Παράσταση για έναν ρόλο, δηλαδή την Άγκελα Μέρκελ, ή ανατροπή των δημοσκοπήσεων μας επιφυλάσσει η εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής στη Γερμανία; Σχόλια και εκτιμήσεις από την καρδιά της Ευρώπης.Για τον Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις διαψεύδονται πανηγυρικά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός πολιτικός πιστεύει ακόμη στη νίκη του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο άλλωστε είχε αγαστή συνεργασία την εποχή που ο σημερινός επικεφαλής του SPD και υποψήφιος για την καγκελαρία ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Συνιστώ προσοχή με όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις, γιατί πολλές φορές πέφτουν έξω ή αποδεικνύονται ψευδείς. Εγώ δεν βασίζομαι καν στις δημοσκοπήσεις και ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι ο Μάρτιν Σουλτς έχει ακόμη πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές» λέει ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας.

Με αφορμή την ελληνική κρίση χρέους ο Ιταλός πολιτικός έχει επανειλημμένα επικρίνει δημοσίως, και σε υψηλούς τόνους, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, εάν θα επιθυμούσε την παραμονή Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών και στην επόμενη τετραετία, ο Τζιάνι Πιτέλα ξεπερνά γρήγορα το αρχικό μειδίαμα για να απαντήσει με απόλυτη νηφαλιότητα ως εξής: «Δεν αναφέρομαι στον Σόιμπλε ως πρόσωπο. Αναφέρομαι στις θέσεις που πρεσβεύει για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Και αυτές οι θέσεις είναι διαμετρικά αντίθετες από τη δική μου και τη θέση της σοσιαλιστικής ομάδας».

«Μόνο η τρίτη θέση έχει ενδιαφέρον»

Επίδειξη ρεαλισμού από τη συμπροεδρεύουσα των ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ: η Γερμανίδα πολιτικός δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα στις εκλογές της Κυριακής είναι η τρίτη θέση, εκτιμώντας προφανώς ότι δεν απειλείται η επικράτηση της Άγκελα Μέρκελ. Για πρώτη φορά μάλιστα δεν αποκλείεται ένας μετεκλογικός συνασπισμός των Πρασίνων με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αν βέβαια το επιτρέψουν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Όπως επισημαίνει η Σκα Κέλερ στη Deutsche Welle «θα μπορούσαν να βγουν τρίτοι οι εχθροί της Ευρώπης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία- ελπίζουμε βέβαια να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Θα μπορούσαν να αναδειχθούν τρίτο κόμμα οι Φιλελεύθεροι με μία ατζέντα που προσανατολίζεται στην αγορά και επίσης δεν είναι ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκή, αν σκεφτούμε ότι θέλουν να εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και φυσικά φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε εμείς τρίτη δύναμη, έχοντας μία ατζέντα καθαρά φιλοευρωπαϊκή».

Η ξενοφοβική και αντι-ευρωπαϊκή «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που το 2013 για ελάχιστες ψήφους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό της στην ομοσπονδιακή Βουλή, επιστρέφει φέτος δριμύτερη. Τελευταία δημοσκόπηση τη φέρνει στο 11%, λίγο πάνω από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, που επίσης μονομαχούν για την τρίτη θέση.

«Οι Γερμανοί παραμένουν φιλοευρωπαίοι»

Η, θεωρητική έστω, πιθανότητα να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα που χαρακτηρίζεται από εθνολαϊκιστικό ως ακροδεξιό, προβληματίζει τον διεθνή τύπο. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο δημοσιογράφος τη βελγικής Le Soir απηύθυνε ερώτηση για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, Μάνφρεντ Βέμπερ. Η απάντησή του: «Ως ευρωπαίος πολιτικός θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμίσω ότι στη γερμανική κοινωνία, αλλά και ειδικότερα στον προεκλογικό αγώνα, δεν αμφισβητείται ο φιλοευρωπαϊκός δρόμος της Γερμανίας, δεν τίθεται από αίρεση η συμμετοχή της Γερμανίας ως εταίρος μεταξύ φίλων στην ΕΕ. Δεν συζητείται καν στον προεκλογικό αγώνα. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί παραμένουν φιλο-ευρωπαίοι και αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ