Με μεγαλοπρέπεια υποδέχεται η Γαλλία το βασιλικό ζεύγος της Μ.Βρετανίας για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Δεν λείπουν όμως οι γκρίνιες για τα υπέρογκα έξοδα φιλοξενίας.Στο Παρίσι έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης για την πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ μαζί νε τη σύζυγο του, Καμίλα. Για την υποδοχή του βασιλικού ζεύγους προβλέπεται ιδιαίτερη λαμπρότητα και πλούσιο πρόγραμμα. Η επίσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των κοινωνικών αναταραχών στο Παρίσι.

Παρά τις δυσκολίες που περνάει ο γαλλικός λαός η λαμπρότητα της υποδοχής για τον Κάρολο προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θυμίζοντας την υποδοχή στο Παρίσι της μητέρας του το 1957, αμέσως μετά τη δική της στέψη. «Πρόκειται για τρεις ημέρες κοινής προσπάθειας για την επίδειξη της γαλλο-βρετανικής φιλίας», γράφει η εφημερίδα Λε Μοντ.

Στην ατζέντα και η βιοποικιλότητα

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την αφή της φλόγας στην Αψίδα του Θριάμβου και την κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια ο Κάρολος διένυσε τη Λεωφόρο των Ηλυσίων, με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δίπλα του, σε ανοιχτό αυτοκίνητο, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να χαιρετήσει το παρισινό κοινό και ίσως να συγκρίνει τη δημοτικότητά του με αυτήν της τότε νεαρής μητέρας του. Ακολούθησε συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο γύρω από διάφορα θέματα, όπως αυτό της βιοποικιλότητας, που πάντα ενδιαφέρει τον Κάρολο, αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, της κρίσης στο Σαχέλ και της Ουκρανίας, όπως μας πληροφορεί το Ελιζέ.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης ολοκληρώνεται με επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες, με 160 προσκεκλημένους και τον πανάκριβο «μπλε αστακό» στο πιάτο, μεταξύ άλλων, κάτι που έχει ευρύτατα σχολιαστεί από τον οικονομικά πιεσμένο γαλλικό λαό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αποδυναμώθηκαν δεσμοί με το Brexit

Την Πέμπτη ο Κάρολος επισκέπτεται τη Γαλλική Γερουσία, για να μιλήσει ενώπιον των Γερουσιαστών. Ένα μέρος της ομιλίας του αναμένεται να είναι στα γαλλικά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης μία επίσκεψη στο εργοτάξιο επισκευής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, καθώς και επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου ο Κάρολος θα πάρει τον λόγο σε υπουργική στρογγυλή τράπεζα για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Στο μεταξύ η σύζυγός του, Καμίλα, συνοδευόμενη από την «πρώτη κυρία» της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, θα επισκεφθούν την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της επίσκεψης, το βασιλικό ζεύγος μεταβαίνει στην πόλη Μπορντώ, όπου θα επισκεφθεί έναν βιολογικό αμπελώνα και θα συναντήσει Βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, η τριήμερη επίσκεψη αντικατοπτρίζει την κοινή θέληση των Ηλυσίων αλλά και των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ «να αναδείξουν την εγγύτητα και τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί που αποδυναμώθηκαν από το Brexit».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ