Τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας προχώρησαν σε σύμπραξη συστήνοντας το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους. Στόχος να μην κερδίσει η Ακροδεξιά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.Δυο μέρες μετά τη διάλυση της Γαλλικής Βουλής από τον Εμμανουέλ Μακρόν, τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου).

Σε θέση μάχης πλέον, διαμορφώνονται σε 3 κύριες ομάδες, τρία μπλοκ κομμάτων: Στο κέντρο ο Εμμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Στην Ακροδεξιά, η Εθνική Συσπείρωση με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά, που επιχειρεί την απορρόφηση τόσο των Ρεπουμπλικανών στα αριστερά του, όσο και μελών του κόμματος Ρεκονκέτ του Ερικ Ζεμούρ ακροδεξιά. Το τρίτο μπλοκ συνθέτουν τα 4 κόμματα της Αριστεράς (Ανυπότακτοι, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές).

Ύστερα από 96 ώρες διαπραγματεύσεων, τα αριστερά κόμματα κατέληξαν χθες επίσημα στη σύσταση του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Ένωσης (NUPES) που είχε δημιουργήσει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με επικεφαλής τους Ανυπότακτους. Η ιδιαιτερότητα του Λαϊκού Μετώπου, είναι ότι έγινε χωρίς τη συμμετοχή του Μελανσόν, που για πολλούς εκλογείς είναι απωθητικός, αλλά και υιοθετώντας ορισμένες αρχές στον αντίποδα των ακραίων θέσεων των Ανυπότακτων.

Μετά από 4 μέρες σιωπής, αυτός που έδωσε ελπίδες στην Αριστερά φτάνοντας το 14,5% στις ευρωεκλογές, ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, εξήγησε σήμερα το πρωί ότι συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου. «Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει», είπε, «είναι να μην κερδίσει η Ακροδεξιά». Στη δε περίπτωση νίκης του Λαϊκού Μετώπου διαβεβαίωσε ότι πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Μελανσόν, αλλά ένα άτομο συναίνεσης.

Παρουσίαση του προγράμματος

Νωρίς το απόγευμα οι αρχηγοί των 4 κομμάτων του Λαϊκού Μετώπου ανήγγειλαν την ολοκλήρωση του προγράμματός τους που ονόμασαν «Πρόγραμμα Ρήξης». Πρόκειται για πρόγραμμα «απόλυτης ρήξης με την έως τώρα πολιτική του Μακρόν» προλόγισε ο επικεφαλής των Ανυπότακτων.

Ανάμεσα στα κυριότερα στοιχεία είναι μέτρα για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων με μπλοκάρισμα των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, ακύρωση ορισμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, επιστροφή του φόρου στους πλουσίους που είχε ο ίδιος ακυρώσει, αλλά και συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιείται η έννοια της τρομοκρατίας για τη Χαμάς, και δίνεται νέα πολιτική κατεύθυνση στην οικολογία. Χαρακτηρίζεται ως πρόγραμμα «κοινωνικής έκτακτης ανάγκης» με στόχο την «αλλαγή της ζωής των Γάλλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ