Βελιτωμένες εαρινές προβλέψεις για το 2021 και 2022 λόγω επιτάχυνσης των εμβολιασμών, σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας και κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψηςΣε σημαντική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων προς το καλύτερο για φέτος και του χρόνου, τόσο για την Ελλάδα όσο και το σύνολο της Ευρωζώνης, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή αποδίδει τη θετική αυτή εξέλιξη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στη σταδιακή άρση των περιορισμών, καθώς και στα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης που θα αρχίσουν να εισρέουν στα κράτη μέλη από το δεύτερο εξάμηνο. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2021 της τάξης του 4,1%, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο 6%.

Σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, η σημερινή είναι σαφώς πιο αισιόδοξη. Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αναμένει επίσης και σημαντική αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης από την πλευρά των νοικοκυριών.

Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις επενδύσεις

Σύμφωνα με την έκθεση η ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει τα δύο επόμενα χρόνια τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη, με 12,9% το 2021 και 15,1% το 2022.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,3% το 2021 και 4,4% το 2022, από 3,8% που προέβλεπε η έκθεση του Φεβρουαρίου. Σχετικά με τις μεγάλες χώρες, ο Επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα επανέλθει στο προ πανδημίας επίπεδο στο τέλος του 2021, στη Γαλλία θα επανέλθει στις αρχές του 2022, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι κίνδυνοι σε σχέση με τις προοπτικές παραμένουν υψηλοί, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιο ισορροπημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Νίκος Μπέλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ