Οι Συνεργατικές (Συνεταιρισμοί) της Καλαβρίας.
Μοντέλο μίμησης ; (i)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σ. ΝαλμπάντηςΠερισσότερα: http://www.asxetos.gr

Από τις πιο ομορφότερες περιοχές της Μεσογείου, η μοναδικότητα της φύσης, χρώματα, πανοραματικές θέες και αρώματα, καλοκάγαθοι άνθρωποι και θαυμάσια κουζίνα, γραφικότατες περιοχές, από τον 8. π. Χ. αιώνα, χίλια χρόνια ελληνικές επιρροές, αλλά η πιο υποβαθμισμένη περιοχή, που μιλούν έστω και πιο σπανιότερα ακόμα γκρεκάνικα, διαβάστε τη ΣΕΙΡΑ για τις δράσεις των νέων για την ΚΑΛΑΒΡΙΑ.

Πρώτο Μέρος

Ιστορικά προλεγόμενα

Όπως είναι γνωστό σε όλες τις χώρες στις ακτές της Δυτικής Μεσογείου ήτανε διάσπαρτες ελληνικές πόλεις. Σε αυτές τις ακτές ιδρύθηκαν και άκμασαν αμέτρητες ελληνικές πόλεις ανεξάρτητες και κυρίαρχες, τα εδάφη των οποίων δεν είχανε μεγάλη έκταση στην ενδοχώρα, αλλά και τις περισσότερες φορές δεν συνόρευαν με άλλες ελληνικές αποικίες. 0ι Έλληνες που ήρθαν στις ακτές της Δυτικής Ευρώπης δεν χαρακτηριζότανε για επιδίωξη της εδαφικής κυριαρχίας, αλλά μάλλον για κυριαρχία στους θαλάσσιους δρόμους και ήτανε διάσπαρτη σε αμέτρητα σημεία πλησίον της στερεάς.

Από τις μητροπολιτικές πόλεις έφεραν οι άποικοι μία ουσιώδη εμπειρία μίας τακτοποιημένης Πολιτείας, Αλφάβητο, Νομοθεσία, κανονισμοί Διοίκησης και πολιτιστική υπεροχή απέναντι στους εντόπιους πληθυσμούς.

Αν και υπήρχαν διαφορές των ελληνικών κρατιδίων, οι μεταξύ των πόλεμοι ήτανε κατά κύριο λόγο για τη διεκδίκηση της ηγεμονίας των αποικιών ή προς εξασφάλιση αμεσότερης επιρροής των μητροπολιτικών πόλεων επί των αποικιών και κατά δεύτερο λόγο οι σχέσεις μεταξύ των ελληνικών μητροπόλεων και αποικιών, δεν ήτανε σχέσεις κυριότητας και υποταγής, αλλά σχέσεις οργανικές, φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές και οικονομικές.

Κατά κακή τύχη όμως οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας πήραν μαζί τους όχι μόνο την πολιτιστική υπεροχή της Μητρόπολης, παρά επίσης και τις μοιραίες πλάνες, και σφάλματά της, διότι σύντομα η μία αυτόνομη πόλη καταπολεμούσε την άλλη και διαμάχες με τρίτους και τους Καρχηδονίους και τους Ρωμαίους.

Ποτέ πρωτύτερα και πουθενά οι Έλληνες δεν έφτασαν τόσο πλησιέστερα στην αυταπάτη μιας αυτοκρατορίας, που για πολύ χρόνο θα μπορούσε να κυριαρχήσει τη Μεσόγειο. Και όμως δώρισαν αυτή την πιθανότητα ευκαιρίας σε άλλους, εξαιτίας των μακροχρόνιων φιλονικιών και αγώνων δύναμης μεταξύ τους.

Από τον 8ο π.Χ. αιώνα άρχισε η πρώτη εποίκιση των Ελλήνων στην Καλαβρία της Νοτίου Ιταλίας. Απ’ εδώ αναπτύχθηκε το όνομα για την συνολική στερεά, την Σικελία και Ιταλία. Το 663 π.Χ. ο Ζάλευκος από τους Λοκρούς ήτανε ο πρώτος συγγραφέας της πρώτης γραπτής Νομοθεσίας της Ευρώπης.

Η χιλιετής ιστορία και παράδοση, ιδιαίτερα των ελληνικών επιρροών στην Καλαβρία, έχουν χαράξει χωρίς αμφιβολία μέχρι σήμερα την περιοχή, και συμπληρωματικά η μοναδικότητα της φύσης με τα διεισδυτικά χρώματα, αρώματα, σχέσεις του φωτός και οι αξιοθαύμαστες όψεις, που γεμίζουν το πνεύμα και λογική, όπου τραγουδήθηκαν από πολλούς ποιητές και φιλοσόφους, αλλά και από τον Όμηρο τον 9/8 π.Χ. αιώνα, που περιγράφει τις ταλαιπωρίες του Οδυσσέα.

Για περαιτέρω ιστορική μελέτη της Νοτίου Ιταλίας, ιδιαίτερα της Καλαβρίας για αυτούς που ενδιαφέρονται μπορούν να μελετήσουν δύο μακροσκελή άρθρα μου στην χόμπι ιστοσελίδα μου: www.kn-megalexandros.gr

Δραστηριότητες των συνεργατικών kooperativen συνεταιρισμών στην Καλαβρία

Από τον 8. π.Χ. αιώνα άρχισε η εποίκηση των πρώτων Ελλήνων στην Vitulia και τον 5. π.Χ. αιώνα ήτανε όλες τοποθεσίες στην ακτή ελληνικές και από τον 2. π.Χ. αιώνα ήλθε η κυριαρχία των Ρωμαίων στην Κάτω Ιταλία. Από το 535 – 1071 μετά Χριστό η κυριαρχία της Ανατολικής Ρώμης- Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μην ξεχνάμε, ότι η Καλαβρία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, υψηλή ανεργία, χαμηλή βιομηχανική παραγωγή και η διαρκή μετανάστευση υποχρεώνουν τους πολιτικούς, να μιλούν συνεχώς για την υπανάπτυξη του Νότου και του προβλήματος Mezzogiorno. Υπάρχουν μεγάλες εισοδηματικές διαφορές μεταξύ βορρά και Νότου, έτσι άρχισε τον 20. αιώνα με την προώθηση του Νότου.

Μετά την Cassa per il Mezzogiorno (1950-86) και από το 1998 die Agenzia per lo sviluppo industriale e dell磑cupazione υπεύθυνη για τον Νότο προωθεί επιχορηγήσεις. Δυστυχώς και εδώ εξαφανίστηκαν τα χορηγηθέντα χρήματα σε παράλληλα κανάλια και απογοήτευσαν τις προσδοκίες των κατοίκων που παρέμειναν στον τόπο τους. Έτσι αναπτύχθηκε ο Βορράς σε βάρος του Νότου και χρησιμοποιήθηκε η Νότιος Ιταλία ως σιτοβόλος, καρπομαγατζές του Βορρά και πολλά άλλα και συμπληρωματικά ένας εφεδρικός στρατός εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις του Βορρά φρόντιζαν πάντα για την άνοδο της οικονομικής ανάπτυξης.

Το κατά κεφαλή εσωτερικό εισόδημα της Καλαβρίας είναι το χαμηλότερο, με 9 000 Ευρώ, στην Lombardei με 25.000 Ευρώ και σε όλη η Ιταλία το κατά κεφαλή εισόδημα είναι 16.000 EYΡΩ.

Σήμερα στην Καλαβρία είναι διαδεδομένη η γεωργική παραγωγή, κυρίως ελαιώνες, κιτριά προϊόντα, πατάτες, τομάτες, προϊόντα γίδας, κόκκινα κρεμμύδια, κρασί και φασόλια και ασφαλώς το ψάρεμα στα 800 χιλ. ακτή. Ένας συνεχές αυξανόμενος τομέας είναι ο τουρισμός, που μέχρι σήμερα χαρακτηριζότανε ως δρόμος προέλευσης προς την Σικελία. Στην ιονική και Τυρρηνική θάλασσα προσφέρονται κάθε καλοκαίρι σημαντικά τουριστικά πακέτα, καθώς επίσης και για το χειμερινό σπορ στο Ασπρομόντε. Επίσης πρέπει προσεχώς να αναφερθούμε και στα θερμά λουτρά που ήτανε γνωστά από την ελληνική αρχαιότητα και τα εθνικά πάρκα

Οι επιμέρους δραστηριότητες από αυτούς που παρέμειναν στην Καλαβρία

Οι τοπικές συνεργατικές είναι φορείς της ελπίδας για μια μελλοντική ικανότητα ανάπτυξης της περιοχής του Mezzogiorno και οι φιλόξενοι οικοδεσπότες για νέα ταξίδια, που ανακαλύπτουν “el Paese“ και έχουν σκοπό να απολαύσουν τη φύση. Αυτές οι συνεργατικές εργάζονται στο Βορρά και Νότο της Καλαβρίας, στο ορεινό και δασώδη εσωτερικό στα 800 περίπου χιλιόμετρα, στις πότε πεδινές και πότε βραχώδεις ακτές, τραγουδισμένες λουτροπόλεις, σε ρεμβώδεις επαρχιακές μικρές πόλεις και σχεδόν εγκαταλειμμένα, αλλά πανέμορφα ορεινά χωριά. Αν και είναι η φτωχότερη περιοχή της Ιταλίας, είναι από τις ομορφότερες της Μεσογείου με τα γραφικά χωριουδάκια να συναγωνίζονται με τις φυσικές ομορφιές της και τους φιλόξενους κατοίκους.

Αυτοί οι πρωτοπόροι εκσκαφείς της ελπίδας οδηγούν διαμέσου εκκλησιών και φρουρίων , οργανώνουν περιηγήσεις πόλεων, οδοιπορικά σε βουνοπλαγιές και βουνοκορφές και θαλάσσιους γύρους με βαρκούλες, διαμεσολαβούν ή νοικιάζουν δωμάτια ή κατοικίες, επεξεργάζονται και πωλούν τοπικά προϊόντα, φροντίζουν για τα μουσεία, διοργανώνουν εκθέσεις, κοντσέρτα και Workshops. Ονομάζονται οι ίδιοι- ότι έχουν και συνειδητοποιημένη ιστορική αυτοπεποίθηση, συνδεδεμένη με την ίδια τους Πατρίδα και τη φύση. “Αntica Bova“, “l Bergo e il Cielo“ “Το χωριό και ο ουρανός“ ή “Citta Futura“ μελλοντική χώρα.

Πρωτοβουλίες, ίδρυση και κινητικότητα

Ιδρύθηκαν από νεαρές γυναίκες και άνδρες μεταξύ 20 και 40 που δεν θέλουν πλέον να μεταναστεύσουν ή μετά τις σπουδές ή διαμονή στο βορρά ξαναγύρισαν εκεί πίσω, και εντυπωσιακά θέλουν να παραμείνουν, παρά τις δύσκολες οικονομικές δομές, αλλά με τις φυσικές και πολιτιστικές περιοχές στις ανθόσπαρτες και ευλογημένες πατρίδες στο Νότιο τέλος της ιταλικής χερσονήσου. Μιλάμε τώρα για τις τοπικές συνεργατικές συνεταιρισμούς στην Καλαβρία. Όπου συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή των ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας, με την γκρεκάνικη γλώσσα, που έφτασαν αρχικά μπροστά από 26 αιώνες, όπου η μόνη διέξοδος παραμένει η τουριστική αξιοποίηση.

Εκεί στα διασκορπισμένα και απομονωμένα πανέμορφα χωριά, όπου ακόμα οι ηλικιωμένοι μιλούν ελληνικά, εκεί που η γκρεκάνικη γλώσσα, προτού σβήσει, προωθείται από τους νέους ως γλώσσα της διασκέδασης, του τραγουδιού και της διάσωσης του ελληνικού πολιτισμού. Αυτές αναπτύσσονται με δικό τους λογαριασμό και πρωτοβουλία, στο τέλος με την πλάτη κοινοτήτων, επαρχιών και περιφέρειας με οικονομική και ιδεαλιστική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων για ένα διαρκή τουρισμό, που κυρίως οφείλει να δημιουργήσει εργατικές θέσεις

Πηγή: www.in-italy.de, www.galareagrecanica.it, www.anticabova.it, www.aquilareale.org, www.perla del pollino.sitoit.com, DuMont: Kalabrien, Koeln 2001. www.laborcoop.it/cooperative, www.aristippo.it, TAZ Berlin, DuMont: Richtig wandern in Süditalien, Köln 1995.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο .
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης.
k-nalbantis@hotmail.de
www.kn-megalexandros.gr

(Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/07/2005)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ