Προσωρινός απολογισμός του υπουργού Υγείας Σπαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θετική πορεία χάρη στα περιοριστικά μέτρα. Έλλειψη στις μάσκες. Στη Γερμανία ξεκινά κλινική δοκιμή εμβολίου.Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν θετικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιτυχία, η διάδοση του ιού είναι «πάλι ελεγχόμενη και μάλιστα περισσότερο ελεγχόμενη» δήλωσε ο κ. Σπαν σε συνέντευξη τύπου το πρωί στο Βερολίνο μαζί με τους επικεφαλής τριών κρατικών ινστιτούτων υγείας. Από τις 12 Απριλίου και μετά διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων μολύνσεων. Σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, πρόεδρο του κρατικού ινστιτούτου επιδημιολογίας Robert-Koch-Institut (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής της αρρώστιας έχει πέσει στο 0,7. Με άλλα λόγια, 10 άτομα που πάσχουν από κορωνοϊό μεταδίδουν την αρρώστια σε άλλα 7. Πριν μερικές εβδομάδες ακόμη τη μετέδιδαν ως και σε 50 άτομα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σπαν η όποια επιτυχία επιτεύχθηκε οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Γερμανία μολύνονται κατά μέσο όρο 3.000 άτομα την ημέρα, επισήμανε ο πρόεδρος του RKI Βίλερ. Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την αρρώστια του κορωνοϊού. Αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος. Το 2,9% εκείνων που πάσχουν από κορωνοϊό πεθαίνουν. Εκτός αυτού προσβάλλονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 5% των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό τον τομέα πάσχουν από την αρρώστια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία γύρω στις 134.000 άτομα έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία από κορωνοϊό, τα 3886 έχουν πεθάνει και πάνω από 81.000 ανάρρωσαν. Όπως κατέστησε σαφές ο Λόταρ Βίλερ, η Γερμανία «βρίσκεται στην αρχή της πανδημίας.»

Δεν διατίθενται αρκετές μάσκες

Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, τόνισε ότι αυτή δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην αύξηση της ταχύτητας διάδοσης του κορωνοϊού. Το ζητούμενο είναι να διακοπούν οι «αλυσίδες εξάπλωσης» του. Σε αυτό θα συμβάλει η διάθεση τις επόμενες εβδομάδες μιας εφαρμογής σε κινητά που θα γνωστοποιεί σε χρήστες αν έρθουν σε επαφή με πιθανούς φορείς της αρρώστιας. Μεγάλη σημασία για την εξακρίβωση των πραγματικών ρυθμών εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ τα τεστ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί 1,73 εκ. τεστ, δυνητικά η Γερμανία είναι στο μεταξύ σε θέση να διεξάγει 730.000 τεστ την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας ο υπουργός Υγείας Σπαν τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν αυτή τη στιγμή οι ιατρικές μάσκες προστασίας για το προσωπικό στο σύστημα υγείας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το δημόσιο έχει αναθέσει σε 50 εταιρείες την παραγωγή τους. Ως τον Αύγουστο αναμένεται ότι θα καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Με έμμεσο τρόπο ο υπουργός έδωσε να εννοηθεί ότι προς το παρόν η Γερμανία δεν είναι σε θέση να διαθέσει μάσκες για όλο τον πληθυσμό.

Ξεκίνησαν οι δοκιμές εμβολίου

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε από τον Κλάους Τσίχουτεκ, πρόεδρο του κρατικού ινστιτούτου για εμβόλια Paul-Ehrlich-Institut, ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά στη Γερμανία η πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, άλλες τέσσερεις δοκιμές αναμένεται να ακολουθήσουν στην πορεία του χρόνου. Διεθνώς διεξάγονται 50-60 ερευνητικά προγράμματα και ήδη δοκιμάζονται τέσσερα εμβόλια: δύο στις ΗΠΑ, και από ένα στην Κίνα και στη Μ. Βρετανία. Λόγω της μεγάλης ανάγκης σε όλο τον κόσμο θα γίνει χρήση φαρμάκων διαφορετικών εταιρειών.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία, ο κ. Τσίχουτσεκ διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν συνοπτικές διαδικασίες και ότι ενδεχομένως το κράτος να αναλάβει την ευθύνη των εγγυήσεων για το εμβόλιο που θα διατεθεί στην αγορά και όχι οι εταιρείες. Όπως ακόμη ενημέρωσε ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν, η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί μόνο την έρευνα του εμβολίου αλλά ήδη και τις προετοιμασίες εταιρειών προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η μαζική παραγωγή ενός αδειοδοτημένου φαρμάκου. Όπως διαβεβαίωσε, «δεν πρόκειται να παράγουμε μόνο για τη Γερμανία.»

Παναγιώτης Κουπαράνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ