Μουσικοθεατρική παράσταση.

Το Μουσικό Σχολείο Δράμας σε συνεργασία με το “Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας” με την υποστήριξη των Δήμων Δράμας και Προσοτσάνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, συνδιοργάνωσαν μουσικοθεατρική παράσταση ενταγμένη στο κεντρικό πρόγραμμα των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» του Δήμου Δράμας  με θέμα: «Ελευθέρια 2013: Αναζητώντας και βιώνοντας» στις 28 Ιουνίου 2013 στο φαράγγι Πετρούσας.
Η παράσταση αποπειράθηκε να αποδώσει καλλιτεχνικά την ιστορική περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και συγκεκριμένα από την ίδρυση της Εξαρχίας του 1870 έως την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913. Κυρίαρχα χαρακτηριστικά της παράστασης ήταν ο συμβολισμός, η σημειολογία, η παγωμένη εικόνα, η μουσικοκινητική σκηνική δράση, χρησιμοποιώντας πολύ τον φωτισμό και τον ήχο των τοπικών μουσικών οργάνων (μακεδονικής λύρας, γκάιντας, νταχαρέ), διεγείροντας τις αισθήσεις και τα συναισθήματα.
Η εκδήλωση άνοιξε με την ερμηνεία δύο ιστορικών τοπικών τραγουδιών από την Μαρία Κιάκου και στη συνέχεια άλλων δύο από τον 88χρονο όλο σφρίγος παλαίμαχο γκαϊντατζή Δημήτριο Κόττα, συγκινώντας το κοινό που γέμισε το θέατρο.
Κεντρικό πρόσωπο του έργου μια γιαγιά, η οποία με τις αναμνήσεις της ξανά ζωντανεύει σημαντικές στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα όπως: η ίδρυση της Εξαρχίας με την αυξανόμενη πίεση των Βουλγάρων στους Έλληνες για να υπογράψουν προσχώρηση, οι πρώτες δολοφονίες προκρίτων, το διπλωματικό παρασκήνιο των Μεγάλων Δυνάμεων, η αφύπνιση των Ελλήνων με την ορκωμοσία μακεδονομάχων υπό την σκέπη του μητροπολίτη Χρυσόστομου, ο απαγχονισμός του Άρμεν Κούπτσιου, η ανείπωτη σφαγή του Δοξάτου και η απελευθέρωση από τον Ελληνικό Στρατό.
Ακολούθησε γλέντι από χορευτές των Πολιτιστικών Συλλόγων Μοναστηρακίου, Πετρούσας και Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος».
Τον θίασο αποτέλεσαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου με τη συνδρομή παιδιών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας, ενώ μουσικά υποστηρίχθηκε από καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου, οργανοπαίκτες των Πολιτιστικών Συλλόγων Πετρούσας & Πύργων και χορωδία γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγfaraggi1ου Βώλακα.
Τη δημιουργική ομάδα της παράστασης αποτέλεσαν καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι δήμαρχοι Δράμας και Προσοτσάνης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έπαιξαν καταπληκτικά το ρόλο τους, στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, στους μουσικούς και σε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης αυτής.
Σκοπός μας είναι η παράσταση αυτή καθεαυτή να αποτελέσει εργαλείο και εγχειρίδιο διδασκαλίας της τοπικής μας ιστορίας από τους εκπαιδευτικούς, γι’ αυτό και το dvd της εκδήλωσης μαζί με το συνοδευτικό τεύχος που θα περιέχει την αναγκαία εύληπτη ιστορική πληροφορία θα φροντίσουμε να εκδοθούν σύντομα.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ιωάννης Παπουτσής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ