Μία ανώνυμη επιστολή οδήγησε 20 ερευνητές στο συμπέρασμα ότι βρήκαν τον καταδότη της οικογένειας Φρανκ, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις ολλανδών ιστορικών.Μετά από χρόνια έρευνας, μια ομάδα περίπου 30 ιστορικών, εγκληματολόγων και ενός πρώην πράκτορα του FBI θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη λύση ενός από τα μυστήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: την προδοσία της Άννας Φρανκ. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσίευσαν ήδη την Δευτέρα ολλανδικά ΜΜΕ.
Η τραγική ιστορία της Άννα Φρανκ
Το κορίτσι έζησε με την οικογένειά της κρυμμένη στην Ολλανδία για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 1944 η κρυψώνα αποκαλύφθηκε και η οικογένεια εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς. Η Άννα Φρανκ και η αδελφή της Μάργκοτ κατέληξαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου και πέθαναν περί τα τέλη Φεβρουαρίου 1945 – πιθανότατα από τύφο. Μόνο ο πατέρας της οικογένειας, ο Ότο Φρανκ, επέζησε. Αργότερα δημοσίευσε το ημερολόγιο της κόρης του, το οποίο έκανε γνωστή την τραγική μοίρα της σε όλο τον κόσμο.
Η ερευνητική ομάδα μελετά τα στοιχεία της υπόθεσης εδώ και έξι χρόνια – και υποπτεύεται ότι η οικογένεια προδόθηκε, όπως ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα NRC. Ως βασικό ύποπτο για την προδοσία τους θεωρούν τον εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ φαν ντεν Μπεργκ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν πρόδωσε την οικογένεια για να σώσει τη δική του. Ένα σενάριο «πολύ πιθανό» κατά τον Πίτερ φαν Τουίσκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο φαν ντεν Μπεργκ ήταν μέλος του Συμβουλίου των Εβραίων, του λεγόμενου «Judenrat», το οποίο διαπραγματευόταν με αξιωματούχους τα εβραϊκά συμφέρονται ενώ ήταν μέρος της οργάνωσης εκτοπισμού των Εβραίων.
Πάνω από… 85% πιθανότητα για την ενοχή του συμβολαιογράφο
Δύο Ολλανδοί ιστορικοί είναι εξοργισμένοι με τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας, η οποία ισχυρίζεται πως εντόπισε τον προδότη της οικογένειας Φρανκ. Η κύρια ένδειξη για την ενοχή του ολλανδού συμβολαιογράφου είναι μία ανώνυμη μεταπολεμική επιστολή, η οποία κατηγορεί τον φαν ντεν Μπεργκ για το έγκλημα. «Οι κατηγορίες ότι κάποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ και την οικογένειά της, βασισμένες σε μια ανώνυμη επιστολή, είναι το λιγότερο αμφιβόλου σοβαρότητας», δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ο ιστορικός Μπεν Γουόλετ από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Πρόκειται για κάτι που απέχει πολύ από μία σωστή ιστορική έρευνα, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων», τονίζει.
Τη Δευτέρα η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι παρόλο που δεν υπήρχε απόλυτη βεβαιότητα 77 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, υπήρχε «περισσότερο από 85% πιθανότητα» o προδότης της Άννα Φρανκ να ήταν ο φαν ντεν Μπεργκ. Η έρευνα προκειται να δημοσιευτεί με τον τίτλο «Η προδοσία της Άννα Φρανκ».
Μία ανώνυμη μεταπολεμική επιστολή στα χέρια του Ότο Φρανκ
Ο Ότο Φρανκ, πατέρας της Άννα Φρανκ, έλαβε το ανώνυμο σημείωμα με την πληροφορία για την κατάδοσή της κρυψώνας τους στο γραφείο της «Εβραϊκής Μετανάστευσης» του Άμστερνταμ μετά την απελευθέρωσή του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το έγγραφο είναι γνωστό εδώ και χρόνια και υπάρχει μόνο σε ένα αντίγραφο.
Σε μια έρευνα του 2017, το μουσείο στο σπίτι της Άννας Φρανκ είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η ανακάλυψη της κρυψώνας της οικογένειας οφειλόταν όντως σε προδοσία. Τη Δευτέρα, το μουσείο δήλωσε ότι «η δουλειά της ερευνητικής ομάδας είναι μεν εντυπωσιακή», αλλά προειδοποίησε να μην βιαστούμε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα. «Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός πριν αναφέρει κάποιον ως „προδότη” στην ιστορία της Άννας Φρανκ, πρέπει να είναι κανείς 100% ή 200% σίγουρους», τόνισε ο διευθυντής του μουσείου στο ραδιοφωνικό σταθμό NPO1.
Χρύσα Βαχτσεβάνου (Spiegel, dpa)