Ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν αποκλείει στην ουσία την κατάργηση βίζας για τούρκους πολίτες και εκτιμά ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία η ένταξή της στην ΕΕ καθίσταται ολοένα και περισσότερο «μη ρεαλιστική».Ολοένα και «μη ρεαλιστικό» γίνεται το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild. Η Τουρκία απομακρύνεται «εδώ και καιρό, όλο και περισσότερο από την ΕΕ», προσθέτει ο αυστριακός επίτροπος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων για μια διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, οι 28 χώρες-μέλη είχαν εκφραστεί υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. ‘Όπως όμως δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης «ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να υπάρξει νέα αξιολόγηση της κατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις».

Ο Γιοχάνες Χαν απέκλεισε πάντως την κατάργηση της έκδοσης βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ. «Όσο η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει βασικά κριτήρια, όπως είναι η προσαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που χρησιμοποιείται για τις διώξεις αντιπολίτευσης και επικριτών, δεν είναι δυνατή η κατάργηση της βίζας», υπογράμμισε ο αυστριακός επίτροπος στην γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Afp.

Αποκατάσταση του κράτους δικαίου

Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία για να δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο Γιοαχάνες Χαν απάντησε ότι θα πρέπει κατ΄ αρχήν να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης: «Όλοι όσοι έχουν συλληφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια δίκαιη δικαστική διαδικασία, καθώς και τη δυνατότητα υπεράσπισης ή άσκησης έφεσης. Αυτό ισχύει αυτονόητα και για δημοσιογράφους, όπως ο Ντενίζ Γιουτζέλ. Ζητούμενο είναι επίσης η τουρκική ηγεσία να πάρει αποστάσεις από τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά μετά την απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων τούρκων πολιτικών υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου. Μόλις πριν από μια περίπου εβδομάδα τόσο η εντεταλμένη της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά μετά τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ολλανδίας και της Γερμανίας, στις οποίες ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «φασιστικές μεθόδους». Σε κοινή τους ανακοίνωση Μογκερίνι και Χαν απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να αποφεύγει υπερβολικές ανακοινώσεις και πράξεις που οξύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Bild, afp / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ