Μετά την πρόεδρο του SPD Α. Νάλες και η καγκελάριος Α.Μέρκελ παραδέχεται λάθους χειρισμούς στην υπόθεση Μάασεν. Οι δύο εταίροι τονίζουν την αναγκαιότητα ο συνασπισμός να επικεντρωθεί στα ουσιαστικά ζητήματα.Με σημερινή της δήλωση, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε λάθη αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος είχε προκαλέσει την αγανάκτηση, πρωτίστως των Σοσιαλδημοκρατών, με τις πολιτικές του εκτιμήσεις για τα ακροδεξιά έκτροπα στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς. Όπως ομολόγησε η καγκελάριος, η αρχική απόφαση των προέδρων κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU και SPD την περασμένη Τρίτη να μεταθέσουν τον κ. Μάασεν στο υπουργείο Εσωτερικών και να τον αναβαθμίσουν σε υφυπουργό «δεν έπεισε» τους πολίτες ενώ ο χθεσινός συμβιβασμός είναι «επωφελής και ευεξήγητος».

Η νέα συμφωνία προβλέπει τη μετάθεση του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν στο υπουργείο Εσωτερικών – όχι όμως ως υφυπουργός αλλά ως ειδικός σύμβουλος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα με το βαθμό του τμηματάρχη. Αναφερόμενη, τέλος, στην κατάσταση που επικρατεί στον μεγάλο συνασπισμό η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τους τελευταίους μήνες ασχολείται περισσότερο απ' ότι θα έπρεπε με τον εαυτό του. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα προβλήματα και στις ανησυχίες των ανθρώπων.

Στήριξη για Μέρκελ και Νάλες

Το αποτέλεσμα των χθεσινών διαπραγματεύσεων απασχόλησαν σήμερα το πρωί τα προεδρεία των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του προεδρείου του CDU, η ΓΓ του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανακοίνωσε ότι το σώμα στηρίζει τον χθεσινό συμβιβασμό των τριών κομμάτων και υιοθετεί τις εκτιμήσεις της καγκελαρίου για τους λανθασμένους χειρισμούς αλλά και για την αναγκαιότητα ο κυβερνητικός συνασπισμός να επικεντρωθεί στους στόχους που έχει θέσει για αυτή την τετραετία. Πάντως, τα περιθώρια αντοχής των Χριστιανοδημοκράτων για αντιπαραθέσεις όπως αυτές για το μέλλον του κ. Μάασεν ή για το προσφυγικό το καλοκαίρι έχουν εξαντληθεί τόνισε η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Και το προεδρείο του SPD χαιρέτησε το χθεσινό συμβιβασμό. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο ΓΓ του κόμματος Λαρς Κλίνκμπαϊλ, η στήριξη προς την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες ήταν «μεγάλη». Το ζητούμενο τώρα είναι η κυβέρνηση «να επιστρέψει στη συγκεκριμένη δουλειά» και όχι μόνο. Στον συνασπισμό θα πρέπει εκτός αυτού να επικρατήσει σύμφωνα με τον κ. Κλίνγκμπαϊλ ένας διαφορετικός τρόπος συμπεριφοράς μεταξύ των εταίρων απ' ότι στο παρελθόν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ