Κατά τα άλλα οι υπ. Ενέργειας ανέλαβαν δέσμευση για υιοθέτηση εντός του Σεπτεμβρίου των ευρωπαϊκών μέτρων για μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσειςΗ χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας κατέληξε σε πολιτική συμφωνία επί της αρχής, πάνω σε ένα περίγραμμα μέτρων που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από ένα, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπου καταγράφηκαν διαφωνίες και το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Οι υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να φέρει λεπτομερείς προτάσεις με νομική μορφή σε τέσσερεις τομείς, κάτι που αναμένεται να γίνει την προσεχή Τρίτη. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν συζητήσεις σε επίπεδο διπλωματών των κρατών-μελών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας αργότερα μέσα στο μήνα, όπου θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Ειδικότερα, οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να κινούνται στα εξής:

Κατευθύνσεις

– στην επιβολή ανώτατης τιμής για τις μορφές ενέργειας χαμηλού κόστους, όπως η προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης.
– στην επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε όλες τις ενεργειακές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες εμφανίζουν υπερκέρδη από την αύξηση των τιμών.
-στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή κινήτρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για μείωση της ζήτησης τις ώρες αιχμής.
-στη χορήγηση ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων στους παρόχους ενέργειας που πλήττονται από τις συνεχείς αυξήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν έγκαιρα.

Σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, λόγω των αντιδράσεων από αρκετές χώρες που δεν ήθελαν το μέτρο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η Επιτροπή θα επανέλθει με πρόταση πιθανότατα για γενικευμένη επιβολή πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, είτε μέσω αγωγών είτε υγροποιημένου.

Νίκος Μπέλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ