Έπειτα από την ανώμαλη προσγείωση Τραμπ στην πραγματικότητα, αγωνία επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την Πγιονγκ Γιανγκ, πιστεύει ο πρώην αμερικανός πρέσβης Τζον Κόρνμπλουμ.Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο συριακό; Τηλεφωνική διπλωματία ήταν τις προηγούμενες ώρες σε εξέλιξη ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τις Άγκελα Μέρκελ και Τερέζα Μέι, ενώ ο Ρεξ Τίλερσον, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Μόσχα για επαφές με τον ομόλογό του. Τι προετοιμάζεται; Θα ακολουθήσει και δεύτερο αμερικανικό πλήγμα σε συριακούς στόχους;

«Δυνατότητες συνεννόησης με τους Ρώσους»

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει» δηλώνει στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ο Τζον Κόρνμπλουμ, πρώην αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο. «Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι δεν το αποκλείει. Εγώ προσωπικά δεν περιμένω κάτι το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεννόησης με τους Ρώσους σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και υποθέτω ότι αυτό θα γίνει μέχρις ότου γίνουν σκέψεις για άλλες ενέργειες». Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που περιμένουν οι εταίροι από τον πρόεδρο Τραμπ είναι μια ξεκάθαρη πολιτική έναντι της Συρίας, κάτι που δεν υπάρχει ακόμη, όπως υποστηρίζει ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης. Και ποντάρει στον νέο σύμβουλο του προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο, τον Ρέιμοντ Μακμάστερ.

«Είναι σημαντικό ότι, πρώτον, ο Μακμάστερ είναι πολύ έμπειρος και έχει μια πολύ καλή φήμη και, δεύτερον, φαίνεται ότι προσπαθεί να βάλει τάξη στα του αμερικανικού οίκου και μόνο να το χαιρετίσει κανείς μπορεί αυτό». Άρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας πραγματικός θιασώτης της πολιτικής γραμμής του απομονωτισμού, όπως είχε τονίσει ο ίδιος επανειλημμένα, ρωτάει τον κ. Κόρνμπλουμ η γερμανίδα δημοσιογράφος.

Επιστροφή στον ρεαλισμό

«Δεν μπορεί κανείς να το πει αυτό», υποστηρίζει ο Κόρνμπλουμ. «Κάθε νέος πρόεδρος έρχεται στην εξουσία θεωρώντας ότι φέρνει μια νέα γραμμή στην πολιτική. Στους πρώτους έξι μήνες όμως ανακαλύπτει την πραγματικότητα και δρα με βάση τα δεδομένα και τα συμφέροντά του. Στον Τραμπ αυτό διήρκησε τέσσερις μήνες».

Οι απειλές του βορειοκορεάτη ηγέτη προς την κατεύθυνση των Αμερικανών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το διεθνές σκηνικό. Ήταν οι βομβαρδισμοί στη Συρία κάτι σαν προειδοποίηση και προς την πλευρά της Β. Κορέας;
«Δεν το ξέρω, αλλά το ελπίζω», λέει ο Κόρνμπλουμ. «Ελπίζω οι Βορειοκορεάτες να καταγράψουν με προσοχή ότι ο Τραμπ παρά την πορεία απομονωτισμού που επιλέγει είναι παράλληλα έτοιμος για δράση. Η μεγαλύτερη κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι η Συρία, όσο κι αν είναι τραγικό, αλλά η κρίση με τη Β. Κορέα, η οποία διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους και φαίνεται απερίσκεπτα έτοιμη να τους πυροδοτήσει».

DLF/Αν Κάτριν Μπίσκερ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ