Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που είχε δρομολογηθεί χτες με την υπογραφή του προέδρου Ερντογάν στο σχετικό πακέτο νόμων.Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας επισημοποίησε σήμερα την 16η Απριλίου ως ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με αντικείμενο την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία -εφόσον εγκριθεί- θα μετατρέψει την Τουρκία από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία με υπερεξουσίες για τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υπογράψει χτες το πακέτο νόμων για την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα AKP υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στις 21 Ιανουαρίου, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει λόγο για δικτατορία στην Τουρκία.

Δώδεκα μέρες πέρασαν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που υπερψήφισε το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Γιλντιρίμ και στήριξε το ακροδεξιό κόμμα του Ντεβλέ Μπαχτσελί. Χτες ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πακέτο και το επέστρεψε ως είθισται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον νόμο, από τη στιγμή που ο πρόεδρος υπογράψει πρέπει να περάσουν 60 ημέρες και το δημοψήφισμα λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή μετά την πάροδο των 60 ημερών.

Διχασμένη η τουρκική κοινωνία ενόψει του δημοψηφίσματος

Αν στο δημοψήφισμα οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών η Τουρκία γυρίζει σελίδα. Το πολίτευμα μετατρέπεται από προεδρευόμενη δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία με ευρύτατες εκτελεστικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο και αποδυνάμωση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο και ανανεώνεται ανά τρίμηνο, και με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος στη φυλακή εν αναμονή δίκης με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης περιορίζει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία όσων είναι κατά του νέου συντάγματος καθώς οι απόψεις τους μπορεί να εκληφθούν ως προσβολή κατά του θεσμού του προέδρου. Πάντως οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κοινωνία διχασμένη και προβληματισμένη. Από την αντιπολίτευση, το ακροδεξιό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συμπράττει απόλυτα με την κυβέρνηση όμως τα άλλα δυο κόμματα, το ΡΛΚ και το Φιλκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών διαφωνούν απόλυτα.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη