Πάνω από 320 ανατινάξεις ΑΤΜ καταγράφονται στη Γερμανία το 2019. Οι απώλειες για τις τράπεζες υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια, ιδιαίτερα για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τις επιθέσεις.Συνολικά 326 επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών κατέγραψε η Γερμανική Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το 2018 η αντίστοιχη στατιστική είχε καταγράψει 369 επιθέσεις. Χαρακτηριστικό κρούσμα στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ντίσελντορφ: άγνωστοι ανατίναξαν ταμειολογιστική μηχανή στην αίθουσα εκδηλώσεων ISS Dome, ξημερώματα Δευτέρας, διαφεύγοντας με άγνωστο χρηματικό ποσό. Λίγες μέρες πριν είχε ανατιναχθεί ΑΤΜ της Euronet Worldwide σε εκπτωτικό σούπερ μάρκετ έξω από την πόλη Ντίρεν στις τρεις και μισή το πρωί. Μόνο το 2018 οι συμμορίες που χτυπούν τα ΑΤΜ είχαν αποσπάσει συνολικά ποσά 18 εκ. ευρώ. Για τις τράπεζες πάντως, μεγαλύτερη ακόμα απώλεια από τα μετρητά που “κάνουν φτερά” είναι τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θεωρούνται τα ΑΤΜ που λειτουργούν σε χώρους εκτός τραπεζών, για παράδειγμα σε βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα ή αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους κοντά στον χώρο της επίθεσης, ώστε να διαφύγουν στη συνέχεια ανενόχλητοι. Ωστόσο, όλο και περισσότερα ΑΤΜ διαθέτουν πλέον συστήματα συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης, κάτι που δυσχεραίνει τις κινήσεις των κακοποιών.
“Τυφλώνοντας” τους δράστες
Ακόμη πιο αποτελεσματικό θεωρείται ένα σύστημα τεχνητής ομίχλης, όπως εκείνο που απέτρεψε πρόσφατη επίθεση στην περιοχή του Κλέβε: μόλις οι δράστες εισήλθαν στο λόμπι της τράπεζας και πριν ακόμη ανατινάξουν το ΑΤΜ, σήμανε ο συναγερμός και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε μία μονάδα τεχνητής ομίχλης στον κλειστό χώρο, με αποτέλεσμα οι κακοποιοί να μην βλέπουν ούτε τη… μύτη τους. Πανικόβλητοι αναζήτησαν την έξοδο ψηλαφώντας στην ομίχλη και τελικά αποχώρησαν χωρίς λάφυρα.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV), στις γειτονικές χώρες- ιδιαίτερα στο Βέλγιο και στη Γαλλία- δοκιμάζεται μία άλλη μέθοδος προστασίας απέναντι στις συμμορίες των ΑΤΜ, η οποία μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική: κατά την έκρηξη ενεργοποιείται ειδκή αμπούλα μελανιού που χρωματίζει τα μετρητά, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται και να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για συναλλαγές.
Ληστεία λόγω… εθισμού
Κάθε τόσο οι αρχές προχωρούν σε συλλήψεις. Τον Μάρτιο του 2019 ένας 29χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και πέντε μηνών, γιατί συμμετείχε σε συμμορία που ανατίναξε ΑΤΜ κοντά στη Φρανκφούρτη, με “λεία” 120.000 ευρώ. Οι τρεις δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, αλλά έγιναν αντιληπτοί από περιπολικό και, στη διάρκεια της καταδίωξης, έχασαν τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσαν σε στηθαίο αυτοκινητοδρόμου. Δύο από τους δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο 29χρονος, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από την πρόσκρουση, εντοπίστηκε εύκολα από την αστυνομία. Θέλησε να δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας στο δικαστήριο ότι είχε εθιστεί σε ναρκωτικές ουσίες με αποτέλεσμα να έχει χρέη που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, General-Anzeiger, Capital.de)