Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναζητά και πάλι κυβερνητικούς εταίρους για να παραμείνει στην εξουσία. Ο υπερασπιστής των εποικισμών Ναφτάλι Μπένετ θα μπορούσε να είναι μια λύση.Ατμόσφαιρα νίκης στο εκλογικό κέντρο του κυβερνητικού κόμματος Λικούντ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανακοινώνει την νίκη του κόμματος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι εορταστικό για ένα κόμμα που ενδέχεται να συγκεντρώσει 32 ή 33 έδρες από τις 120 στην Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, οπότε θα βρίσκεται άλλη μια φορά σε αναζήτηση εταίρων.

Πρώτο κόμμα το Λικούντ, αλλά…

Επρόκειτο για την 4η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε λιγότερο από δύο χρόνια, αλλά η χώρα συνεχίζει να αναζητεί βηματισμό ανάμεσα στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και ένα εκλογικό σύστημα που δεν δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να κυβερνά με σχετική αυτοδυναμία. Αυτό ακριβώς είναι και πάλι το μετεκλογικό σκηνικό των χθεσινών βουλευτών εκλογών. Το κόμμα του Νετανιάχου αναδείχθηκε μεν πρώτο, αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει και πάλι χωρίς δεκανίκια. Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστο ποια κόμματα θα μπορούσαν να συμπτύξουν κυβερνητικό συνασπισμό, ιδεολογικά ωστόσο πιο κοντά στο Λικούντ φαίνεται να είναι το κόμμα Yamina του πρώην υπουργού Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ. Πρόκειται για έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που απέκτησε όνομα και φήμη στο Ισραήλ με σκληρή ακροδεξιά ρητορική υπέρ της συνέχισης των εποικισμών.

Ο Μπένετ προσπαθούσε από πολύ καιρό να γίνει πρωθυπουργός. Μετά το κλείσιμο της κάλπης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά δηλώνοντας αόριστα ότι «θα κάνω μόνο αυτό που είναι καλό για το Ισραήλ». Τι είναι όμως καλό για το Ισραήλ; Οπωσδήποτε μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, την οποία όμως ο διεθνής παράγων παραπέμπει συνεχώς στις ελληνικές καλένδες. Ακόμη και χθες την ημέρα των εκλογών ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στόχους στη λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό τον στρατιωτικό κλοιό του Ισραήλ από το 2007. Προηγήθηκε ρίψη πυραύλου στην ισραηλινή επικράτεια από την πλευρά της Χαμάς.

«Κυβέρνηση αλλαγής»

Πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού με συνιστώσα το κόμμα του Μπένετ, ασφαλώς δεν προοιωνίζεται κάποια στροφή στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, μάλλον το αντίθετο. «Πρέπει και μπορούμε να επιτύχουμε κι άλλες ιστορικές συμφωνίες ειρήνης με αραβικά κράτη, ειρήνη για την ειρήνη και όχι ειρήνη ξεριζώνοντας τους δεκάδες χιλιάδες εβραίους εποίκους, κάτι που δεν θα οδηγήσει στην ειρήνη».

Ο κύριος αντίπαλος του Νετανιάχου, ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ από το κόμμα Yesh Atid, πιστεύει ότι το μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που αντιστρατεύονται τον ισραηλινό πρωθυπουργό έχει όλες τις δυνατότητες να βρει κοινό δρόμο πλεύσης. «Αυτή την στιγμή ο Νετανιάχου δεν έχει τις 61 έδρες που χρειάζεται»είπε χθες βράδυ απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του. «Ξεκίνησα ήδη απόψε συνομιλίες με όλες τις δυνάμεις της αλλαγής. Θα κάνουμε το παν για να συγκροτήσουμε υγιή κυβέρνηση στο Ισραήλ». Η καταμέτρηση των ψήφων στρατιωτών, διπλωματών, φυλακισμένων και ασθενών με κορωνοϊό ολοκληρώνεται το βράδυ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/AFPTV/Reuters/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ