Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η DW διερευνά το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή. Ολοένα περισσότερες ομάδες κατά των αμβλώσεων διαδηλώνουν σε διάφορες γερμανικές πόλεις.Σε μια μουντή και συννεφιασμένη ημέρα του Φεβρουαρίου, μια ομάδα ανθρώπων από το «Euro Pro Life», ένα γκρουπ κατά των αμβλώσεων, ξεκίνησε να διαδηλώνει απέναντι από το συμβουλευτικό κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού Pro Familia στην περιοχή Βέστεντ στην Φρανκφούρτη. Κρατώντας ροζάρια, ψάλουν το Χαίρε Μαρία. Μερικοί κρατούν πλακάτ με φωτογραφίες χαμογελαστών μωρών ή πλακάτ που αναγράφουν σλόγκαν όπως «Η έκτρωση δεν είναι λύση» και «Οι αγέννητες ζωές μετράνε».
Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν μέρος του αμερικανικού κινήματος «40 Days for Life», το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητες του από το Τέξας. Το κίνημα προσκαλεί σε «αγρυπνίες» τους διαδηλωτές καθ’ όλες τις 40 ημέρες της Σαρακοστής. Οι διαδηλωτές δεν επιθυμούν να μιλήσουν στα μίντια. Θεωρούν πως οι δηλώσεις τους στο παρελθόν διαστρεβλώθηκαν από ΜΜΕ, ενώ όπως αναφέρουν θέλουν απλώς να διαδηλώσουν ειρηνικά.
Η Κλαούντια Χόμαν, διευθύντρια του κέντρου οικογενειακού προγραμματισμού Pro Familia στη Φρανκφούρτη τα τελευταία 7 χρόνια, θυμάται την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκαν οι διαδηλωτές έξω από το κέντρο το 2017. «Ήταν σοκαριστικό (…) Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν γυναίκες που δεν επηρεάζονται από αυτό, αλλά υπάρχουν και άτομα που κουβαλάνε μέσα τους αυτή την εμπειρία και δεν μιλάνε ανοιχτά. Αυτή η κατάσταση πυροδοτεί αισθήματα ντροπής και τύψεων».
Σύμφωνα με το Άρθρο 218 του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα, η άμβλωση είναι παράνομη, αλλά δυνατή έως και 12 εβδομάδες μετά τη σύλληψη μόνο εάν η εγκυμονούσα έχει προηγουμένως επισκεφθεί τις ειδικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών και έχει λάβει από εκεί το απαραίτητο πιστοποιητικό τρεις ημέρες πριν από τη διαδικασία. Χωρίς αυτό, τόσο η γυναίκα που κάνει έκτρωση όσο και ο γιατρός της υπόκεινται σε δίωξη. Ο οργανισμός Pro Familia στην Φρανκφούρτη προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε περίπου 1.700 έγκυες κάθε χρόνο. Η Χόμαν υποστηρίζει πως τέτοιες διαδηλώσεις δεν έχουν μόνο ψυχολογικό αντίκτυπο, αλλά εκφοβίζουν και τα άτομα που αναζητούν συμβουλευτική.
Μείωση 50% των κλινικών άμβλωσης της Γερμανίας
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία περίπου 100.000 εκτρώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να μπορέσει μια γυναίκα να βρει διαθέσιμη μια κλινική άμβλωσης καθώς σε μερικές πόλεις δεν υφίστανται καν. Οι ιατρικές σχολές δεν διδάσκουν πολλές φορές τη διαδικασία, όλο και λιγότεροι απόφοιτοι επιθυμούν να εργαστούν πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ ολοένα περισσότεροι ιατροί που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης. Από το 2003 έως το 2020 ο αριθμός των κλινικών άμβλωσης μειώθηκε κατά το ήμισυ.
Η Ολλανδή γυναικολόγος Γκάμπι Ράβεν προβληματισμένη από τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που στρέφονταν στη Ολλανδία για να προβούν σε έκτρωση, αποφάσισε να ανοίξει κλινική αμβλώσεων στο Ντόρτμουντ τον περασμένο Νοέμβριο. Αμέσως βρέθηκε στο στόχαστρο των ομάδων που τάσσονται κατά των αμβλώσεων, αποκαλώντας την «βρεφοκτόνο».
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις κατά των αμβλώσεων έξω από κλινικές και κέντρα συμβουλευτικής είναι συχνό φαινόμενο, αλλά και ένα πολύ σημαντικό πολιτικό ζήτημα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση. Από την άλλη πλευρά οι διαδηλώσεις κατά των αμβλώσεων στην Γερμανία δεν συγκρίνονται με αυτές των ΗΠΑ, όπως επίσης δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς. Παρόλα αυτά δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, ενώ αντίθετα έχουν αυξηθεί σε βαθμό και ένταση τα τελευταία χρόνια.
Επεκτείνονται τα αμερικανικά think tanks στην Ευρώπη
O Ούλι Γιέντς ένας δημοσιογράφος από το Αντιφασιστικό Αρχείο Τύπου και Εκπαιδευτικό Κέντρο, με έδρα το Βερολίνο, ερευνά πάνω από 20 χρόνια την ακροδεξιά, τον χριστιανικό φονταμενταλισμό και το κίνημα «Pro-Life» στη Γερμανία. Αναφέρει πως το κίνημα κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ υπήρξε πρότυπο για τους ακτιβιστές στη Γερμανία και την Ευρώπη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990. «Προσπαθούν να αντιγράψουν τις τακτικές των ΗΠΑ και έχουν επαφές μαζί τους», δήλωσε σε συνέντευξη του στην DW. Ο ίδιος μιλάει για την Τερίσα Μπουκόβινατς, ακτιβίστρια από τις ΗΠΑ, η οποία σε ομιλία της στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2022 στο πλαίσιο διαδήλωσης, χαρακτήρισε την άμβλωση ως «παγκόσμια γενοκτονία».
Σύμφωνα με τον Γιέντς, οι ακροδεξιές δεξαμενές σκέψεις στις ΗΠΑ προσφέρουν χρήματα και τεχνογνωσία σε ιδεολογικά ευθυγραμμισμένες μαζί τους οργανώσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στόχος τους, να εισαχθεί το επιτυχημένο αμερικανικό «μοντέλο αντιδικίας», όπου με νομική τεχνογνωσία και οικονομική υποστήριξη, επίμαχες υποθέσεις παραπέμπονται στα δικαστήρια με την ελπίδα να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο πολύ πιο περιοριστικό από το συνταγματικό προβλεπόμενο. «Χρησιμοποιούν χρήματα για να υποστηρίξουν ορισμένες υποθέσεις, για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και έχουν επίσης υποστηρίξει υποθέσεις που σχετίζονται με τις λεγόμενες «αγρυπνίες (…) Βρίσκονται σε ευρωπαϊκές πόλεις χάραξης πολιτικής όπως το Στρασβούργο και οι Βρυξέλλες και αυτή είναι η μεγαλύτερη τους δύναμη», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας, Λίζα Πάους, από το κόμμα των Πρασίνων υποσχέθηκε να προτείνει νόμο που θα απαγορεύει διαδηλώσεις ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων έξω από κλινικές άμβλωσης και συμβουλευτικά κέντρα. Συγκεκριμένα η ίδια χαρακτήρισε τις λεγόμενες «αγρυπνίες» απαράδεκτες επιθέσεις στην πιο προσωπική απόφαση των γυναικών. Η κυβέρνηση επίσης έχει συμφωνήσει στην ίδρυση επιτροπής για να εξετάσει τρόπους «αποποινικοποίησης» του νομικού πλαισίου για τις αμβλώσεις.
Χέλεν Γουίτλ
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου