Η Γαλλία είναι σε στάση αναμονής: ο ανασχηματισμός, η νέα κυβέρνηση, η πρωθυπουργός Μπορν, ο πρόεδρος Μακρόν. Μέσα σε όλα αυτά αύριο καταφθάνει και ο καγκελάριος Σολτς.Εν αναμονή! Oι Γάλλοι ακόμη περιμένουν την «κυβέρνηση νούμερο 2» της πρωθυπουργού Ελιζαμπέθ Μπορν. Θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό για την αντικατάσταση τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών που υποχρεώθηκαν σε παραίτηση.

Όλοι περίμεναν ότι η αναμονή θα έληγε την Παρασκευή με την επιστροφή του Εμμανουέλ Μακρόν από τα ταξίδια του. Φεύγοντας, είχε αναθέσει στην πρωθυπουργό να οργανώσει μια «κυβέρνηση δράσης». Στην 5η Γαλλική Δημοκρατία όμως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του αφεντικού.

Έτσι δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές, πρόεδρος και πρωθυπουργός ακόμη συσκέπτονται… Σπαζοκεφαλιά ο ανασχηματισμός σε συνδυασμό με τον προληπτικό έλεγχο για το ήθος των νεοδιορισθέντων ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ανασχηματισμός και επίσκεψη Σολτς

Τα περιθώρια όμως στενεύουν, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο προβλέπεται για την Τετάρτη, αύριο ή μεθαύριο αναμένεται ανασχηματισμός. Την Τετάρτη προβλέπεται στο Κοινοβούλιο και η ομιλία της πρωθυπουργού για τη γενική πολιτική της.

Άγνωστο εάν θα ζητήσει, ως είθισται, την εμπιστοσύνη των βουλευτών, οι οποίοι για την ώρα γκρινιάζουν ακόμα και για τα γραφεία που τους αντιστοιχούν, ενώ τα καυτά θέματα όπως πληθωρισμός, άνοδος κόβιντ, νοσοκομεία και αγοραστική δύναμη, παραμένουν μονίμως σε αναμονή.

Μέσα σε όλα αυτά αύριο αναμένεται στο Παρίσι και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Στην ατζέντα θα βρεθούν διμερή θέματα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο συντονισμός των κινήσεων έναντι της Ρωσίας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ