Η διαμάχη για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στο Ισραήλ επισκίασε την επίσκεψη. Διπλωματικός ο Σολτς, αμετακίνητος ο Νετανιάχου. Στο επίκεντρο οι εξοπλισμοί και το Ιράν.Επρόκειτο για την παρθενική επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Βερολίνο από την επανεκλογή του, όμως υπό κακούς οιωνούς. Γιατί και στο Βερολίνο τον “υποδέχθηκαν” εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για τη διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Κάτι που δεν έκανε και τόσο εύκολη τη συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. ‘Ολοι περίμεναν να δουν εάν θα έθιγε το ζήτημα και πώς θα εκδήλωνε κι αυτός την “ανησυχία” του. Τελικά στην κοινή συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας, εξέφρασε την “ανησυχία” του, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τη χώρα για τη σταθερή αλληλεγγύη της Γερμανίας.”Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνειτο Ισραήλ μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Ως εταίροι δημοκρατικών αξιών και στενοί φίλοι της χώρας παρακολουθούμε πολύ στενά τη συζήτηση, και δεν θα το κρύψω, με μεγάλη ανησυχία”.

“Φιλελεύθερη δημοκρατία το Ισραήλ”

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό τετράγωνο του Βερολίνου και την Πύλη του Βρανδεμβούργου είχαν κατέβει διαδηλωτές στους δρόμους, οι περισσότεροι από την εβραϊκή κοινότητα, για να διαμαρτυρηθούν. Όπως ακριβώς και στο ίδιο το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Τα σχέδια της δεξιάς θρησκευτικής κυβέρνησης Νετανιάχου είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης μέχρι τέλος του μήνα. Τί προβλέπει; Μεταξύ άλλων τη δυνατότητα τους κοινοβουλίου, της Κνέσετ, να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και να εππιτρέπει τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στο διορισμό δικαστών. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την αρχή διάκρισης των εξουσιών που αποτελεί τον πυλώνα της Δημοκρατίας. Μάλιστα ορισμένοι κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι οδεύει προς τη δικτατορία. Ο καγκελάριος δεν έκρυψε τη δυσφορία του, αλλά δεν ήθελε να τον προσβάλει ανοιχτά. Δήλωσε διπλωματικά ότι “επιθυμεί να μην έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη” αναφερόμενος στη συμβιβαστική πρόταση που έκανε χθες ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτσογκ, η οποία εγγυάται την ενίσχυση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης αλλά και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ωστόσο, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ο Νετανιάχου την απέρριψε κατηγορηματικά.

Έχοντας στον πλευρό του τον Όλαφ Σολτς απέρριψε, μιλώντας από την αρχή της συνέντευξης στα αγγλικά, τον ισχυρισμό ότι έτσι η δικαστική εξουσία θα αποδυναμωθεί. “Το Ισραήλ είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία και θα παραμείνουμε έτσι. Μια ανεξάρτητη δημοκρατία δεν είναι μια παντοδύναμη δικαιοσύνη, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διορθώσουμε την ανισορροπία, κι αυτό θα γίνει με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό” τόνισε χαρακτηρίζοντας τη συμβιβαστική πρόταση του Χέρτσογκ ως “μη ισορροπημένη”. Από τη διαμάχη για τη δικαστική μεταρρύθμιση δεν επηρεάζεται η συνεργασία των δύο χωρών στον εξοπλιστικό τομέα. Μάλιστα Σολτς και Νετανιάχου είπαν ότι θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Η Γερμανία σκοπεύει να αγοράσει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Arrow 3„ένα πολύ, πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός”, όπως τόνισε ο καγκελάριος.

Πιέσεις έναντι του Ιράν

Από την άλλη οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν. Στο παρελθόν, η Γερμανία έχει προμηθεύσει το Ισραήλ κυρίως με υποβρύχια και έχει επίσης υποστηρίξει τις εξαγωγές με χρήματα των φορολογουμένων. Η αιτία είναι ότι για τη Γερμανία η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί απόλυτη πρωτεραιότητα (Staatsräson) που απορρέει από την ιστορική ευθύνη της χώρας λόγω της εξόντωσης έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Arrow 3 θα αποτελέσει μέρος ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας. Προς το παρόν προσφέρει στο Ισραήλ το υψηλότερο επίπεδο πυραυλικής άμυνας και μπορεί να καταστρέψει τα οπλικά συστήματα σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων εκτός ατμόσφαιρας.

Ούτε ο Σολτς αλλά ούτε ο Νετανιάχου θέλησαν να απαντήσουν στο πότε θα υπογραφεί συμφωνία και ποιο θα είναι το εύρος εφαρμογής της. Ο Νετανιάχου αρκέστηκε να δηλώσει ότι “αποφασίσαμε για μια πορεία που θα πάει μπροστά. Θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό”. Το βασικότερα αίτημα που κόμισε ο Νετανιάχου στο Βερολίνο όμως ήταν η χάραξη σκληρής πολιτικής απέναντι στο Ιράν. “Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, είπε. “Η Τεχεράνη είχε ζητήσει την καταστροφή του μοναδικού εβραϊκού κράτους, ο εβραϊκός λαός δεν θα επιτρέψει ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα”. Από την πλευρά του ο Σολτς κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις “καταστροφικές δραστηριότητες” στην περιοχή εννοώντας τον πολύ πιο υψηλό εμπλουτισμό του ουρανίου. “Η διπλωματική λύση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα” διευκρίνισε.

Μ. Φίσερ, Κρ. Στόρτς, Τ. Μίνχ, Στ. Φενόρ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ