Ο Θεσσαλικός Σύλλογος Γκύτερσλο γιόρτασε τα 20 χρόνια του.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, που διοργανώθηκε το Σάββατο 05 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων (Stadthalle) του Δήμου Γκύτερσλο στη Γερμανία. Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» σε συνεργασία με τον οικοδεσπότη Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο και περιχώρων «ΜΕΤΕΩΡΑ», που συμπλήρωσε τα 20 χρόνια έντονης δράσης.

Ο θεσμός των Θεσσαλικών Φεστιβάλ καθιερώθηκε το 2005 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και επιτυχία, τόνισε μεταξύ άλλων ο «αειθαλής» Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο Γεώργιος Βόμπρας. Στη συνέχεια ο δραστήριος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του έβδομου Φεστιβάλ και συνεχάρη τον Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο για την πλούσια και αξιόλογη εικοσαετή δραστηριότητα που επέδειξε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν η Εύα Παπαδάτου από τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δόλλη, η Αντιδήμαρχος Μonika Paskarbies, ο σεβαστός π. Μιλτιάδης, Ιερέας στο Γκύτερσλο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ της Περιφέρειας Ευρώπης και εκπρόσωπος της ΟΕΚ Κοσμάς Λουτσόπουλος, και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς στους Θεσσαλούς Απόδημους. Μήνυμα έστειλαν και οι Βουλευτές Ροδούλα Ζήση, Σούλα Μερεντίτη, Χρήστος Μαγκούφης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας καθώς και ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος. Επίσης θερμό χαιρετισμό έστειλε η Όλγα Σαραντοπούλου (Γραμματέας Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού).

Την παράσταση έκλεψαν και πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Σβάινφουρτ, Ντύσσελντορφ, Κολωνία, Γκύτερσλο και Τίμπιγεν, όπου παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς και άλλους χορούς δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και σ΄ αυτό το φεστιβάλ. Εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του κάθε Συλλόγου τίμησαν τα παιδιά της χορευτικής ομάδας βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας. Ο νέος πρόεδρος της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης Ιωάννης Βόμπρας χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την υποστήριξη και καθοδήγηση. Επίσης συμμετοχή για πρώτη φορά είχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τίμπιγκεν ΡΕΑ με πρόεδρο τον κ. Πουρσανίδη που παρουσίασε επίσης παραδοσιακούς Θεσσαλικούς χορούς.

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων Βασιλική Λασπά (Σβάινφουρτ), Φανή Στεργίου (Κολωνία), Σοφία Μιχαλέ (Ντύσσελντορφ), Γεώργιος Βόμπρας (Γκύτερσλο), Ευθύμιος Παπαχρήστος (Νυρεμβέργη), Γεώργιος Καραμιχαηλίδης (Μπιλεφελντ) και Βασίλειος Βασιλείου (Βισμπάντεν) χαιρέτισαν το κοινό και έδωσαν ραντεβού στο επόμενο φεστιβάλ του 2012.

Ο Θεσσαλικός Σύλλογος Γκύτερσλο τίμησε όλους τους πρώην προέδρους του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο: Γεώργιο Νάκη, Kωνσταντίνο Ζάχο, Ευθύμιο Μπούτα, Άγγελο Βόμπρα και Σπύρο Γκουτζιοκώστα, για την εξαιρετική προσφορά τους στο Σύλλογο. Στη συνέχεια ακολούθησε τιμητική διάκριση στους μουσικούς που ήρθαν από Ελλάδα Πέτρο Λούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση ανακηρύσσοντάς τους σε επίτιμα μέλη του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο, οι οποίοι συνόδευσαν καλλιτεχνικά τον Σύλλογο από την ίδρυση του πριν είκοσι χρόνια σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. (Τηλεόραση, Ραδιόφωνα, Ιστολόγια, ομογενειακές και τοπικές θεσσαλικές εφημερίδες) από Ελλάδα και Γερμανία για την προβολή των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας από το ξεκίνητά της.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Πρόεδρος κ. Βόμπρας, που κατάγεται από την περιοχή της Αργιθέας, παρέλαβε ένα λαογραφικό βιβλίο ως δώρο σταλμένο από την Ελλάδα από τον επίσης Αργιθεάτη συγγραφέα Μενέλαο Παπαδημητρίου.

Αμέσως μετά οι επίσημοι άνοιξαν το χορό και ξεκίνησε πραγματικό τρικούβερτο Θεσσαλικό ολονύκτιο γλέντι με τη τοπική μουσική ορχήστρα και με τους δεξιοτέχνες από την Ελλάδα κ. Πέτρο Λούκα Χαλκιά (κλαρίνο) και κ. Αντώνη Κυρίτση (τραγούδι).

Η Ομοσπονδία δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει και να πετύχει υψηλούς στόχους, να γιορτάσει πολλά φεστιβάλ και να ενώσει ακόμα πιο πολύ τους Θεσσαλούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου! Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης στο Γκύτερσλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ