Κατάθλιψη: «Η επίσημη νόσος της Ελληνικής Κρίσης». Παρέμβαση με σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότεροι από πενήντα (50) εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες (11% του πληθυσμού) υποφέρουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους από κατάθλιψη, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη ασθένεια ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα προβλήματα υγείας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τις ιδιαίτερα επώδυνες κοινωνικές συνέπειες, σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις με το μετρήσιμο κόστος από τις διαταραχές ψυχικής διάθεσης στην Ευρώπη να εκτιμάται ότι για το 2010 ανήλθε σε 113.4 δις ευρώ.

Στη χώρα μας, η κατάθλιψη λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας την ώρα που «ενοχοποιείται» για την τραγική αύξηση του φαινομένου των αυτοκτονιών. Υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850 χιλ. Έλληνες και 1.1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη. Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει σημειώσει άνοδο κατά 35% σε σχέση με το 2006, ενώ με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2008 παρατηρείται ότι το καταγεγραμμένο ποσοστό επικράτησης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου αυξήθηκε από 3.3% σε 8.2% για το 2011. Κοινή συνισταμένη των σχετικών διεθνών μελετών αποτελεί η διασύνδεση της οικονομικής δυσχέρειας με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης παρενέβη καταθέτοντας γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κύριο αίτημα αφενός την ανάγκη επεξεργασίας ενός ενιαίου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα κράτη μέλη, και αφετέρου την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη των ομάδων «υψηλού κινδύνου».

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών John Dalli, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει επίγνωση των στοιχείων σχετικά με τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που προκύπτουν από την οικονομική κρίση,  αναγνώρισε -σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου το 2010- την επιδείνωση της κατάστασης της ψυχικής υγείας για εκείνους που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι: “Η Επιτροπή συζητά τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους”.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου) που είναι φέτος αφιερωμένη στην κατάθλιψη, ο Κ. Πουπάκης δήλωσε: “Η πρωτόγνωρη οικονομική δοκιμασία που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι μια σκληρή πραγματικότητα που κανείς δεν πρέπει και δεν δικαιούται να αγνοεί. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να «εθελοτυφλεί» στο θλιβερό γεγονός της ραγδαίας αύξησης της κατάθλιψης που εξελίσσεται σε «επίσημη νόσο της Ελληνικής Κρίσης» οδηγώντας ευάλωτους συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος, την υπερχρέωση των νοικοκυριών, το φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον διαμορφώνουν συνθήκες ψυχικής κατάρρευσης για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιληφθεί το πρόβλημα στην ολότητά του και να υιοθετήσει μια σοβαρή στρατηγική για την αντιμετώπισή του εκμεταλλευόμενη πλήρως τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προκειμένου να ενισχύσει τις δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες καταδικάζονται σε οριστικό μαρασμό. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνηση έχει σαφή λαϊκή εντολή «να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο» δίνοντας ελπίδα και προοπτική, καθώς μόνο έτσι θα κατορθώσει να διώξει την απόγνωση από κάθε ελληνικό σπίτι”. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ