Με τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία των τελευταίων ετών, την Κύπρο να επιδιώκει νέες επαφές και πολλές διεθνείς εκπλήξεις ξεκινά η Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου. Τιμώμενη χώρα το Ομάν.«Beauty Has An Address» ( Η ομορφιά έχει διεύθυνση). Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο ενός κατεξοχήν μεσογειακού προορισμού, φυσικά θα παρέπεμπε και στο Αιγαίο ή το Ιόνιο. Είναι όμως το ευρηματικό μότο του Σουλτανάτου του Ομάν, που αποτελεί φέτος την απροσδόκητη τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, τη μεγαλύτερη έκθεση για την τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως που διεξάγεται από το 1966.

Η επιλογή του Ομάν, μιας χώρας με ιστορία 5.000 ετών και πλέον δεν είναι τυχαία. Είναι μια ισλαμική χώρα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή, που συνορεύει με την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επισκεφθεί διαδοχικά πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι. Στο Βερολίνο επιδιώκει να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, εξ ου και η εναρκτήρια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ομάν.

Από εκεί και πέρα η φετινή ΙΤΒ (4 με 7 Μαρτίου) ανοίγει τις πύλες της για εξειδικευμένους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα (χωρίς κοινό) στη βαριά σκιά δύο πολέμων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και με τον πονοκέφαλο στις γερμανικές συγκοινωνίες και τις νέες απεργίες σε τρένα και αεροδρόμια τις επόμενες μέρες.

Τα μεγέθη πάντως προκαλούν σε κάθε περίπτωση εντύπωση: σχεδόν 5.000 εκθέτες από 170 χώρες, 25 περίπτερα, 24.000 συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη και έμφαση σε θεματικά περίπτερα: από ιατρικό και πολιτιστικό τουρισμό μέχρι τουρισμό της περιπέτειας αλλά και ειδικό περίπτερο για ΛΟΑΤΚΙ+ προορισμούς.

«Άλλη μια πολύ καλή σεζόν για την Ελλάδα»

Με τη μεγαλύτερη αποστολή των τελευταίων χρόνων εκπροσωπείται η Ελλάδα, με την ΙΤΒ να κάνει λόγο για «σημαντική παρουσία Ελλήνων εκθετών». Στα 1.000 τ.μ. του ελληνικού περιπτέρου φιλοξενούνται φέτος 85 εκθέτες, δήμοι, περιφέρειες και φυσικά τουριστικές επιχειρήσεις. Το «παρών» στην έκθεση του Βερολίνου δίνει και η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με ομολόγους της αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, με την Αττική να κερδίζει το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Θετικά είναι και τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας, όπως η ΤUI. Mιλώντας στην DW η Σουζάνε Στύνκελ, εκπρόσωπος της TUI, αναφέρει σχετικά με την πρώτη εικόνα των κρατήσεων ενόψει του καλοκαιριού: «Βλέπουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στις κρατήσειςκαι περιμένουμε άλλη μια πολύ καλή σεζόν για την Ελλάδα. Ήδη για το καλοκαίρι του 2024 η Κρήτη και η Ρόδος καταγράφουν υψηλή ζήτηση.Η Κέρκυρα και η Κως βρίσκονται επίσης μεταξύ των τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα με τις περισσότερες κρατήσεις».

Όπως σημειώνει, «εκτός από τους κλασικούς κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς και φέτος στο επίκεντρο βρίσκονται τα μικρά ελληνικά νησιά. Προορισμοί όπως η Σάμος, η Ζάκυνθος και η Σαντορίνη είναι επίσης ιδιαίτερα ελκυστικοί για μεμονωμένους ταξιδιώτες που προτιμούν να κάνουν συνδυασμούς προορισμών». Σύμφωνα με την TUI στο τουριστικό πρόγραμμά της για την Ελλάδα περιλαμβάνονται 24 ελληνικές περιοχές στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα με πάνω από 4.500 ξενοδοχεία ενταγμένα στα πακέτα της.

Στην ΙΤΒ παρούσα είναι επίσης και η Κύπρος, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κυπριακών ξενοδοχείων και τουριστικών εταιρειών που αναζητούν νέους πελάτες αλλά και διείσδυση σε νέες τουριστικές αγορές. Στην ΙΤΒ θα βρεθεί και ο υφυπ. Τουρισμού Κώστας Κουμής. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επαφές και συναντήσεις κυπριακών επιχειρήσεων και φορέων με τουρ οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρείες, ενώ μεταξύ άλλων ο υφυπ. Τουρισμού θα έχει επαφές με τους ομολόγους του από την Ελλάδα, τη Μάλτα και το Ισραήλ.

Πόλεμοι, αντιφάσεις, παράξενα

Όσο για το Ισραήλ, παρά την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμμετέχει στην ΙΤΒ με μεγάλη αντιπροσωπεία και πάνω από 30 εκθέτες. Αίσθηση προκαλεί ότι στην ίδια έκθεση, αλλά σε άλλο περίπτερο, θα εκπροσωπηθούν και επιχειρηματίες από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, στον ίδιο χώρο όπου θα βρίσκονται εκθέτες από την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία αλλά και το Ιράκ, το οποίο επιστρέφει στην ΙΤΒ ως τουριστικός προορισμός. Στην ΙΤΒ εκπροσωπείται όπως και πέρυσι εκ νέου η Ουκρανία, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, εκπέμποντας τα δικά της μηνύματα για το μέλλον της χώρας.

Στα «παράξενα» της φετινής ΙΤΒ συγκαταλέγεται η επιστροφή του ειδυλλιακού κι άλλο τόσο μυστηριώδους Λιχτενστάιν στους γερμανόφωνους προορισμούς, ενώ τα βλέμματα τραβούν και οι ιδιαίτεροι «newcomers» της έκθεσης, όπως οι Νήσοι Κέιμαν, η Koινοπολιτεία της Δομινίκας στις Μικρές Αντίλλες κοντά στη Γουαδελούπη αλλά και το νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, η δεύτερη μικρότερη χώρα της Αφρικής στα ανοιχτά των ακτών της Γκαμπόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ