Ευρω-απολογισμός με αναφορές στην Ελλάδα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο. Έκκληση στην αυστριακή προεδρία για «ισορροπημένες προτάσεις» περί μετανάστευσης.Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης» εκφώνησε την Τετάρτη στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- για τελευταία φορά, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορές στην Ελλάδα και τον Γιούνκερ να λέει ότι «πρέπει να χαιρετήσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες που άλλοι στην Ευρώπη υποτιμούν ακόμη…». Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «επιτυχία» και τόνισε: «Πάντοτε υπερασπιζόμουν την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και είμαι υπερήφανος γι αυτό».

Στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη για πρόοδο σε εμβληματικές πολιτικές της Ευρώπης, για παράδειγμα στην ψηφιακή οικονομία, στην τραπεζική ένωση, στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. «Δεν θέλουμε να στρατιωτικοποιήσουμε την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αλλά θέλουμε να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες, ώστε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι».

Όχι ad hoc διαπραγματεύσεις για τους μετανάστες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιούνκερ στο προσφυγικό, ζητώντας από την αυστριακή προεδρία να καταθέσει προτάσεις για μία ισορροπημένη πολιτική μετανάστευσης. «Δεν μπορεί κάθε φορά που φτάνει ένα πλοίο με πρόσφυγες να αρχίζουμε μία ad hoc διαπραγμάτευση για την κατανομή τους στα κράτη-μέλη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα ωστόσο ζήτησε να γίνεται πιο γρήγορα η επιστροφή στις χώρες προέλευσης των μεταναστών εκείνων που δεν δικαούνται άσυλο.

Αναφερόμενος γενικότερα στη λειτουργία της ΕΕ, ο Γιούνκερ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν μπορεί η Κομισιόν να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και ο μόνος υπεύθυνος για λάθη και παραλείψεις που πράγματι γίνονται»- εννοώντας βεβαίως ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει προτάσεις, αλλά δεν νομοθετεί η ίδια. Κάνοντας τον απολογισμό της δικής του θητείας, ανέφερε: «Το 50% των προτάσεων μας έχει ήδη υλοποιηθεί, το 20% βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά το 30% απαιτεί δύσκολες διαπραγματεύσεις».

«Λυπούμεθα για το Brexit, αλλά…»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση για το Brexit. «Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ένωσή μας και λυπούμεθα βαθύτατα γι΄ αυτή» ανέφερε. «Αλλά ζητούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όποιος εγκαταλείπει την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση με εκείνον που παραμένει σε αυτή…»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ