γράφει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπαδοπούλου
Τετάρτη 2 Απριλίου στη περιοχή Prenzlauer Berg, άλλη μια συναντηση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα απο γονείς, μαθητές αλλά και απο απλούς Έλληνες που αγωνίζονται για την διάσωση του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού δημοτικού σχολείου ” Όμηρος”.
Την στιγμή που οι έλληνες μετανάστες αυξάνονται , το υπουργείο Παιδείας του Βερολίνου αποφασίζει να καταργηθεί το ελληνογερμανικό κομμάτι του σχολείου ”Όμηρος”.
Η ιστορία ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν η αρμόδια υπηρεσία για την εκπαίδευση στο Βερολίνο, έστειλε επιστολή στο σχολείο ενημερώνοντας τους μαθητές πως η φοίτηση τους θα είναι δυνατή μέχρι και την έκτη δημοτικού. Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο ελληνογερμανικό τμήμα του σχολείου φτάνει τους 100. Η περαιτέρω εκπαίδευση αυτών των μαθητών θα πρέπει να συνεχιστεί είτε σε γερμανικό σχολείο είτε στο άλλο ευρωπαϊκό σχολείο ”Άθηνα”.
Η δικαιολογία της απόφασης αυτής ήταν πως θα ήταν καλύτερη η συγκέντωση των ελλήνων μαθητών σε ένα τμήμα του Βερολίνου, τονώνοντας με αυτον τον τρόπο την ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου. Ωστόσο, η πραγματική αιτία είναι πως λόγω της αύξησης των παιδιών στο σχολείο, οι τάξεις του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου είναι πλέον αναγκαίες για τους μαθητές που επισκέπτονται τα «κανονικά» γερμανικά τμήματα.
Η αιτία της διαμαρτυρίας των γονέων δεν είναι μόνο το κλείσιμο του ευρωπαϊκού σχολείου αλλά και τα όσα επακολουθούν μετά απο μία τέτοια απόφαση. Οι συνέπειες θα είναι άσχημες για τις οικογένειες των μαθητών.
Η μόνη επιλογή των γονεών που θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν και τα ελληνικα θα είναι το ευρωπαϊκό σχολείο Αθηνά, το οποίο όμως βρίσκεται στο δυτικό Βερολίνο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για πολλές οικογένειες, καθώς η λύση της μετακόμισης στο δυτικό μέρος του Βερολίνου είναι σχεδόν αδύνατη.
Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι πως το σχολείο διατήρησε την ύπαρξη του μέσω αυτού του ελληνογερμανικού τμήματος , καθώς δεν διέθετε αρκετους μαθητές για να μπορέσει να λειτουργήσει. Η μετανάστευση ολοένα και περισσοτέρων ελλήνων οικογενειών ενίσχυσε το ευρωπαϊκό σχολείο και συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωσή του.
Μετά απο αυτή την απόφαση οι γονείς των μαθητών αλλά και οι Έλληνες ομογενείς γενικότερα, φοβούνται πως έχει έρθει το τέλος της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας τουλάχιστον στο ανατολικό Βερολίνο.
Το θετικό και ελπιδοφόρο είναι, πως η υποστήριξη στην διάσωση του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου ”Όμηρος” δεν προέρχεται μόνο απο τους δάσκαλους και τους γονείς των μαθητών του «κανονικού» γερμανικού τμήματος του σχολείου, αλλά και πάνω από 2.500 άτομα που έχουν υπογράψει τη σχετική διαμαρτυρία και συμμετέχουν ενεργά στην διατήρησή του.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ.ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ