Οι διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς έστειλαν από όλη τη Γερμανία ηχηρό μήνυμα: «Ποτέ ξανά». Μήνυμα Σταϊνμάιερ: Μας δίνουν θάρρος οι πολίτες που υπερασπίζονται τη δημοκρατία.Πάνω από 100.000 πολίτες στο Βερολίνο μπροστά από το ιστορικό κτήριο του Ράιχσταγκ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ενώ για σχεδόν 350.000 διαδηλωτές κάνουν λόγο οι διοργανωτές. Πάνω από 100.000 στο Μόναχο και 70.000 στην Κολωνία.

Βρέμη, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Ανόβερο, Λειψία, Ερφούρτη… Ο χάρτης της Γερμανίας γέμισε με φωτισμένες πλατείες τις τελευταίες ημέρες και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν μαζικά στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς και του AfD στέλνοντας ένα εντυπωσιακά ηχηρό μήνυμα: «Ποτέ ξανά».

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά του δεξιού εξτρεμισμού κάνοντας λόγο για «Σαββατοκύριακο της ελπίδας».

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την προσήλωσή τους και δέσμευση για τη δημοκρατία. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας δίνουν θάρρος. Υπερασπίζονται τη δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας απέναντι στους εχθρούς τους».

«Είναι διαφορετικοί άνθρωποι», όπως σημειώνει ο Γερμανός πρόεδρος, «όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αντιστέκονται στη μισαλλοδοξία και τον δεξιό εξτρεμισμό. Θέλουν να συνεχίσουν να ζουν μαζί με ελευθερία και ειρήνη στο μέλλον».

Πολλά είναι στο μεταξύ τα μηνύματα από υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης και κορυφαίους πολιτικούς όλων των κομμάτων. Σφοδρή ήταν και η κριτική του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σε συνέντευξη του το βράδυ της Κυριακής στο δημόσιο δίκτυο ARD, ο οποίος μεταξύ άλλων άσκησε δριμεία κριτική στην Εναλλακτική για τη Γερμανία που καπηλεύεται αξίες αλλά και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του δημοκρατικού συντηρητικού χώρου. Tόνισε όμως ότι είναι σημαντικός ο διάλογος με τους απλούς ψηφοφόρους που μπορεί να ψηφίζουν AfD ως ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα.

Την ίδια ώρα ολοένα περισσότερες φωνές τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του ΑfD ή εάν αυτό δεν καταστεί εύκολο για πολιτικούς αλλά και νομικούς λόγους υπέρ του παγώματος της χρηματοδότησής του. Υπέρ μιας τέτοιας οδού συντάσσεται και ο επικεφαλής των Χριστιανοικωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Σύμφωνα πάντως και με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν εμφανίζεται αποδυναμωμένη ούτε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ερευνητικού δικτύου Correctiv ούτε από τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και καταγράφει εκ νέου ποσοστά που ξεπερνά το 22% σε όλη τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ