Στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη για πρόοδο σε εμβληματικές πολιτικές της Ευρώπης, για παράδειγμα στην ψηφιακή οικονομία, στην τραπεζική ένωση, στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. «Δεν θέλουμε να στρατιωτικοποιήσουμε την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αλλά θέλουμε να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες, ώστε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι».
Όχι ad hoc διαπραγματεύσεις για τους μετανάστες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιούνκερ στο προσφυγικό, ζητώντας από την αυστριακή προεδρία να καταθέσει προτάσεις για μία ισορροπημένη πολιτική μετανάστευσης. «Δεν μπορεί κάθε φορά που φτάνει ένα πλοίο με πρόσφυγες να αρχίζουμε μία ad hoc διαπραγμάτευση για την κατανομή τους στα κράτη-μέλη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα ωστόσο ζήτησε να γίνεται πιο γρήγορα η επιστροφή στις χώρες προέλευσης των μεταναστών εκείνων που δεν δικαούνται άσυλο.
Αναφερόμενος γενικότερα στη λειτουργία της ΕΕ, ο Γιούνκερ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν μπορεί η Κομισιόν να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και ο μόνος υπεύθυνος για λάθη και παραλείψεις που πράγματι γίνονται»- εννοώντας βεβαίως ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει προτάσεις, αλλά δεν νομοθετεί η ίδια. Κάνοντας τον απολογισμό της δικής του θητείας, ανέφερε: «Το 50% των προτάσεων μας έχει ήδη υλοποιηθεί, το 20% βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά το 30% απαιτεί δύσκολες διαπραγματεύσεις».
«Λυπούμεθα για το Brexit, αλλά…»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση για το Brexit. «Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ένωσή μας και λυπούμεθα βαθύτατα γι΄ αυτή» ανέφερε. «Αλλά ζητούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όποιος εγκαταλείπει την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση με εκείνον που παραμένει σε αυτή…»
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο