπεριλάβουν μια «Πλήρη απαγόρευση καπνίσματος» σε όλες τις κλειστές θέσεις εργασίας, εστιατόρια, καφετέριες. Στην Ελλάδα παραβάτες που δεν τηρούν την Νομοθεσία μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμα μεταξύ 50 και 500 Ευρώ.
Εργοδότες που επιτρέπουν το κάπνισμα στους δικούς τους χώρους, πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμα, υπολογιζόμενα από 500 ως 10.000 Ευρώ. Απαγορεύεται από τώρα και κάθε διαφήμιση καπνού.
Για την τήρηση της νέας ρύθμισης οφείλουν να είναι υπεύθυνοι οι κοινότητες, η Λιμενική Αστυνομία, η Αστυνομία και ελεγκτές της Υγείας για Νομαρχίες καθώς επίσης και ακόμα 9.500 πρόσωπα ελεγκτών για τη «δημόσια Υγεία» με υπευθυνότητα του Υπουργείου Υγείας με το τηλέφωνο (1142), που μπορεί κάθε ενεργός πολίτης να απευθυνθεί.
Για το αναφερόμενο Νόμο καπνίσματος συνηγορούν 70% των Ελλήνων. (Studie von „Eurobarometer“)
Mε βάση την νέα Νομοθεσία καταργήθηκε η ρύθμιση που υπήρχε με τον Νόμο του 2008, σε εστιατόρια, καφετέριες κλπ. Προέβλεπε ως καφετέριες καπνιστών με λιγότερα από 70 μ2 και μεγαλύτερα καταστήματα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζώνες καπνιστών.
Μελλοντικά δεν θα υπάρχουν πλέον ούτε στις θέσεις εργασίας Ζώνες καπνιστών, όποιος θέλει να καπνίσει θα βγαίνει στο δρόμο, έξω από την πόρτα για κάπνισμα.
Παρόλα όμως που από τον Οκτώβριο 2010 άρχισαν τα δραστικά μέτρα καταπολέμησης, οι «γλεντζέδες», εθισμένοι καπνιστές, κάπνιζαν στα χωριά μας, σε γραφεία, καφετέριες και Καφενεία με ιντερνέτ και παρουσία μικρών παιδιών ως την 08.12.2010, χωρίς καμιά ευαισθησία, απέναντι στη Νομοθεσία και τους παθητικούς καπνιστές.
Οι συνέπειες του καπνίσματος – οι μεγάλες ασθενείες του πνεύμονα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, 08.12.2010, Εθισμένοι καπνιστές τα Ελληνόπουλα, πριν τελειώσουν το Λύκειο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα των «γλεντζέδων» και των «υπερβολών», αλλά και η χώρα των πρωταθλητών του καπνίσματος. Σύμφωνα με την έρευνα, 12,9% δοκίμασαν για πρώτη φορά το κάπνισμα στην ηλικία 8-10 ετών, 24,2% μεταξύ 11-13 ετών, 48% μεταξύ 17-18 ετών. Η έρευνα έδειξε, ότι η εκπαίδευση στο κάπνισμα αρχίζει από το σπίτι.
Όπως αναφέρουν και τα ξένα ΜΜΕ η χώρα μας είναι με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη. 51% όλων των ανδρών και περίπου 40% των γυναικών ( από παιδιά ως το γήρας) στατιστικά στην Ελλάδα καπνίζουν συχνά.
Στην Ελλάδα από την 1. Σεπτεμβρίου 2010 ισχύει μια απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στα Νοσοκομεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης στα Εστιατόρια και καφετέριες, που τα δραστικά όμως μέτρα θα έπρεπε να αρχίσουν τον Οκτώβριο. Βέβαια αδιαφορεί ο πληθυσμός συχνά για την απαγόρευση του καπνίσματος, κυρίως στα εστιατόρια και καφενεία, ενώ απουσιάζει όμως ο έλεγχος και μια εντατική καθοδηγητική ενημέρωση και με προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις για την απελευθέρωση και τη συνεχή υπερπήδηση της εξάρτησης από το τσιγάρο.
Ως την 08.12.2010 παρατήρησα ότι στα καφενεία, και καφενεία με ιντερνετ και μικρά παιδιά, εστιατόρια, γραφεία των χωριών μας και υπεύθυνοι της Τ.Α στο ίδιο τους γραφείο της δημόσιας υπηρεσίας κάπνιζαν. Παράλληλα πρωτοβουλίες εστιατόρων δήλωναν « παθητική αντίσταση» εναντίον του Νόμου. Οι εστιάτορες όμως πρέπει να επιβαρυνθούν υπερβολικά με περαιτέρω ασφαλίσεις από την απασχόληση ενεργητικών και παθητικών καπνιστών, με αυτές τις καρκινογόνες συνθήκες εργασίας.
Υπήρξε όμως ένας πρώτος Νόμος, που έλαβε χώρα από την 1.Ιουλίου 2009, και προέβλεπε περισσότερους εναλλακτικούς κανονισμούς ( Εστιατόρια με έναν χώρο 75 μ2, χώρους καπνιστών). Λόγω όμως της έλλειψης συντονισμού στην δημόσια διοίκηση δεν τέθηκε όμως ποτέ σε εφαρμογή.
Το κάπνισμα είναι αιτία για περίπου 80 ως 90 τοις εκατό των υποθέσεων καρκίνου του πνεύμονα, και το μερίδιο συμμετοχής του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται μεταξύ 44 της Ελλάδας και 22 τοις εκατό της Σουηδίας.
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο κάπνισμα η Ελλάδα και ενώ εκπέμπουν SOS, Σήμα κινδύνου προς την Πολιτεία και την κοινωνία οι επιστήμονες για τη μείωση του καπνίσματος, καθώς στη χώρα μας, την Ελλάδα, η παγκόσμια επιδημία που αφήνει πίσω της κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλον τον κόσμο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ από το 1970 αυξήθηκε η κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων.
Το ποσοστό συμμετοχής των πασχόντων από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη και ισχαιμία του μυοκαρδίου θα είναι 25% και των υπολοίπων που δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα αλλά επισκέπτονται ιατρείο διακοπής του καπνίσματος 75%.
Και ενώ τα δραστικά μέτρα εφαρμόζονται για τον τερματισμό του καπνίσματος (επίσης του παθητικού καπνίσματος) συνεχίζουμε να είμαστε πρωταθλητές καπνιστές και παραβάτες της Νομοθεσίας σε κλειστούς χώρους.
Ήδη αυστηρά τιμωρείται σε ευρωπαϊκές χώρες το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, στην Ιρλανδία ισχύει ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος και ακόμα και στον τόπο εργασίας, μπαρ και εστιατόρια και ακόμα και για τους ίδιους βουλευτές απαγορεύτηκαν οι γωνιές καπνιστών, ενώ και στην Ιταλία τιμωρείται ο πελάτης με 275 Ευρώ και με 2200 Ευρώ ο ιδιοκτήτης …
Ενώ οι επιχειρήσεις που διαμόρφωσαν για τους εργατοϋπαλλήλους χώρους καπνίσματος, επαναφέρουν το σύστημα κάρτας και οι ώρες του καπνίσματος αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας. Εμείς, όμως τι πράττουμε για την υγεία του λαού μας; Παρόλα που τα άρθρα του Συντάγματος αναφέρουν για το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών.
Συνεπείες /Επιπτώσεις του καπνίσματος.
Ομόφωνη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα του τσιγάρου αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό και κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρες! Συγκεκριμένα, οι συνέπειες του καπνίσματος και οι αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου παρατίθενται παρακάτω.
Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:
- Καρκίνος του πνεύμονα (Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα!)
- Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
- Καρκίνος του λάρυγγα (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
- Καρκίνος του οισοφάγου (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
- Καρκίνος ουροδόχου κύστης (50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!)
- Καρδιακές παθήσεις (άλλη μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος)
- Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης
- Εμφύσημα
Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:
- Διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία – μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος στην όρασή σας)
- Φαρυγγίτιδα (Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος – εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα)
- Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης
- Μείωση της αντοχής (Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος)
- Τρεμούλιασμα των άκρων
- Ίλιγγος
- Νευραλγίες
- Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη
- Παλμούς
- Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές)
- Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα.
- Όρα και : www.stopi.gr/kapnisma
Οι θλιβερές συνεπείες του καπνίσματος και του παθητικού καπνίσματο.
Μία κοινωνιολογική τάξη που υλοποιεί ιδεώδεις ιδανικά, αξίζει ακόμα μεγαλύτερη αξιοσύνη-επιτηδειότητα να αφυπνίσει ιδανικά. (Werner Ehrenforth)
Προλεγόμενα.
Επικίνδυνο, όμως αποδεικνύεται και το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν τρομοκρατική ενέργεια. Οι συνέπειές του είναι τραγικές, τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το χειρότερο όμως είναι ότι το 85% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θεωρείται και παράγοντας κινδύνου για καρκινογενέσεις. (www.markthes.gr)
Το τραγικότερο στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, είναι η επιπόλαια εισαγωγή αξιόλογων μέτρων, χωρίς επαρκή, καθοδηγητική ενημέρωση και αιτιολόγηση από την Πολιτεία, τα ΜΜΕ και τους ενεργούς και διανοούμενους πολίτες, ώστε να συμβάλλουν αλληλέγγυα για τον κοινό στόχο των συνταγματικών εντολών.
Πώς όμως είναι στην Ιρλανδία, μια μικρή χώρα, που υποφέρει από την κρίση, όπως και η Ελλάδα;
Στην Ιρλανδία υπάρχει από την 29. Μαρτίου 2004 μια γενική Απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλες τις θέσεις εργασίας, δηλαδή επίσης σε Pubs και εστιατόρια. Σε παραβάσεις απειλούνται πρόστιμα από και ως 3.000 Ευρώ.
Η εισαγωγή όμως συνοδεύτηκε με μια εκτενή καμπάνια υγείας, όπου κατά τη διάρκειά της, καπνιστές διευκολυνότανε σε βοηθητικά μέτρα διαμέσου κρατικής υποστήριξης, να κατορθώσουν την έξοδό τους από εθισμένους καπνιστές.
Μέσα σε λίγους μήνες αναβιβάστηκε η αποδοχή για την απαγόρευση του καπνίσματος στα ύψη των 80%, και περισσότερες φορές επαινέθηκε η Νομοθεσία ως το σπουδαιότερο που έπραξε η ευρισκόμενη στην εξουσία κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας εξελίχθηκε με βάση την υψηλή αξιολόγηση της δημοτικότητάς του στη συνέχεια της εισαγωγής μάλιστα να τον διαπραγματεύονται ως μελλοντικό πρωθυπουργό.
Η Ιρλανδία ήτανε η πρώτη χώρα του κόσμου με μια Νομοθεσία σε όλη τη χώρα για την προφύλαξη των μη καπνιστών.
Μην ξεχνάμε, ότι η νικοτίνη είναι άκρως εθιστική και τόσο μάλιστα είναι εθιστική η νικοτίνη όσο και η ηρωίνη ή η κοκαίνη. Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει νευρο-βιολογική βάση. Το 97% των καπνιστών αποτυγχάνουν να κόψουν το κάπνισμα όταν βασίζονται αποκλειστικά στη θέλησή τους.
Το κάπνισμα μας κάνει ψυχικά εξαρτώμενους. Η νικοτίνη είναι ένα ναρκωτικό, που μας κάνει εξαρτώμενους, όχι μόνο ψυχικά, αλλά επίσης και φυσιολογικά. Αν κατεβεί ο καθρέπτης της νικοτίνης σε έναν καπνιστή κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, αρχίζει να γίνεται ανήσυχος και μπορεί μόνο άσχημα να συγκεντρωθεί.
Όποιος κάπνισε πολύ και για μακρινό χρονικό διάστημα, χρειάζεται γι’ αυτό μια θεραπεία νικοτίνης, για να κατορθώσει την αποτοξίνωση.
Και μπορούμε εν ολίγοις να συμπεράνουμε για τη χώρα μας, ότι για τη διακοπή του καπνίσματος, απαιτείται μια από τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις της ιατρικής περίθαλψης με χαμηλό κόστος.
Υποστήριξη και φαρμακοθεραπεία. Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τους αποφασισμένους για τη διακοπή του καπνίσματος ασθενείς, ακόμη και οι σύντομες συμβουλές αυξάνουν τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος. Γνωρίζουμε, ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο, το κάπνισμα «σκοτώνει» και γνωρίζουμε, ότι η απόφαση διακοπής χρειάζεται βοήθεια.
Η εικόνα των καπνιστών στην πατρίδα μας.
Εκεί, όπου υπάρχουν στενοί χώροι καπνίζουν σαν φουγάρα, εκεί, όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες, «απαγορεύεται το κάπνισμα», καπνίζουν,
ή δημιουργούν δικούς τους κανονισμούς με το έχετε αντίρρηση αν καπνίσω, ακόμα και σε κλειστούς χώρους διαλέξεων, εκεί που δεν καπνίζει το ακροατήριο, πρώτοι κάπνιζαν μέχρι τώρα στο τραπέζι των εισηγητών, εισηγητές, σύμβουλοι, προεδρείο κλπ.
Σε στενό κύκλο αιθουσών, μόλις αναχωρήσει ο πολύς κόσμος η παρέα αποφασίζει και αρχίζουν και πάλι να καπνίζουν όλοι τους.
Σε καφέ, καφετέριες και εστιατόρια ή καφενεία με ιντερνέτ και μικρά παιδιά οι νόμοι παραβιάζονται σκληρότερα και διπλά και με την ανενόχλητη πολύωρη δράση στο ιντερνετ και με το κάπνισμα. Μαμάδες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά καπνίζουν ή με τα μικρά παιδιά στο καροτσάκι κάθονται και καπνίζουν σε καρκινογενέσεις εστίες καπνιστών σε καφετέριες και εστιατόρια.
Ετούτο το φαινόμενο παρατηρείται συχνά στην «πρωταθλήτρια καπνιστών» Ελλάδα και αποτελεί μια απαίσια εικόνα σε σύγκριση με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Σε πολλές υπηρεσίες της νομαρχιακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στις τράπεζες και υπηρεσίες εξυπηρέτησης βλέπουμε το σλόγκαν: «Απαγορεύεται το κάπνισμα» Και υποθέτουμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι προ του Νόμου ίσοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Και ενώ γνωρίζουμε ότι κατά 80 ως 90 τοις εκατό τα αίτια των υποθέσεων καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα και ενώ αυξάνει διάφορους δείκτες φλεγμονής, που κάνουν να ισοδυναμεί με το ενεργητικό κάπνισμα, καπνίζουν σε κλειστούς χώρους σαν φουγάρα, και οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους, δηλαδή είναι από 30 ως 50 ετών.
Και ενώ το κάπνισμα είναι η πιο σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας και επιβαρύνει τον πνεύμονα, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα, την σωματική κοιλότητα, το στομάχι, το πάγκρεας, την ουροδόχο κύστη και τον μαστό και ειδικά στις γυναίκες ευθύνεται για την σεξουαλική δυσλειτουργία και επίσης γνωστό για την γήρανση στις γυναίκες, που καπνίζουν σαν φουγάρα.
Με 44% συμμετοχής καπνιστών είμαστε οι Έλληνες πρωταθλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 22% τη Σουηδία στο τέλος. Παγκόσμια παρουσιάζονται περίπου 1,2 εκατομμύρια νέες υποθέσεις κάθε χρόνο.
Και ενώ 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το κάπνισμα, καπνίζουν ακόμα και σε κλειστούς χώρους και υποπτευόμαστε «δολοφονούν» ή αφήνουν να υποφέρουν ισότιμα και αυτούς τους, αναίτιους παθητικούς καπνιστές και σχεδόν σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν παραβιάζεται η σωματική ακεραιότητα των παθητικών καπνιστών, επίσης και η Συνταγματική ισοτιμία και ισονομία τόσο κατάφορα, και σε καμιά άλλη χώρα δεν καπνίζουν σε Νομαρχιακές και τοπικές Αυτοδιοικήσεις, που “βρομωκοπούν οι χώροι τσιγαρίλα, ενώ έπρεπε να είναι το συνταγματικό υπόδειγμα της πολιτικής τήρησης των Νόμων, επίσης το ίδιο και σε τράπεζες, υπηρεσίες εξυπηρετήσεως, εστιατόρια, καφετέριες, τόσο, όσο στην Ελλάδα.
Ως μη καπνιστές αντιλαμβανόμαστε ακαριαία, ότι οι χώροι καπνιστών βρωμούν, επίσης βρομούν τα ρούχα των καπνιστών, το δέρμα τα μαλλιά μυρίζουν τον απωθητικό και ενοχλητικό καπνό, επιπλέον επιπρόσθετα έξοδα για μπάνια για να ξεβρομίσει κάποιος και επίσης αλλεπάλληλα πλυντήρια για τα ρούχα.
Είναι όμως καιρός να συμπεριλάβουμε στους προβληματισμού μας ποια μειονεκτήματα είχαμε κατά τη διάρκεια του καπνίσματος και ποια προτερήματα από την αποτοξίνωση και τις αναζητήσεις πολλαπλών εναλλακτικών λύσεων σε όλους τους τομείς.
Και ενώ υπάρχει η επιγραφή «το κάπνισμα απαγορεύεται». Ποια αξιόπιστη πολιτική και πρότυπα εκπέμπουν και προωθούν, εγώ κάνω ο, τι θέλω, εδώ Ελλάδα είναι, απέναντι στα ανήλικα παιδιά, στους νέους και ξένους;
Προϊστάμενοι και υπάλληλοι υπηρεσιών και τραπεζών υποπτεύομαι έδιναν μέχρι τώρα την αθλιότερη και χειρότερη εξευτελιστική εικόνα της Πατρίδας μας, ενώ μη καπνιστές και ξένοι Τουρίστες αποφεύγουν τράπεζες και εστιατόρια και καφετέριες που καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. Πολλά γραφεία βρωμοκοπούν ανυπόφορη τσιγαρίλα.
Στην ημερησία διάταξη είναι επίσης το μέχρι τώρα υπερβολικό και ενοχλητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους των ελληνικών συλλόγων κοινής ωφελείας και στη Γερμανία.
Εμείς, οι Έλληνες δυστυχώς φαίνεται να έχουμε σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο το «εγώ» και τον τσαμπουκά και δεν σηκώνουν καν παρατηρήσεις οι μικροί «δικτατορίσκοι», οι οποίοι παντού και πάντοτε βγάζουν το τσιγάρο προκλητικά σαν να βρισκόμαστε αυτοί και οι παθητικοί καπνιστές σε αγρόκτημα φεουδαρχικού τύπου, και οι αντιδράσεις τους είναι κεραυνοβόλες και προκλητικές σε σύγκριση με άλλες χώρες, γιατί η απάντησή τους θα είναι, τότε γιατί δεν πας να ζήσεις σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ποια συνταγματική αξίωση δημοκρατικών και αλληλέγγυων ανταποκρίσεων μπορεί να έχει ένας προϊστάμενος μιας Τράπεζας, όταν σε κλειστούς χώρους καπνίζει ή όλοι σχεδόν οι υπάλληλοί του μπροστά του καπνίζουν, αλλά απαντά ότι έχει πολλή εργασία και δεν μπορεί να δει αν καπνίζουν, αλλά συνεχίζει να λεει, καπνίζουν αλλά συγχρόνως εξυπηρετούν τους «παθητικούς» πελάτες !!! Εμπειρία από παρατηρήσεις του παρελθόντος.
Είναι όμως και άλλοι καπνιστές υπάλληλοι που αξιώνουν από τον εργοδότη ακόμα και ειδικά προνόμια, δηλαδή να τους δίνει ο εργοδότης ενδιάμεσα ώρες διακοπής για κάπνισμα για να μην καπνίζουνε σε κλειστό χώρο. Αλλά σε άλλες χώρες επανέφεραν μέχρι τώρα την κάρτα και τα διαλείμματα για τσιγάρο αφαιρείται από τις ώρες εργασίας.
Ποιος Έλληνας παθητικός καπνιστής όμως θα τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, να κάνει παρατήρηση, να αρνηθεί να αναπνέει τον καπνό, χωρίς να υποστεί τις αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες; Και διαβάζουμε σε ιστοσελίδες, ότι σε ένα χωριό της Ελλάδας, ξυλοκοπήθηκε ελεγκτής γυναίκα, που ζήτησε τα στοιχεία καπνιστή και τράπηκε η ελεγκτής σε φυγή, αντί να επιμένει στην εφαρμογή του Νόμου και με την τιμωρία καφετζή και καπνιστή και αυτόφωρο για κακή και προκλητική συμπεριφορά, άλλωστε στις περιπτώσεις αυτές, καλεί κάποιος το τηλέφωνο: 1142.
Ενώ η Ευρώπη έχει περάσει στην ουσιαστική απόφαση για εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος, στα πλαίσια των διεθνών της συμβατικών υποχρεώσεων κατά του καπνίσματος, καλείται και η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις.
Δεν μπορέσαμε να διαπεράσουμε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ούτε το μοντέλο της Ιρλανδίας, ούτε την πιστευτή παραδοχή των αρνητικών επιπτώσεων, ότι « το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο» Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 29% του συνόλου των θανάτων των ενηλίκων οφείλεται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 10%.
Ο καπνός περιέχει 4000 χημικές ουσίες και από τις οποίες 55 προκαλούν ή ενδεχομένως προκαλούν καρκίνο. Επιπλέον το 30% περίπου των καρκίνων (χειλών, γλώσσας, λάρυγγα, οισοφάγου, ρινοφάρυγγα, στομάχου, ήπατος, νεφρού, παγκρέατος), το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και το 75% αυτών πεθαίνουν από ισχαιμικές καρδιοπάθειες που οφείλονται στο κάπνισμα.
Οι άνδρες που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα ή περισσότερα κάθε μέρα, έχουν 39% πιο πολλές πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ανίκανοι λόγω στυτικών δυσλειτουργιών σε σύγκριση με άνδρες που δεν καπνίζουν.
Στην περίπτωση του αρχάριου καπνιστή, η νικοτίνη αρχικά ερεθίζει και ύστερα παραλύει κάποια κύτταρα του νευρικού συστήματος, προκαλώντας ναυτία, ωχρότητα, κρύους ιδρώτες, ζάλη, ατονία.
Αυτός που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να υποφέρει από πονοκεφάλους, ιλίγγους, ταχυπαλμίες και οξύτατους πόνους στην καρδιά, δύσπνοια και αίσθηση ρίγους κρυάδας.
Δημιουργούνται διαταραχές στην όραση, κοκκινίσματα του λάρυγγα, της γλώσσας, των χειλών κ.α.
Το κάπνισμα αποβλακώνει το πνεύμα αναστέλλει την ανάπτυξη των νέων και προκαλεί την ασθένεια του Μπέκερ, αρτηριών, Ευθύνεται για τη στειρότητα και τις δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος.
Το πεπτικό έλκος είναι 117 φορές συχνότερο στους καπνιστές, παρά στους μη καπνιστές. Αν κόψουν το κάπνισμα θα έχουν γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων και επιτάχυνση της επούλωσης του έλκους.
Γυναίκες με ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα.
Στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ το ΚΑΠΝΙΣΜΑ είναι ακόμα πιο βλαβερό, ιδιαίτερα για τα νεογέννητα μωρά τους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης, οι καπνιστές δεν βλάπτουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους.
Οι γυναίκες αρχίζουν το κάπνισμα σε νεότερες ηλικίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Κάπνισμα και κύηση.
Τόσο το ενεργητικό κάπνισμα όσο και το παθητικό κάπνισμα έχουν και τα δυό για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ κατά τη διάρκεια της κύησης σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Οι κυριότερες επιπτώσεις του καπνίσματος πάνω στο έμβρυο είναι:
- Το χαμηλό βάρος γέννησης, και το οποίο εμφανίζεται σε συχνότητα διπλάσια απ’ ότι στις κυήσεις μητέρων μη καπνιστών.
- Η αύξηση του κινδύνου πρόκλησης εμβρυϊκού θανάτου.
- Η αύξηση κινδύνου αυτόματης αποβολής του εμβρύου.
- Η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πνευματικής καθυστέρησης.
- Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εγκεφαλικής παράλυσης.
- Η αύξηση της συχνότητας κρουσμάτων επιληψίας, διεγερσιμότητας κλπ.
- Η συνολική αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας κατά 60%.
Πηγή: American Cancer Society Smoking and cancer mortality table 2008
www.helthview.gr
Από το 1960-1990 στις ΗΠΑ η συχνότητα θανάτων στις γυναίκες, από καρκίνο του πνεύμονα, αυξήθηκε κατά 400%, ξεπερνώντας και τον καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος για τα παιδιά, από το παθητικό κάπνισμα. 8 000 ως 26 000 παιδιών αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ λόγω καπνίσματος, (μητέρες που καπνίζουν 10 τσιγάρα την ημέρα).
Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3000 θάνατοι σε μη καπνιστές από καρκίνο του πνεύμονα, ανάμεσα σε ανθρώπους που εκτέθηκαν σε περιβάλλον καπνιστών.
Στις ΗΠΑ, το παθητικό κάπνισμα υπολογίζεται σαν η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε 5 ετών.
Αν το υπολογίσουμε σε κόστος αυτό θα πει, το κόστος της παιδικής νοσηρότητας σε σχέση με το κάπνισμα των γονιών. Το παθητικό κάπνισμα οδηγεί σε άμεση φαρμακευτική επιβάρυνση 4,6 δις. δολάρια. Το κόστος θανάτου που σχετίζεται με το κάπνισμα των γονιών υπολογίζεται στα 8,2 δις. δολάρια.
Και στη Γερμανία ο καπνός του τσιγάρου χαρακτηρίζεται ως ισχυρός ζημιογόνος της υγείας, που δεν βλάπτονται μόνο πρόσωπα, που ενεργά καπνίζουν, αλλά επίσης και για όλους, που αναπνέουν τον καπνό. Μη καπνιστές, δηλαδή παθητικοί καπνιστές σύμφωνα με WHO έχουν ως 20% υψηλότερο ρίσκο καρκίνου του πνεύμονα, η πιθανότητα μιας καρδιακής προσβολής διαμέσου του μη καπνιστή-παθητικού καπνιστή ανεβαίνει κατά 35%.
Σύμφωνα με την έρευνα καρκίνου πανεπιστημίου της Heidelberg από το τέλος 2005 πεθαίνουν μόνο στη Γερμανία κάθε χρόνο 3300 μη καπνιστές από τα επακόλουθα του παθητικού καπνίσματος. Για τη θεραπεία για καπνικά αίτια ασθενειών ξοδεύονται περίπου 17 δις Ευρώ το χρόνο.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα καπνίζουν 78.000 000 τσιγάρα την ημέρα, δηλαδή σε κάθε άτομο κατά μέσον όρο 2.700 τσιγάρα τον χρόνο, αυτό θα πει 7,5 την ημέρα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Έτσι καταναλώνεται στην Ελλάδα 2,5 φορές περισσότερα τσιγάρα από τον μέσο όρο κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κούβα το πρωτάθλημα ρεκόρ στο κάπνισμα.
Ποιός φταίει για τις συνεπείες και τι πρέπει να πράξουμε;
Πάνω από όλα φαίνεται να φταιει η παιδαγωγική μας αγωγή και διαπαιδαγώγηση από τα νεανικά μας χρόνια μέσα στην οικογένεια, το σχολείο, και την κοινωνία και κυρίως στις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις μας.
Προσωπικά έζησα από κοντά ως τις 08.12.2010, ότι στα χωριά μας, κανείς σε εστιατόρια, καφετέριες και καφενεία με ιντερνετ- Καφέ, με ανεξέλεγκτη χρήση του ιντερνετ, αλλά και με κατάφορη παραβίαση της προστασίας των ανήλικων και νέων από τα προϊόντα του καπνού, επίσης και γραφεία και γραφεία της ΤΑ. δεν τηρούσαν τον νέο Νόμο της απαγόρευσης του καπνίσματος.
Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά μεταξύ τους τα καφενεία και εστιατόρια, προσφέρουν εξ αρχής τασάκι για κάπνισμα και σε κλειστούς χώρους, αντί να σκεφτούν καλλίτερες εναλλακτικές λύσεις για την πολιτιστική και πνευματική αναβίβαση των «υποβαθμισμένων» τοπικών μας κοινωνιών, καπνίζουν χωρίς διακοπή και σε βάρος των παθητικών καπνιστών και με παράβαση των συνταγματικών εντολών μια καλύτερης ποιοτικής ζωής.
Αλλά επίσης και η Πολιτεία με τα ελλιπή προληπτικά μέτρα, καθοδηγητικά μέτρα, εναλλακτικές λύσεις και την ελλιπή γνώση και θετική αλληλεπίδραση όλων μας γύρω από τα μοντέλα της κοινωνικής ολοκλήρωσης και αλληλοκατανόησης.
Υπάρχουν τρεις τρόποι αγωγής και διαπαιδαγώγησης, ο δημοκρατικός ή κοινωνική ολοκλήρωση.( ο αυταρχικός ή αυθεντικός και ο LAISSEZ-FAIRE τρόπος χειρισμού διαπαιδαγώγησης.
Ο δημοκρατικός τρόπος χειρισμού της διαπαιδαγώγησης ή αλλιώς κοινωνική ολοκλήρωση χαρακτηρίζεται με τη συνεργασία, συναίνεση, αλληλεγγύη μέσα στην οικογένεια, επίσης ανάμεσα στους μαθητές και δασκάλους ως ισότιμα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας. Αλλά επίσης αλληλοσυνδεόμενα είναι τα μοντέλα και στην οικογένεια και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής μας στην κοινωνία.
Εδώ βλέπουμε πως διαφέρει απ’ τον αυταρχικό τρόπο χειρισμού διαπαιδαγώγησης, όπου εκεί υπάρχει η ανυπομονησία, οι απειλές, οι τιμωρίες, η μεγάλη επικράτηση του μιλώ και ρωτώ, του ορίζω και καθορίζω και το θα και το πρέπει και το πατριαρχικό σύστημα του Αγά στο σπίτι.
“Εγώ θα κάνω ό, τι θέλω αγαπητέ μου θα καπνίσω, και στο σπίτι και στον τόπο εργασίας και στους στενούς χώρους του Καφενείου, εδώ Ελλάδα είναι, σου απαντά”.
Όπου, εκεί, υπάρχει αυταρχισμός, και που εφαρμόζεται, όταν ο άνθρωπος που θέλει να βρίσκεται σε αγρόκτημα φεουδαρχικού τύπου με περιορισμένη εκτίμηση των επιθυμιών και αναγκών των λεγομένων εξαρτημένων προσώπων, τα βασικά δικαιώματα άνισα μεταξύ των μελών της κοινωνίας, της οικογένειας ή και του διευθυντή της ομάδας στο σχολείο , ή ευρύτερα της Κοινωνίας και ευδιάκριτα καταπατούνται έτσι όπως η συμπεριφορά του καπνιστή και του παθητικού καπνιστή σε απανταχού κλειστούς χώρους υπηρεσιών εξυπηρέτησης, κτλ.
Συχνά όμως παρατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή, την αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά μας και στους συνανθρώπους μας, παραβιάζοντας τους καθοδηγητικούς κανόνες μιας δημοκρατικής και κοινωνικής αλληλέγγυας ανταπόκρισης, και ανάπτυξης της αλληλεπίδρασης και εξέλιξης της προσωπικότητας του ανθρώπου.
Η τρίτη παιδαγωγική αρχή είναι η LAISSEZ-FAIRE, η αρχή άφησέ τους να κάνουν ο, τι θέλουν, αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Πατρίδα μας, μικροί, μεγάλοι και ολίγοι δικτατορίσκοι να κάνουν ο, τι θέλουν. Το παρατηρούμε καθημερινά σε κλειστούς χώρους καφενείων και εστιατορίων που από την αρχή κιόλας σου φέρνει το τασάκι για το τσιγάρο, αγνοώντας την απαγόρευση, ρίχνοντας το βάρος στους πελάτες, ας τους να κάνουν, ό, τι θέλουν.
Ποιος φταίει, αν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων άρχισαν να καπνίζουν από την νεανική τους ηλικία;
Ποιος άλλος φταίει, όταν οι γονείς στο σπίτι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους και δίνουν τα πρώτα αρνητικά πρότυπα μίμησης στα ίδια τα παιδιά τους;
Τότε μόνο προωθούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αν αλλάξουμε τη δική μας νοοτροπία και συμπεριφορά και συμβάλλουμε καθοδηγητικά με ερεθίσματα και ενεργή δραστηριότητα στην προώθηση της Παιδείας, και καθοδηγητικής ενημέρωσης και επεξήγησης για την αναγκαιότητα της σύμπραξης και βοήθειας για την υλοποίηση της Νομοθεσίας και με περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τους απελευθερωθέντες εθισμένους.
Βασικότερο για τα παιδιά μας και την Κοινωνία είναι να πάψουμε το κάπνισμα ως αρνητικό πρότυπο στο σπίτι, στο σχολείο, στο γραφείο, στο καφενείο και στη βραδινή μας διασκέδαση.
Χωρίς κάπνισμα μπορούμε να αναζητήσουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις και μπορούμε να κινηθούμε αλληλέγγυα εμπρός, αφού συγχρόνως αλλάξουμε νοοτροπία και προβληματισθούμε από τις αρνητικές εμπειρίες και επίσης προτείνουμε εκτός των άλλων εναλλακτικές μορφές διαλόγου, εποικοδομητικής συνδιαλλαγής και με μειωμένο ποσοστό καπνιστών και στη δική μας Πατρίδα, αφού γνωρίζουμε ευδιάκριτα ότι ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ καπνιστές τα Ελληνόπουλα, αρχίζουν πολύ νωρίς το κάπνισμα βάση των αρνητικών τους προτύπων.
Αλλαγή όμως στην παρούσα στιγμή της κρίσης απαιτείται και στα εστιατόρια, καφετέριες και χώρους αναψυχής, όπου, σήμερα, ολομερής παίζεται άσκοπα η τηλεόραση και η αντιαισθητική απαράδεκτη δυνατή μουσική που διατυμπανίζεται μόνο για κωφούς, με καταστροφική και παντελή έλλειψη μιας απαρχή μια συζήτησης, ενός εποικοδομητικού διαλόγου, με πλήρη απογοήτευση της ποιοτικής προσφοράς μουσικής και με το τσιγάρο στο χέρι που συνδέεται με κατάθλιψη.
Μια βελτίωση της ψυχικής κατάστασης μπορεί επέλθη, αν τα καφενεία, καφετέριες και Bistro, μετατραπούν σε χώρους διαλόγου, προώθησης της ελληνικής πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, μελέτης και αξιολόγησης περισσότερων ΜΜΕ, πολιτιστικών, πνευματικών διαλέξεων (παραδείγματα φιλοσοφικών διαλέξεων σε καφετέριες πόλεων ευρωπαϊκών χωρών, ως πρότυπα υπάρχουν).
Περαιτέρω επιλεγμένη, ελαφρύ, χαμηλή ελληνική μουσική ή και μικτή απαλή μουσική των 27 χωρών της ΕΕ.
Κυρίως όμως και λόγω κρίσης, πτώσης των τιμών, απαίτηση ενός καλού καταναλωτή. Δεν νοείται στα καφέ και καφετέριες της χώρας μας να έχει τιμές υπερβολικές και δύο τρεις, τέσσερις και περισσότερες φορές ανεβασμένες, από ότι στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Ακόμα και στην περίφημη καφετέρια BRASILIERA της ενδιαφέρουσας πόλης της Λισσαβόνας, ο καφές κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70 σεντ.
Κρίμα, που η Πολιτεία μας, απογοητεύθηκε, από τη δύσκολη υλοποίηση, των προτεινόμενων μέτρων για την προστασία των πολιτών και την καταπολέμηση του βλαβερού και καρκινογόνου καπνίσματος, δεν βρήκε σύμπραξη και συμμετοχή, από τον λαό, στηριζόμενη και μόνο στην φιλοτιμία του Έλληνα. Όταν όμως ένας λαός αρνείται να οδηγηθεί και να κυβερνηθεί για να αλλάξει πνευματικά, οικονομικά και κοινωνικά για μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, τότε τι απομένει;
Τώρα πλέον καλούμαστε όλοι για καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις, όπου οικογένεια, σχολείο, κοινωνία και Πολιτεία, υποχρεούνται να δράσουν αλληλέγγυα και με ενεργή δράση για να περιφράξουμε και την υγεία των επόμενων γενιών και εδώ απαιτείται για τη διεκπεραίωση των μέτρων, σε κάθε ελεγκτική ομάδα να βρίσκεται και ένα όργανο της τάξης και να είναι και οι τοπικές αρχές ενημερωμένες και προ της σκληρής επέμβασης υπάρχουν και πολλές άλλες αλληλέγγυες λύσεις με την προτεινόμενη μετατροπή των χώρων αναψυχής σε τόπο πνευματικών και πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων. Δεν βλάπτουν με τη μελέτη τους και τα παιδαγωγικά μοντέλα Αγωγής και διαπαιδαγώγησης, μια και ξεκινούν από την οικογένεια, το σχολείο και τελικά καταλήγουν στις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις στην Κοινωνία.
Ετούτα τα “ύποπτα” παιδαγωγικά μοντέλα και συστήματα της αυταρχικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης και επίσης της LAISSEZ-FAIRE αγωγής και διαπαιδαγώγησης, όπου υπάρχει έλλειψη κατανόησης και αλληλοσεβασμού για τους άλλους, και το άφησέ τους να κάνουν ο, τι θέλουν, έχουν όμως τα ίδια τραγικά αποτελέσματα, μιας αυταρχικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης, διότι και τα δύο μοντέλα παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα των άλλων και εδώ πρέπει να επέμβουμε καθοδηγητικά και ν’ αρχίσουμε να ανοικοδομούμε μια Ελλάδα της δημοκρατικής ανταπόκρισης, αλληλεπίδρασης και αλληλεγγύης για την ευημερία του τόπου μας.
Για περισσότερα, γύρω από τους τρεις τρόπους αγωγής και διαπαιδαγώγησης, σύγκρινε το μακροσκελές άρθρο μου στην ιστοσελίδα μου: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία, www.kn-megalexandros.gr, k-nalbantis@hotmail.de
Παρατήρηση: Το άρθρο μου επιτρέπεται μόνο να αναδημοσιευτεί και γενικά η αναπαραγωγή του, με οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί και μόνο να αναφερθεί η πηγή και LINK www.kn-megalexandros.gr. Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, Καθημερινή, Handelsblatt, Stern, S[ddeutsche Zeitung, Der Spiegel, Μακεδονία, www.musicheaven.gr, www.incardiology.gr, www.weltalmanach.de, http://oiskepseismoy.blogspot.com, www.pitsilidis.gr, www.tinto.de, www.rauchverbot-deutschland.de.
* Η πρώτη δημοσίευση του άρθρου έλαβε χώρα την 11.09.2005, τροποποιήθηκε την 03.04.2006 και επεκτείνεται την 14.12.2010. www.kn-megalexandros.gr και www.asxetos.gr.
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο:
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία,
www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de