Σε μία διαμεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που έχει παραλύσει την ΠΓΔΜ επιδόθηκε ο επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ορατά αποτελέσματα.«Χρειάζεται επειγόντως μία νέα κυβέρνηση, για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» προειδοποιεί o ευρωπαίος επίτροπος μέσω Twitter. Την Τρίτη επισκέφθηκε και ο ίδιος τα Σκόπια, σε μία εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα και να γεφυρώσει τις φαινομενικά ανυπέρβλητες διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Αφορμή για το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών είναι η μετεκλογική συζήτηση για την πιθανή συμμετοχή αλβανικών κομμάτων σε κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Επισκεπτόμενος τα Σκόπια, ο Γιοχάνες Χαν επιχείρησε να απευθύνει συστάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Υπάρχει μία σύσταση, μία πρόταση: να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της δημοκρατίας, οι οποίοι άλλωστε κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα» επισημαίνει ο αυστριακός πολιτικός σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Αυτό σημαίνει ότι όταν προκύπτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από οποιονδήποτε, αυτή η πλειοψηφία πρέπει να αναγνωρίζεται από όλους. Φυσικά θα υπάρξουν συζητήσεις ή διαφορετικές απόψεις, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθεί συναινετική λύση, να γίνει σεβαστή η πλειοψηφία. Και βέβαια το ζήτημα είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η χώρα, αυτή η κοινωνία, που βρίσκεται στον δρόμο για την ΕΕ».

«Φρένο» από Ιβανόφ στην αλβανική γλώσσα

Η συναινετική λύση δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση στα Σκόπια, καθώς από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε προκύψει η εξής εικόνα: το συντηρητικό κόμμα VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι προηγείται με μόλις δύο έδρες διαφορά έναντι των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, αλλά δεν σχηματίζει κυβέρνηση, γιατί δεν θέλει να προχωρήσει σε συνασπισμό με αλβανικά κόμματα. Από την πλευρά του ο Ζάεφ δεν έχει αντίρρηση να συμμαχήσει μαζί τους, αλλά προσκρούει στην άρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να του εμπιστευθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και αυτό, γιατί ο Ιβανόφ οσμίζεται κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως ισχυρίζεται, μετά τις διαβεβαιώσεις Ζάεφ ότι τα αλβανικά θα αναγνωριστούν ως επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ.

Τι λέει για όλα αυτά ο Επίτροπος Χαν; «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει σεβασμός προς τις διαφορετικές εθνότητες στη χώρα, είναι σημαντικό να συνυπάρχουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Κατανοώ ότι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά αυτό που βλέπω μετά τις σημερινές επαφές μου είναι ότι όλοι δηλώνουν πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας» δηλώνει ο αυστριακός πολιτικός μετά από τις πολιτικές επαφές στα Σκόπια.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Αυτό που επίσης είδε ο Γιοχάνες Χαν ήταν 50.000 διαδηλωτές να έχουν κατεβεί στους δρόμους για να εκφράσουν προκαταβολικά την αγανάκτησή τους απέναντι σε μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή αλβανικών κομμάτων. Όσο για τον πρόεδρο Ιβανόφ, την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να δεχθεί τον ευρωπαίο αξιωματούχο, επικαλούμενος έλλειψη χρόνου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι δεν θα προλάβαινε να επιστρέψει εγκαίρως στα Σκόπια ολοκληρώνοντας την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

AP, DPA, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ