Στη Γερμανία πολιτικοί και πλειοψηφία των ειδημόνων απορρίπτουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους, ζητά ο Μάρκους Ζέντερ.Κυρίως αρνητικές είναι στη Γερμανία οι αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Σχετική πρόταση είχε καταθέσει χθες μέλος της ανεξάρτητης Γερμανικής Επιτροπής για Ζητήματα Ηθικής, που αποτελείται από ειδήμονες πολλών κλάδων της επιστήμης. Οι συστάσεις της επιτροπής συνήθως υιοθετούνται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Με την άποψη αυτή διαφώνησε σήμερα η πρόεδρος της επιτροπής Αλένα Μπούιξ. Αν και δεν απέκλεισε επί της αρχής αυτή τη δυνατότητα, η καθηγήτρια Μπούιξ, τόνισε ότι προς το παρόν δεν θεωρεί αναγκαίο να προβεί η επιτροπή σε μια τέτοιου είδους σύσταση. Όπως επεσήμανε, το ποσοστό εμβολιασμένων ειδικά στο νοσηλευτικό και στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στη Γαλλία. Για αυτό το λόγο δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Εμβολιασμός to go»

Την επιβολή αυτού του μέτρου απέρριψαν τόσο ο εκπρόσωπος για θέματα υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, ο καθηγητής Κάρλ Λάουτερμπαχ, όσο και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Και οι δύο επεσήμαναν ότι ο εμβολιασμός συνιστά αυτόβουλη απόφαση του καθένα. Μάλιστα ο κ. Ζέντερ τόνισε ότι η επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών θα ήταν μια «ισχυρή επέμβαση σε θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα». Ο βαυαρός πρωθυπουργός απορρίπτει επίσης χρηματικά κίνητρα. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, το μεγαλύτερο κέρδος δεν θα πρέπει να είναι το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ αλλά η ελευθερία. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Ζέντερ να αποκτήσουν περισσότερες ελευθερίες από ό,τι οι μη εμβολιασμένοι. Επίσης υποστήριξε την αναγκαιότητα μιας ευκολότερης πρόσβασης στους εμβολιασμούς, ένα είδος «εμβολιασμού to go».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ