Το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Γερμανό πρόεδρο θα εγκαινιάσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta 14, η οποία φέτος για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στην Αθήνα και το Κάσελ υπό το μότο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Η Αθήνα, σύμφωνα με το γραφείο του Γερμανού Προέδρου, αποτελούσε και ανεξαρτήτως της Documenta από τους πρώτους προορισμούς του.
Στόχος η περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών
Οι ελληνογερμανικές σχέσεις πέρασαν μια σχετικά ταραγμένη φάση τα χρόνια της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό o Σταϊνμάιερ ως υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε αρκετές φορές την Ελλάδα, με τελευταία το 2016. Η Άγκελα Μέρκελ διατηρεί μια καλή σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλήθηκε τα τελευταία χρόνια να εφαρμόσει σκληρά για τη χώρα μέτρα. Η φετινή Documenta, από την οποία δεν λείπει η κριτική ματιά στα πράγματα, προσπαθεί επίσης να συμβάλει στη στενότερη προσέγγιση των δύο χωρών καθώς και στη βελτίωση των σχέσεών τους.
Αν το επίμαχο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα θα αποτελέσει σημείο συζήτησης δεν είναι ακόμη γνωστό. Ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ είχε δεχθεί πιέσεις σε επίσκεψη του στην Ελλάδα το 2014 αναφορικά με αυτό το θέμα. Η Γερμανία από την πλευρά της αρνείται από νομικής άποψης την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε 270 με 330 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την επανόρθωση των εγκλημάτων που έγιναν στην Ελλάδα έχει συσταθεί το λεγόμενο «Ταμείο για το Μέλλον», που σκοπό έχει την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ παραβρέθηκε τον Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη με αφορμή έκθεση με θέμα τα εγκλήματα του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. «Γνωρίζουμε καλά τι είδους ίχνη άφησε πίσω της η Γερμανία του Χίτλερ» τόνισε αναφερόμενος στη γερμανική κατοχή. Γι αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ξανά την αποξένωση και την έχθρα να μπουν ανάμεσα στους δύο λαούς.
Dpa / Δήμητρα Κυρανούδη