Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις κανονικά πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019, αλλά ο Ερντογάν και το κόμμα βιάζονται. «Το αυριανό συνέδριο, όπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, «αποτελεί τον πρόδρομο μιας αποφασιστικής πορείας για μια ισχυρότερη Τουρκία. Μιας πορείας προς τα εμπρός που θα βρει την έκφρασή της στα 80 εκατομμύρια Τούρκων με τη μορφή νέων ελπίδων και στόχων όπου αρχιτέκτονας είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Βαθιές αλλαγές στο κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση
Ο Ερντογάν το κεντρικό πρόσωπο όλων των τεράστιων πολιτικών αλλαγών που συντελούνται τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, επανήλθε ως μέλος του κόμματος, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε με άλλα στελέχη, λίγο μετά το δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου που του επέτρεπε, αν και πρόεδρος, να είναι μέλος κόμματος. Αύριο θα αναλάβει και πάλι τα ηνία του κόμματος για να το οδηγήσει στις εκλογές του 2019, αλλά και να το ξαναχτίσει από την αρχή. Φαίνεται ότι Ερντογάν θα προχωρήσει σε αλλαγές δομών και επιτελείου, θα προωθήσει νέους σε ηλικία και έμπιστούς του σε καίριες κομματικές θέσεις, θα αποκλείσει την παλιά φρουρά και θα αλλάξει τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Αποφάσεων και Κομματικής Διαχείρισης.
Ύστερα από την αδύναμη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα λέγεται ότι ίσως κάνει βήματα συμφιλίωσης με το άλλο 50% της κοινωνίας που ψήφισε «όχι». Οι αλλαγές αυτές λέγεται ότι θα επηρεάσουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης Γιλντιρίμ. Αναμένεται ευρύς ανασχηματισμός με αντικατάσταση 8-10 υπουργών ίσως και κατάργηση ή συγχώνευση υπουργείων.
Στο μεταξύ, σε ένα πολιτικό περιβάλλον που κυριαρχεί το κόμμα του Ερντογάν, το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών πραγματοποιεί σήμερα έκτακτο συνέδριο στην Άγκυρα, με στόχο την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Φιγκέν Γιουκσεντάγ, που βρίσκεται προφυλακισμένη μαζί με τον έτερο συμπρόεδρο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και άλλους 8 βουλευτές του κόμματος, απώλεσε την βουλευτική της έδρα τον Φεβρουάριο όταν καταδικάστηκε για τρομοκρατική προπαγάνδα.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη