Μια μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Οι αρχές έδωσαν στο μεταξύ στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη.Χαμηλής έντασης επίθεση και ως εκ τούτου αδύνατον να προβλεφθεί χαρακτηρίζει η Μητροπολιτική Αστυνομία τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια μπροστά από το βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Παλάτι του Westminster.

Σε τέσσερις νεκρούς αναφέρεται σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ, από πέντε που είχε ανακοινώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης. Είκοσι εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται, επτά από αυτούς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης ήταν μόνος του και οδηγούσε νοικιασμένο αυτοκίνητο με το οποίο παρέσυρε πεζούς στην Γέφυρα του Westminster, πριν το τρακάρει στο μεταλλικό προστατευτικό κιγκλίδωμα του κτιρίου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Oπλισμένος με δύο μαχαίρια επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ο 48χρονος άοπλος αστυνομικός Κιθ Πάλμερ προσπάθησε να τον σταματήσει και δέχτηκε θανατηφόρα χτυπήματα. Παρά τις προσπάθειες του υφυπουργού Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ να του δώσει τις πρώτες βοήθειες εξέπνευσε επί τόπου.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, ο δράστης ονομάζεται Χαλίντ Μασούντ και ήταν 52 ετών. Γεννήθηκε στο Κεντ και οι αρχές εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς. Στο παρελθόν είχε απασχολήσει συχνά την αστυνομία αφού είχε καταδικαστεί για επιθέσεις -ανάμεσά τους για βαριά σωματική βλάβη-, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές η πρώτη του καταδίκη χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1983, ενώ η τελευταία από τον Δεκέμβριο του 2013 και αφορά παράνομη κατοχή μαχαιριού.

Η Σκότλαντ Γιάρντ εκτιμά πάντως ότι η ενέργεια είναι έργο μεμονωμένου φανατικού ισλαμιστή, δίχως επαφές με το Iσλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό όμως είναι και το στοιχείο που τις ανησυχεί ιδιαίτερα διότι είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αντίστοιχων δραστών.

Στο μεταξύ τα κοινοβούλια τόσο του Λονδίνου όσο και του Εδιμβούργου ξεκίνησαν σήμερα τις εργασίες τους κανονικά, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας. Σήμερα το βράδυ, ο Δήμαρχος του Λονδίνου, κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της τρομοκρατίας έξω από το Westminster.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ