Στο φιλόξενο χώρο του πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλίδα» του Δήμου Αγιάς Λαρίσης ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011, οι εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Συνέδριου – Ανταμώματος των απανταχού Θεσσαλών. Tόσο ο χώρος με τη συμβολική του σημασία – μιας που υπήρξε από τις πιο παλιές αποθήκες συγκέντρωσης κουκουλιών εκ των μεγαλυτέρων μεταξοϋφαντουργικών μονάδων της εποχής (1925) – όσο και η σθεναρή παρουσία των Θεσσαλών της Διασποράς έθεσαν τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα άκρως επιτυχημένο καθόλα συνέδριο, δημιουργώντας ακόμη πιο στέρεες βάσεις, ορμώμενες μόνο από όραμα και ευγενείς σκοπούς, ανθεκτικούς σαν το μετάξι …

Τρίκαλα. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς, είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου. Η σύναξη των Θεσσαλών χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων από όλο τον κόσμο, αλλά και πλήθους εκπροσώπων πολιτιστικών και Λαογραφικών συλλογικοτήτων της Ελλάδας που φέρουν την θεσσαλική σφραγίδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με έναν εγκάρδιο χαιρετισμό του εμπνευστή και προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Διαμαντή Γκίκα, που ζει στην Γερμανία, μη κρύβοντας το δυνατό όραμα κι αγάπη που έχει για την πατρίδα του και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξή της. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη προώθησης στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων με τις υπηρεσίες των νομών της Θεσσαλίας, προς όφελος της ιδιαίτερης πατρίδας. Η ανάγκη όμως για συντεταγμένες κινήσεις ανάμεσα στους Θεσσαλούς εκφράστηκε και μέσα από το χαρμόσυνο άγγελμα της εισηγήτριας κ. Μαρίας Μπακλαβά-Στρατίκη να προχωρήσουν για πρώτη φορά στη δημιουργία μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας θεσσαλικών σωματείων που θα λειτουργήσει ως ένας ενιαίος πυλώνας επικοινωνίας, σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην πρόοδο και προκοπή της ιδιαίτερης πατρίδας μας αναδεικνύοντας την λαμπρή ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Tην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Ιερέας Νεκτάριος Δρόσος ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αλμυρού και Δημητριάδος καλωσορίζοντας τους απόδημους, ενώ ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, «με τη συμμετοχή σας σε αυτό το αντάμωμα αποδεικνύετε ότι ο ελληνισμός της διασποράς είναι ζωντανός και έχει δυναμική παρουσία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης». Και συνέχισε: «Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε κεντρική προτεραιότητα τη στήριξη πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μαζί σας, προκειμένου να μην αγνοήσετε ποτέ τις ρίζες σας, τον τόπο σας, το σημείο αναφοράς σας. Να χτίσουμε μαζί γέφυρες φιλίας και να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Ήρθε επιτέλους η ώρα να ξυπνήσουμε τον γίγαντα που κοιμάται, τη Θεσσαλία». Τον ενθουσιασμό των συνέδρων προκάλεσε η δήλωσή του ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία γραφείου διασύνδεσης με τους Απόδημους.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ως οικοδεσπότης, καλωσόρισε ένθερμα το 3ο Παγκόσμιο Θεσσαλικό Συνέδριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αγιά γιορτάζει σήμερα», προσκαλώντας την Συνομοσπονδία και σε άλλες δράσεις, θέλοντας μάλιστα να τις θεσμοθετήσει.

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των φιλελευθέρων, κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) που με ιδιαίτερα εγκάρδιο τρόπο υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον απόδημο ελληνισμό και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες από το εξωτερικό, ειδικότερα στις μέρες μας, που η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Η Γενική Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, άλλη μια φορά, ενστερνιζόμενη τη δυναμική των Απόδημων Θεσσαλών, χαιρέτισε το συνέδριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο των Ομογενών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας που συμμετέχει με εξαιρετικό τρόπο. Υπογραμμίζοντας δε, ότι τόσο η παρουσία του συνόλου των εκπροσώπων των Θεσσαλικών Συλλόγων από όλο τον κόσμο, όσο και η μέχρι σήμερα πορεία τους που προσμετρά ιδιαίτερα αξιόλογες δράσεις, αποδεικνύει ότι η δύναμη της ενότητας και της συνεργασίας είναι ο μόνος δρόμος ώστε ο Απανταχού Ελληνισμός να κερδίσει το στοίχημα των προκλήσεων της εποχής μας, την διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης, της ξεχωριστής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της ελληνικής γλώσσας».

Την εκδήλωση επίσης, τίμησαν μεταξύ άλλων και οι Δήμαρχοι: Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, Αργιθέας κ. Χρήστος Καναβός και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων. Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε τριμελές Προεδρείο που απαρτιζόταν από τον κ. Πέτρο Τσιάρα (Β’ Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας), την κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη (Γενική Γραμματέα Θεσσαλικής Γης Χαϊδαρίου, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων) και από την κ. Ασπασία Ρωσσίδου (Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας). Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν οι κ. Γιώργος Πορνάρας (Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Τορόντο Καναδά), κ. Τσιοντζέλη Λίνα (Περιφέρεια Θεσσαλίας), κ. Καρανίκα Σοφία (Δήμο Αγιάς), κ. Παπαμιχαήλ Αντώνης (Σύλλογο «Οι Θεριστάδες»), κ. Βασιλάρας Βασίλης (Θεσσαλικός Σύλλογος Άνω Λιοσίων, Ζεφύριου και Φυλής «Ρήγας Φεραίος»).

Εκπλήξεις

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία επί σκηνής του Λαογραφικού συλλόγου της Ράξας Τρικάλων που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα της παράδοσης και λεβεντιάς της Θεσσαλίας μας.

Σημαντικές εισηγήσεις

Ακολούθησαν εισηγήσεις: Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη (λογοτέχνης, συγγραφέας): «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Άγιος της λογοτεχνίας μας, 100 χρόνια από την κοίμησή του». Θεόδωρος Νημάς (Δρ. ιστορίας – τ. σχολικός σύμβουλος φιλολόγων): «Η συμβολή των Θεσσαλών στο Έπος του 1940-41». Γεώργιος Πορνάρας (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο Καναδά): «Η ελληνική γλώσσα». Ιωάννα Αναστασοπούλου (Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ΕΜΠ, Πρόεδρος του Φιλικού Συνδέσμου «Η ΤΡΙΚΚΗ»): «Η αναγκαιότητα διατήρησης του ελληνικού σχολείου στη διασπορά». Βαραλής Ιωάννης (Λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και Σδρόλια Σταυρούλα (Αρχαιολόγος στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Παρουσίαση – Προβολή «Το Κάστρο της Βελίκας»

Τιμητικές διακρίσεις σπουδαίων Θεσσαλών

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους όσους βρέθηκαν στο συνέδριο αυτό όταν έφτασε η στιγμή της βράβευσης των πέντε σπουδαίων προσωπικοτήτων της Θεσσαλίας, που με το έργο και τη δράση τους έχουν διακριθεί.

Ειδικότερα, τιμήθηκε ο πρώην Δήμαρχος του χωριού Μπελογιάννης, Κώστας Ριζογιάννης, ο οποίος κατάγεται από το Λουτρό Καρδίτσας, για τη συμβολή του στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και εθίμων στην Ουγγαρία.

Τιμήθηκαν, επίσης, ο 96χρονος δημοσιογράφος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου, από την Καλαμπάκα, για τις υψηλές ιδέες που υπηρέτησε, ο Νικόλαος Λεοντάρης, από την Καλλιρρόη Καλαμπάκας, ο οποίος διαφύλαξε ελληνική σημαία μονάδας που πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και την παρέδωσε μετά την κατοχή στον Ελληνικό Στρατό, και ο Νικόλαος Τασιάκος, από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας, που είναι και ο μοναδικός επιζών του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής».

Οι απόδημοι Θεσσαλοί τίμησαν και έναν διακριμένο επιστήμονα, τον καρδιοχειρουργό Δρ. Αριστοτέλη Πάνο, από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Μέλος πολλών Ιατρικών Εταιρειών, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλανθρωπικής Ένωσης «Μια καρδιά για όλους» και με έντονη εθελοντική δραστηριότητα σε τρίτες χώρες, ο κ. Πάνος έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστημιακές κλινικές.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετών στους παρευρισκομένους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών μελών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Το συνέδριο έκλεισε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των συνέδρων.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός του Δήμου Αγιάς εκδήλωσε την φιλοξενία του προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα στους παριστάμενους.

Το συνέδριο παρουσίασε ο βραβευμένος από την ομογένεια για την δημοσιογραφική του αρτιότητα κ. Ηλίας Κουτσερής.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο της Βελίκας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ανταμώματος όπου μάγεψε με τη φωνή της η Άννα Λινάρδου και στο πιάνο ο Τάκης Φαραζής. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρική παράσταση, χορούς και τραγούδια, από το Λαογραφικό Σύλλογο «Θεριστάδες», όπου χορευτές υπό την διεύθυνση του κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ αναβίωσαν παραδοσιακές στιγμές. Ενώ οι χορευτικοί σύλλογοι του «Μιλτιάδη Δάλλα» της Αγιάς και ο σύλλογος Αργιθεατών Λάρισας ξεσήκωσαν τον κόσμο σε χορό, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Την βραδινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Λαρίσης κ. Βασίλειος Έξαρχος κι κ. Βασιλική Αλεξανδρίδου.

Χορηγοί

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ευχαριστεί τον χορηγό της εκδήλωσης Τεχνική Εταιρεία Χολέβας, καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV.

→ Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή την Τρίτη 30 Αυγούστου 2011 στο ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV ώρα 19:00μμ μέχρι 23:00μμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ