Του Μιχάλη Χρ. Παντούλα, βουλευτή τού ΠΑΣΟΚ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αλβανία σε σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη φίλη και γείτονα χώρα Αλβανία προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, ενόψει μάλιστα των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα αυτή για την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δεύτερος, λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης σε σχέση με την εκεί διαβιούσα Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διαδικασία, καθώς η παρατεταμένη πολιτική όξυνση στην Αλβανία συνδέεται, δυστυχώς, από ένα αδικαιολόγητο κλίμα ανθελληνισμού, που καλλιεργείται από Μέσα Ενημέρωσης και συντηρείται από πολιτικές δυνάμεις στο πρόγραμμα των οποίων περισσεύει ο εθνικιστικός και αλυτρωτικός λόγος.

Για τον Ελληνισμό της Αλβανίας και την οργάνωση που τον εκπροσωπεί, την “ΟΜΟΝΟΙΑ”, η ανάδειξη των νέων τοπικών αρχών έχει σπουδαία σημασία. Η υπερψήφιση των συνδυασμών της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” θα καταστήσει ισχυρή την πολιτική παρουσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συμβάλλοντας πολλαπλώς στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των Ομογενών και την ενίσχυση της παρουσίας τους στις πατρογονικές εστίες.

12.04.2011