Βούππερταλ: Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.
Η Ελληνική σημαία κυματίζει υπερήφανα σε ένα από τα αθλητικά κέντρα του Βούππερταλ ,μιας ιστορικής πόλης που φιλοξενεί 5.500 Έλληνες ,ακμαίου βιομηχανικού κέντρου ,πηγή της φαρμακοβιομηχανίας Μπάγιερ , έδρα φημισμένων κλωστοϋφαντουργείων , γενέτειρα του θεωρητικού Ένγκελκς. Στην φιλόξενη Γερμανική μεγαλούπολη όπου δεσπόζει ο Ορθόδοξος Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής ,έδρα Ελληνικών σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,οι Έλληνες διατηρούν Ελληνική κοινότητα ,διαφόρους πολιτιστικούς συλλόγους ενώ ένα μεγάλο μέρος ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες , ελεύθερα επαγγέλματα και διακρίνεται στον επιστημονικό τομέα.
Εκεί στο αθλητικό κέντρο περισσότερα από 100 παιδιά Ελλήνων μεταναστών δίνουν τη δική τους μάχη μέσα στο γήπεδο για διάκριση .Παιδιά ηλικίας από πέντε εως 13 χρονών προπονούνται συνεχώς για να κερδίσουν κατηγορία αποκτώντας παράλληλα εμπειρίες που θα είναι χρήσιμες για την εξέλιξη τους .Με την στήριξη και την παρακολούθηση των γονέων τους ,με την καθοδήγηση του προπονητή και την φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου , οι παιδικές ομάδες της «ΕΛΛΑΣ» Βούππερταλ ,μιας ομάδας γέννημα από τον ΑΠΟΛΛΩΝ δίνει το παρόν της στα αθλητικά δρώμενα της πόλης.Άλλωστε οι κάθε είδους διακρίσεις αποδεικνύουν την σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της ομάδας «των μικρών ηρώων» της τρίτης και της τετάρτης γενιάς των Ελλήνων μέτοικων στην κεντροευρωπαϊκή χώρα . Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Γερμανοί μάνατζερ ταλέντων παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις παιδικές ομάδες των Ελλήνων και κινούνται για την απόκτησή τους σε μεγαλύτερους συλλόγους .
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι κάνουν ότι μπορούν για να διακρίνεται η ΕΛΛΑΣ σε όλους τους τομείς . Μας μίλησαν με ενθουσιασμό εκφράζοντας τις απόψεις τους για ότι ενδιαφέρει τον σύλλογο ,τα παιδιά τους και την Ελληνική παροικία.
Ο κ.Γιώργος Κατσικάς που κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων μας είπε : Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όχι απλά να διατηρήσουμε τον σύλλογό μας που είναι καύχημα για τον Ελληνισμό ,αλλά να φέρουμε στους κόλπους της ομάδας όλα τα Ελληνόπουλα .Θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση των παιδιών στις προπονήσεις και στους αγώνες θα τα δόσει περισσότερα εφόδια για την Ελληνική γλώσσα. Πιστεύω ότι πέρα από το ποδόσφαιρο είναι και ένα είδος σχολείου.
Ο κ. Σάββας Πισκελίδης που κατάγεται από την Κερκίνη Σερρών μας είπε : Στην πόλη μας κατοικούν 5.500 Έλληνες και οι περισσότεροι είναι μέλη διαφόρων συλλόγων .Η «ΕΛΛΑΣ» έχει 255 τακτικά μέλη και θα έλεγα ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα γιατί ο σκοπός μας είναι η φροντίδα και η αγάπη των παιδιών στον αθλητισμό . Διατηρούμε αυτές τις άριστες εγκαταστάσεις που αλλού θα τις ζήλευαν μεγαλύτεροι σύλλογοι.Έχουμε άριστο φίλαθλο κοινό ,νιώθουμε την ζεστασιά και την αναγνώριση της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας αλλά θέλουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο για συμπαράσταση στα Ελληνόπουλα που αγωνίζονται με αγάπη στο άθλημα..
Ο κ. Νικόλαος Ολυμπιάδης που κατάγεται από τον Πειραιά μας είπε: Οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις ,το όμορφο περιβάλλον και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που γεμίζουν την περιοχή με Ελλάδα μας ανακουφίζει και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που υπάρχει σήμερα εδώ. Δεν ζητάμε για εμάς τίποτα . Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου ,τους θέλουμε όλους σε αυτό το πανέμορφο τοπίο για να το κάνουμε μια καινούργια Ελλάδα μέσα στην καρδιά της Γερμανίας ,μέσα στο κέντρο της Ευρώπης.
Ο κ. Γιάννης Παππάς που κατάγεται από την Ηγουμενίτσα μας είπε: Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε από τον κ. Λάμπρο Κατσίδη που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος . Εμείς συνεχίζουμε το έργο του ιδρυτή και των προκατόχων μας για να κρατήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό . Πέρα από αυτό όμως εδώ συγκεντρωνόμαστε και συνεορτάζουμε τις διακρίσεις των Ελληνικών ποδοσφαιρικών και καλαθοσφαιρικών ομάδων όπως βέβαια και τις αντίστοιχες εθνικές μας ομάδες .Είμαστε όλοι φίλαθλοι Ελληνικών ομάδων και βέβαια της Εθνικής που μας έκανε υπερήφανους το 2004 κατακτώντας το Ευρωπαϊκό κύπελλο στην Πορτογαλία .