Για «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» σε μια ειρηνική πορεία πολιτών κάνει λόγο ο Ερντογάν. Αμερικανικής και τουρκικής καταγωγής η ακτιβίστρια που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.«Βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ ενάντια σε μια διαμαρτυρία πολιτών κατά της κατοχής στη Δυτική Όχθη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την τραγική δολοφονία της ακτιβίστριας Αϋσενούρ Εζγκί Εϋγκί, τουρκικής και αμερικανικής καταγωγής, η οποία σύμφωνα με μάρτυρες, έπεσε νεκρή από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην πόλη Μπέιτα κοντά στη Ναμπλούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά το περιστατικό, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, που αποκάλεσε την Εϋγκί πολίτη της Τουρκίας, δεν αμφιβάλλει για τους δράστες.

Σε ανάρτησή του τόνισε: «Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε κάθε πλατφόρμα για να τερματίσουμε την πολιτική κατοχής και γενοκτονίας του Ισραήλ, που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 41.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών παιδιά, νέους και ηλικιωμένους και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας.»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει

Σε παρόμοιους τόνους και η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών που καταδικάζει την κυβέρνηση Νετανιάχου για το θάνατο της 23χρονης ακτιβίστριας.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όσους έρχονται να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους και αγωνίζονται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας. Αυτή η πολιτική βίας δεν θα αποφέρει αποτελέσματα. Οι ισραηλινές αρχές που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όσοι τις υποστηρίζουν άνευ όρων, θα λογοδοτήσουν σίγουρα ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά με την υπηκοότητα του θύματος ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Οντζού Κετζελί διευκρίνισε ότι η Εϋγκί, είχε τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την χαρακτήρισε μόνο Αμερικανίδα. Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ, η Εϋγκί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι, αλλά δεν κατάφερε να σωθεί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η οικογένειά της θα αποφασίσει πού θα ταφεί. Εάν ληφθεί απόφαση να ταφεί στην Τουρκία, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών θα αναλάβει τις προξενικές διαδικασίες. Επίσης σημείωσε ότι συνήθως η αυτοψία γίνεται από τις τοπικές αρχές και η διαδικασία μεταφοράς της σορού μπορεί να διαρκέσει έως 3 εβδομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ