Με την πλάτη στον τοίχο είναι ο Μπ. Τζόνσον. Εν αναμονή της επικύρωσης από την Άνω Βουλή του νόμου που απαγορεύει ένα «σκληρό» Brexit και μετά την απόρριψη πρόωρων εκλογών από την αντιπολίτευση απομένει μόνο η παραίτησηΤο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο έκρινε νόμιμη την αναστολή των νομοθετικών εργασιών της Βουλής για πέντε εβδομάδες, την οποία επέβαλε η Κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη απορριπτική απόφαση Ανωτάτων Δικαστηρίων για μια κυβερνητική τακτική που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται ισχυρές, να υποχωρήσει σε επώδυνες για το Κόμμα, αποφάσεις του.

Με την πλάτη στον τοίχο, μετά τις απανωτές ήττες του, ο Μπόρις Τζόνσον αναζητά απεγνωσμένα διέξοδο, που δεν φαίνεται ορατή. Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση νόμου που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και μπλοκάρει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, ο νόμος θα επικυρωθεί από την Βασίλισσα και τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, επανέλαβε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες, στην Σύνοδο Κορυφής την 17η Οκτωβρίου. Γι αυτό το λόγο, καταθέτει για δεύτερη φορά στο Κοινοβούλιο την πρότασή του για προσφυγή στις κάλπες την 15η Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Αντιπολίτευση, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συγκατανεύσει στην διενέργεια εκλογών πριν την 31η Οκτωβρίου.

Πλήγμα για τον Τζόνσον οι διαρροές στους Τόρις

Το Εργατικό Κόμμα επιβεβαίωσε, πως θα καταψηφίσει την πρόταση του Πρωθυπουργού για εκλογές-αστραπή. Δίχως τις ψήφους του, είναι αδύνατον για την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλειοψηφία των ⅔, που απαιτεί ο νόμος περί πρόωρών εκλογών.

Η μόνη διέξοδος, πλέον για τον Πρωθυπουργό είναι να παραιτηθεί. Όμως σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μια μεταβατική περίοδος έως τις εκλογές. Σε αυτό το διάστημα θα κληθεί ο ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναλάβει την Πρωθυπουργία και να ζητήσει νέα παράταση από το Συμβούλιο Ηγετών της ΕΕ.

Τα προβλήματα του Μπόρις Τζόνσον δεν σταματούν εδώ. Μετά τις μαζικές διαγραφές των διαφωνούντων βουλευτών και την αιφνιδιαστική παραίτηση του αδελφού του Τζο Τζόνσον, από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός δέχεται ισχυρές πιέσεις από μέλη της Κυβέρνησης και 100 βουλευτές του, να δεχθεί στο Κόμμα, τους 21 διαφωνούντες. Δύσκολοι καιροί για τον «αυτοκράτορα» Μπόρις.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ