Διεθνής κατακραυγή για μια συντονισμένη με το Ισραήλ ανθρωπιστική επιχείρηση της World Central Kitchen στη Γάζα με 7 νεκρούς. «Ήταν λάθος» παραδέχεται το Ισραήλ.Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτζάκ Χέρτσογκ ζήτησε συγγνώμη από τον Χοσέ Αντρές, έναν ισπανοαμερικανό σεφ, ανθρωπιστή, που ίδρυσε την World Central Kitchen, μια ανθρωπιστική οργάνωση που μέχρι και την περασμένη Δευτέρα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας μοιράζοντας εκατομμύρια ζεστά γεύματα σε αυτοσχέδιες κουζίνες στις εξαθλιωμένες παλαιστινιακές οικογένειες. Αλλά και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη λύπη του. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έκανε λόγο για μια «τραγική περίπτωση ενός ακούσιου χτυπήματος των ενόπλων δυνάμεων εναντίον ανθρώπων στη Γάζα». Οι αθώοι άνθρωποι δεν ήταν γυναικόπαιδα που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές ή από την πείνα, αλλά 7 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen.

Το λογότυπο της οργάνωσης ήταν ευδιάκριτο

Χθες το βράδυ ακολούθησε και η ομολογία του λάθους από τον Χέρτσι Χαλέβι, αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής, το χτύπημα δεν έγινε με σκοπό να βλάψει τους εργαζόμενους της World Central Kitchen. Ήταν ένα λάθος που ακολούθησε μια λανθασμένη νυχτερινή αναγνώριση κατά τη διάρκεια ενός πολέμου σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να συμβεί». Αλλά γιατί συνέβη; Το πολύχρωμο λογότυπο της οργάνωσης βοήθειας World Central Kitchen (WCK) ήταν ευδιάκριτο στις πόρτες και την οροφή του λευκού SUV και οι ισραηλινές δυνάμεις διαθέτουν ακόμη και τη νύχτα όλα τον τεχνικό εξοπλισμό και τα όργανα για να το δουν και για να μην γίνει το λάθος. Αλλά και η διαδρομή της αυτοκινητοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είχε επίσης συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον ισραηλινό στρατό. Αλλά ούτε αυτό βοήθησε να μην γίνει το "λάθος".

Φωτογραφίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την άλλη μέρα το πρωί έδειξαν το όχημα να στέκεται κατεστραμμένο στην άκρη του δρόμου κοντά στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Πύραυλοι από μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχαν ανοίξει μια τεράστια τρύπα στο μέταλλο, ακριβώς στο σημείο που βρίσκονται τα γράμματα. Τα τηλεοπτικά συνεργεία μετέδωσαν εικόνες με τις σωρούς των 7 θυμάτων να μεταφέρονται με ασθενοφόρα. Ανάμεσά τους πολίτες της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, κι ένας Παλαιστίνιος. Το περιστατικό στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ είναι πιθανώς το πρώτο, στο οποίο ξένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώνονται σε αυτήν τη σύγκρουση.

Πάνω από 200 εργαζόμενοι σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες ένοπλες διενέξεις της πρόσφατης ιστορίας, όπως είπε η Σοράγια Αλί, εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αναφορές και για άοπλους Παλαιστίνιους πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά σε αυτόν τον πόλεμο, που διαρκεί επί έξι μήνες.

"Ζώνες θανάτου" στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό;

Την οργή τους εξέφρασαν οι ΗΠA διά του Τζον Κίρμπι, συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιφρουρήσει την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραδώσουν αυτή τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κίνδυνο; Η ιδέα ήταν να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια διά της θαλάσσιας οδού μέσω Κύπρου με μεγάλα πλοία για να έρθει στη Γάζα και μεγαλύτερη ποσότητα. Κι αυτή η αποστολή της World Central Kitchen θεωρήθηκε μια σημαντική δοκιμασία αυτών των προσπαθειών, όπως μετέδωσε ο Τζο Φέντερμαν από το Associated Press.

«Οι προσπάθειες αυτές γίνονται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Κύπρου και ο πρόεδρος της Κύπρου λέει ότι το σχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλά είναι σαφές ότι μια αεροπορική επιδρομή εναντίον εργαζομένων σε μια αποστολή βοήθειας που είχε συντονιστεί με το Ισραήλ κινδυνεύει να περιπλέξει αυτές τις προσπάθειες. Οι διεθνείς ομάδες βοήθειας, τα ΗΕ και οι Παλαιστίνιοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει ή ακόμη και στοχοποιεί εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης σύγκρουσης». Την περασμένη εβδομάδα, η αντικυβερνητική εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει "ζώνες θανάτου" στη Γάζα.

Σε περιοχές γύρω από παρατηρητήρια, στρατιωτικές βάσεις ή κοντά σε σημεία ελέγχου, οι στρατιώτες πυροβολούν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας οι ζώνες αυτές και οι επιχειρησιακοί κανόνες που ισχύουν εκεί δεν είναι ούτε κοινοί, ούτε διαφανείς, αλλά καθορίζονται κατά τη διακριτική ευχέρεια των επιμέρους διοικητών.

Eurovision, AP, Reuters TV, DPA, Haaretz

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ