Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Πράσινους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στους Σοσιαλδημοκράτες στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες.Στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη (11 εκ. κάτοικοι) και Ρηνανία-Παλατινάτο (4 εκ. κάτοικοι) διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίων από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊούΣε αυτήν οφείλεται ότι το ποσοστό της επιστολικής ψήφου θα είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα υψηλό. Επιπτώσεις είχε η πανδημία και στον προεκλογικό αγώνα, ο οποίος συνέπεσε με τους περιορισμούς του lockdown: ούτε μεγάλες προεκλογικές εκδηλώσεις σε πλατείες και αίθουσες, ούτε επισκέψεις των υποψηφίων στα σπίτια και ούτε κομματικά περίπτερα. Καμία αλλαγή δεν αναμένεται σε ότι αφορά τους πρωθυπουργούς των δύο κρατιδίων.

Πρώτο κόμμα οι Πράσινοι στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα είναι, όπως και στις εκλογές του 2011 και του 2016, οι Πράσινοι (Grüne). Το κόμμα του δημοφιλούς πρωθυπουργού Βίνφριντ Κρέτσμαν ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό του από το 30,3% στις προηγούμενες εκλογές στο 32% με 34%. Απώλειες της τάξεως του 3% με 4% θα σημειώσουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που το 2016 είχαν συγκεντρώσει το 27% των ψήφων. Εδώ και δέκα χρόνια το κρατίδιο κυβερνάται από αυτά τα δύο κόμματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δεν θα συνεχιστεί ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα – το πιθανότερο είναι ότι αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή του κρατιδίου θα παραμείνει το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), παρ’ ότι το ποσοστό του θα υποχωρήσει κατά τρεις με τέσσερις μονάδες στο 11% με 12%. Οι καθοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα συνεχιστεί και φέτος. Ενώ το 2016 είχαν συγκεντρώσει ένα 12,7%, τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε ένα 10% με 11%. Τα ίδια ποσοστά αναμένονται και για τους Φιλελεύθερους (FDP) που στις τελευταίες εκλογές είχαν συγκεντρώσει το 8,6% των ψήφων. Αν και προβλέπεται ότι θα αυξήσει την εκλογική της δύναμη, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) μάλλον δεν θα εισέλθει στη βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης, επειδή δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 5% που είναι το όριο εισόδου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα επικρατήσουν στη Ρηνανία-Παλατινάτο

Για μεγάλο διάστημα ήταν μια αμφίρροπη μάχη αν θα βγει πρώτο κόμμα στη Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD ή το CDU. Τελικά, φαίνεται πως θα επικρατήσουν, όπως εδώ και τριάντα χρόνια, ξανά οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες θα παραμείνουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD 32% με 33% μονάδες. Στις εκλογές του 2016 είχαν συγκεντρώσει το 36,2% των ψήφων. Αύξηση της εκλογικής τους δύναμης θα πρέπει να αναμένουν όμως τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Πράσινοι σχεδόν διπλασιάζουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων, το εκλογικό τους αποτέλεσμα από 5,3% το 2016 στο 10% και οι Φιλελεύθεροι ελαφρώς από 6,2% στο 6,5-7%. Η δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μαλού Ντράιερ, έχει ήδη δηλώσει πως σκοπεύει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Απώλειες ως και 3% θα πρέπει να αναμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Από το 31,2% που είχαν συγκεντρώσει το 2016 ενδεχομένως να πέσουν στο 29%. Το δε AfD μειώνει μάλλον το ποσοστό του από 12,6% στο 9% με 10%. Και με ένα ποσοστό που θα είναι γύρω στο 3% το κόμμα Η Αριστερά θα αποτύχει μάλλον για μια ακόμη φορά να υπερπηδήσει τη ρήτρα εισόδου στη βουλή του κρατιδίου. Δεν αποκλείεται όμως αυτή τη φορά να ξεπεράσει αυτό το όριο το κεντροδεξιό κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων». Σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό τους κυμαίνεται μεταξύ 4% και το 5% των ψήφων.

Σε καθοδική πορεία οι Χριστιανοδημοκράτες

Τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU σημειώνουν όμως απώλειες και σε εθνικό επίπεδο. Τα κόμματα φαίνονται να χρεώνονται τόσο το σκάνδαλο για τις μίζες που δέχθηκαν βουλευτές τους, όπως και αδυναμίες υπουργών τους στην καταπολέμιση της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη Bild η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση συγκεντρώνουν το 31% το ψήφων. Αρχές του έτους το ποσοστό τους κυμαίνονταν στο 36%. Από αυτές τις απώλειες δεν επωφελούνται όμως ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες και ούτε οι Πράσινοι. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες το SPD παραμένει στο 16%, ενώ οι Πράσινοι, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, στο 19%. Οι Φιλελεύθεροι και το κόμμα Η Αριστερά σημειώνουν το καθένα 8%. Ενώ το ποσοστό του AfD αυξάνεται, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά μια μονάδα στο 11%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ