Την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες» με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.Η επιχείρηση έχει και ιδιαίτερα ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι με βάση την απόφαση, το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα με ‘Έλληνα διοικητή ενώ την διοίκηση στο πεδίο αναλαμβάνει η Ιταλία. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τηνΙσπανία, τοΒέλγιο και τη Δανία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, παρά μόνο εάν επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι κανόνες εμπλοκής και θα υπάρξει απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ενώ αναφέρεται στο δικαίωμα προστασίας των πλοίων που δέχονται επιθέσεις όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, οι υπουργοί Εξωτερικών υποδέχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, τη χήρα του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε στη φυλακή στη Ρωσία την περασμένη Παρασκευή. Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών θα στείλουν ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι. Τέλος, οι υπουργοί εξωτερικών θα συνομιλήσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή ενώ θα εξετάσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξει στο Μεσανατολικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ